Liliac Şerban este un experimentat şef de sală la Restaurantul Select din Iaşi. Decenii întregi a servit la restaurant. A făcut armata la Securitate şi a "lucrat" tot ca chelner, în civil, în timpul exercitării datoriei de militar.
Deservea o "celulă" de agenţi arabi instruiţi de români şi cazaţi la o vilă a Securităţii de lângă Grădina Zoologică din Bucureşti şi de a cărei administrare gastronomică, şi nu numai, răspundea el. Bine văzut şi din acest motiv, la lăsarea la vatră era chemat periodic de prim-secretarul judeţean de partid atunci când venea Ceauşescu şi participa la câte o masă închinată acestuia.
Cu îndemânarea şi profesionalismul pe care le-a căpătat de-a lungul anilor, era chemat la Iaşi să facă mesele şi să servească pe primul-secretar şi pe acoliţii săi. De multe ori venea şi familia Ceauşescu. De regulă, serveau masa la Casa Tineretului. Nicolae bea mai rar. Nicu Ceauşescu, cum se ştie, consuma foarte des whisky. Se întâmpla să bea chiar şi din două pahare o dată. Unul sec, altul cu apă minerală. Venea mai întâi cineva care degusta şi din mâncare şi din băutura pe care urmau să le servească Ceauşescu şi invitaţii lui la masă.
"La Casa Tineretului din Iaşi se făceau mese de protocol, veneau Ceauşescu, Nicu, nora lor, eu eram omul care trebuia să servesc acolo, împreună cu un coleg, Costel Paznicu, un ospătar foarte bun, care a murit de ciroză, îi plăcea să bea numai votcă, apă nu prea consuma. Masa de protocol era sub scenă la Casa Tineretului, veneau acolo şi Nagâţ, care era mai-marele partidului pe judeţ, soseau şi alţi prim-secretari. Venea şi Ceauşescu. Se pregăteau mai ales platouri mari. Nagâţ venea de regulă când erau şedinţe de-ale lui, de la judeţeana de partid. Se mai făceau expoziţii foarte mari, se nimerea să vină să vadă, când erau mese la nivel înalt, se lucrau câte două-trei nopţi.
Ceauşescu nici nu prea gusta, lua aşa, câte o tartinuţă, venea cineva care degusta, oameni de-ai lui, noi intram numai când serveam, cred că mie îmi ştiau toată familia. Ceauşescu a fost de câteva ori, Nicu de vreo trei ori, a venit şi cu soţia, era şefa pionierilor. Ei i-am servit bomboane făcute în laborator la noi, le-am dus în sala aia, era foarte încântată. Se aducea acoo şi whisky, noi eram discreţi, eram instruiţi, toţi cârciumarii aduceau whisky, se servea şi vânat, totul era gătit, pe platouri. Ceauşescu a mâncat la o masă rotundă, mare, cu scaune. Veneam, puneam platourile, plecam, se serveau singuri, mai turnam apă. Nicolae nu bea şpriţ, ci separat
Nicu era un băiat de treabă, era foarte bun prieten cu Nagâţ. În '94 l-am întâlnit. Eram obişnuit să stau drepţi, aşa am făcut şi atunci, că aşa eram educaţi, dar Nicu a râs. Era foarte de gaşcă, vedeam cum vorbea cu ăştia. A venit o dată în pantaloni, pulover şi cămaşă, nu purta totdeauna cravată, a servit ce era pe masă, gustări. Mi-amintesc că o dată a cerut vărzări, vărzările erau cele mai bune, acum nu se mai fac."