x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Scînteia Din presa internaţională O Nadia "foarte fericită" ajunge la New York

O Nadia "foarte fericită" ajunge la New York

02 Dec 2009   •   00:00

Robert Mc G. Thomas Jr scria în The New York Times de la 2 decembrie 1989 că gimnasta română care fugise din ţară în noaptea de 29 spre 30 noiembrie a ajuns la New York la 1 decembrie.

"La trei zile după ce s-a strecurat peste graniţa închisă cu Ungaria, Nadia Comăneci, gimnasta română care a fascinat lumea cu seria de execuţii perfecte de la Olimpiada din 1976, a ajuns ieri la New York şi a explicat de ce şi-a riscat libertatea pentru a părăsi ţara natală şi a veni în Statele Unite.  

"Am vrut să am o viaţă liberă", a spus ea. Comăneci, căreia i-a fost acordat statutul de refugiat ieri-dimineaţă de oficialii americani la Ambasada americană de la Viena, unde poposise după Ungaria, a dat declaraţii în cadrul unei scurte, dar zgomotoase conferinţe de presă la terminalul companiei Pan American World Airways, de la Aeroportul Kennedy, în după-amiaza zilei de ieri. Aterizase cu aproximativ o oră înainte cu un zbor de la Viena.  

TRANDAFIRI DIN MULŢIME
Ţinând în braţe un buchet de trandafiri aruncat de un binevoitor, Comăneci, înconjurată de poliţia autorităţii aeroportuare din New York şi New Jersey şi de reprezentanţii Departamentului de Stat, oficiali vamali şi oficiali ai Serviciului de Imigrare şi Naturalizare, a înfruntat mulţimea de microfoane şi camere de televiziune.

"Vreau să spun câteva cuvinte. Sunt foarte fericită." Apoi, făcând un semn spre bărbatul de lângă ea, a adăugat: "Acesta este prietenul care m-a ajutat".
Bărbatul de aproximativ 30 de ani a spus mai târziu că se numeşte Constantin Panait şi că este francez. Nu a oferit alte informaţii. Răspunzând la întrebări, Comăneci a spus că de mult timp avea ideea de a fugi din România, că plecarea ei nu are nici o legătură cu recentele schimbări politice din Europa de Est, iar pentru moment nu a luat nici o hotărâre legată de viitorul ei.

×
Subiecte în articol: din presa internaţională