x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special 11 agenţii fac agricultură doar pe hârtie

11 agenţii fac agricultură doar pe hârtie

de Iulia Barbu    |    07 Iun 2010   •   00:00
11 agenţii fac agricultură doar pe hârtie
Sursa foto: Dan Marinescu/Jurnalul Naţional

Zeci de oficii, direcţii şi inspectorate înfiinţate şi plătite că aşa ar vrea UE



În 2008, Ministerul Agriculturii avea în subordine 14 agenţii. În 2010, la aproape un an de la anunţurile heirupiste de reorganizare, tot au rămas 11. În teritoriu, mai ales, agricultura geme de laboratoare, direcţii, inspectorate şi oficii cu zeci de angajaţi pe care chiar nu ştim pentru ce îi plătim. Cele mai interesante sunt însă chiar agenţiile păstrate la centru. Pe prin­cipul cerinţe UE, pofte ro­mâ­neşti, acestea nu au reuşit să îşi în­de­plinească nici măcar o parte din atri­buţiile pentru care au fost în­fiin­ţate! Conducerea ministerului nu s-a atins de nici o agenţie care de­ru­lea­ză programe europene, aşa cum şi anunţase de altfel. Toate în numele re­glementărilor cerute de UE. Din pă­cate, în România pretenţiile Uniu­nii s-au transformat în structuri greoaie cu efect zero în buna func­ţio­nare a sistemului agricol.

Agenţia de Plăţi pentru Dezvol­ta­re Rurală şi Pescuit (APDRP) ar avea, într-o ţară care nu s-ar numi Ro­mâ­nia, o misiune simplă - atragerea fondurilor europene pentru alinierea agriculturii româneşti la cerinţele UE. În ţara care se numeşte România pare mai uşor de scris mii de proiecte şi mult mai greu de implementat câteva zeci. APDRP are pentru 2010 un buget alocat de 100.209 mii lei, din care, cheltuielile cu personalul reprezintă 97.709 mii lei. Pentru buna funcţionare a agenţiei au fost angajaţi 1.613 oameni, cu şefi de serviciu plătiţi cu 4.280 RON şi alţi numeroşi consilieri care nu au salarii mai mici de 3.000 RON/lună. Agenţia a pre­luat atribuţiile ce decurg din funcţiile de im­­plementare tehnică şi financiară SA­PARD, fiind înfiinţată în 2006, prin reorganizarea Agenţiei Sapard. Cu o cohortă de angajaţi şi re­­prezentanţi în teritoriu, APDRP şi-a făcut treaba excelent! Atât de bine în­cât pentru un an Co­misia Europeană a luat decizia suspendării fondurilor. Se întâmpla în 2008, când Comisia Europeană de­cidea suspendarea finanţării în urma unui audit al DG AGRI. Autorităţile ro­mâ­­ne au fost nevoite ulterior să pre­zin­te un plan de acţiune care să remedieze deficienţele descoperite în ma­nagementul şi sistemul de control al Agenţiei SAPARD (n.r. - ac­tua­la APDRP).

Tot în cadrul Ministerului Agri­cul­turii există şi o Direcţie Generală Dezvoltare Rurală. Dacă tot este ne­cesară şi foarte productivă o agenţie de dezvoltare, de ce să nu o dublăm şi cu o direcţie, tot de dezvoltare. Ce fa­ce ea? "Elaborează împreună cu di­rec­ţiile tehnice din structura minis­te­rului Planul Naţional Strategic şi Pro­gramul Naţional de Dezvoltare Ru­rală; coordonează activitatea APDRP". Pe hârtie, toate agenţiile din Ministerul Agriculturii sunt mai mult decât utile şi folositoare. Reali­ta­tea este însă cea care se în­că­pă­ţânează să contrazică buna func­ţionare a zecilor de agenţii ce s-au format în România, bineînţeles, la ce­rinţele UE.

De exemplu, Agenţia Naţională pentru Pescuit şi Acvacultură (ANPA). Eficienţă zero! A fost în­fiin­ţată în 2004 şi a beneficiat de cele mai generoase fonduri europene în ca­drul Programului Operaţional pentru Pescuit - 230 milioane de euro! ANPA nu a reuşit însă să atragă nici mă­­car un cent. În 2009, după nu­me­roase tatonări ale UE, tot ce au găsit de făcut autorităţile române a fost să transfere atribuţiile pentru programul operaţional către direcţii din ca­drul Ministerului Agriculturii. Tot în 2009, Guvernul Boc anunţa restructurări şi desfiinţări de agenţii. ANPA tre­buie să se fi dovedit extrem de "func­ţională"! Toate acestea în con­diţiile în care pescuitul a rămas singurul sector în care România nu a absorbit până în prezent nici un ban. "Cu fondurile pe care le-a adus şi ţara noastră, suma pentru programul ope­raţional se ridica undeva la 375 de mi­lioane de euro. În acest moment însă, procentul cheltuit este zero. Nu nu­mai că nu s-a reuşit implementarea proiectului, dar s-au pus şi piedici", a precizat pentru Jurnalul Naţional Cos­tel Popa, directorul Asociaţiei "Sal­vaţi Delta". În ciuda "bunelor" re­comandări, ANPA nu a fost afecta­tă de valul comasărilor guvernamentale! Cu atribuţiile pentru programul ope­raţional luate de minister, ANPA are un rol "deosebit" privind regle­men­tarea prohibiţiei, centralizarea au­torizaţiilor date pentru pescuit co­mer­cial, studii şi statistici! Agenţia are în acest moment 109 angajaţi. Pre­şedintele are un salariu lunar de 4.516 RON, iar veniturile şefilor de fi­lia­le diferă de la consilieri plătiţi cu 1.731 RON la şefi de servicii, plătiţi cu 2.007 RON. Agenţia are zece astfel de filiale în ţară, în care îşi găsesc loc consilieri, şefi de servicii sau refe­renţi.

Agenţia Naţională de Consultanţă Agricolă şi-a dovedit cu pri­sosinţă buna funcţionare într-o ţară care geme de protestele fermierilor. Are în continuare reprezentanţi în fiecare judeţ şi efecte zero în privinţa implementărilor moderne din me­diul rural. Raportul de activitate pentru anul 2009 o recomandă cu prisosinţă! Agenţia de consultanţă agricolă a organizat un număr de 3.312 cursuri de calificare şi instruire, elabo­rând chiar şi un "Ghid practic cu instrucţiuni pentru formatori". Minis­te­rul Agriculturii nu a reuşit să se des­partă nici de Agenţia Domeniilor Sta­tului, care are, potrivit organigramei, un total de 420 de salariaţi, dintre care numai funcţiile de conducere sunt în număr de 75.

×
Subiecte în articol: special