x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Scînteia Din presa internaţională Der Spiegel: Specialiştii germani construiesc în România o fabrică de rachete

Der Spiegel: Specialiştii germani construiesc în România o fabrică de rachete

07 Mai 2009   •   00:00
Der Spiegel: Specialiştii germani construiesc în România o fabrică de rachete
Sursa foto: Arhivele Naţionale/

Tehnologia vest-germană în do­meniul construirii de rachete "Condor-2" a pătruns acum şi blocul răsăritean. Astfel a dezvăluit săp­tă­mânalul vest-german "Der Spiegel", care relatează că specialiştii germani se ocupă de construirea unei fabrici de rachete în România.



Sursa acestei informaţii este un specialist german care a lucrat la construirea fabricii de rachete de la Mosul, în Irak.

După afirmaţiile sale, în Irak a întâlnit un specialist în asamblarea unei anumite maşini. Acest om i-a relatat că, nu de mult, a asamblat o maşină asemănătoare şi în Ro­mânia. După afirmaţiile revistei, această informaţie a fost confirmată de surse de informaţii occidentale.

"Der Spiegel" scrie că românii sunt clienţii societăţii "Constance" înregistrată în Elveţia. "Constance" este o filială a marelui concern de armament "Messerschmidt", şi a vândut tehnologie Egiptului şi Irakului, în pofida legilor germane care interzic acest lucru. Vânzarea de tehnologie României reprezintă o încălcare brutală a regulamentului NATO.

"Der Spiegel" scrie că în timpul unei vizite oficiale la Cairo, preşedintele Ceauşescu a tratat cu egiptenii construirea versiunii româneşti a rachetei "Condor-2". "Până în pre­zent se consideră că această rachetă are un tir de 1.000 km şi un focos convenţional în greutate de 500 kg, sau un focos nuclear. La 14 aprilie, preşedintele Ceauşescu a declarat că «România este capabilă acum să producă armament nuclear»".

"Der Spiegel" scrie că racheta are un tir care îi dă posibilitatea să ajungă până la Moscova.
Aceste dezvăluiri au provocat o stare de derută la Bonn. Un purtător de cuvânt oficial a dezminţit că tehnologia germană a fost vândută României. Comentatori au declarat că acest scandal intensifică in­dig­na­rea Statelor Unite faţă de Germania care nu împiedică transferarea de teh­nologie nucleară blocului ră­să­ritean şi ţărilor din "lumea a treia".
Viaţa noastră (Israel), mai 1989
Articol primit prin bunăvoinţa doamnei Ditza Goshen, coordonatoare a Centrului de Studiu şi Cercetare a Istoriei Evreilor din România de la Universitatea Ebraică din Ierusalim

×
Subiecte în articol: din presa internaţională