x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Ace pentru trup de viespe

Ace pentru trup de viespe

de Steluta Indrei    |    04 Oct 2004   •   00:00

METODE NECONVENTIONALE
Va doriti sa mai dati jos cateva kilograme, dar ati obosit de atatea regimuri… Incercati cura de slabire prin acupunctura!
METODE NECONVENTIONALE
Va doriti sa mai dati jos cateva kilograme, dar ati obosit de atatea regimuri… Incercati cura de slabire prin acupunctura!

Cura de slabire prin acupunctura are la baza principiile energetice chinezesti de echilibrare a organismului si actioneaza asupra functiilor acestuia. Tratamentul trebuie cuplat cu o dieta hipocalorica. Cura este destul de usor de urmat, chiar daca aportul caloric zilnic este redus, deoarece prin utilizarea si manevrarea acelor de acupunctura este taiata senzatia de foame. Foarte important este ca prin acest tip de terapie slabirea nu lasa urme (piele flasca, riduri, aspect astenic), deoarece redistribuirea tesutului, aflat in cantitate mare la persoanele cu kilograme in plus, se face pe structura initiala a individului.

Excesul ponderal sau obezitatea sunt cauzate de un dezechilibru energetic al metabolismului. Aceasta este conceptia medicinii traditionale chineze despre acest gen de afectiuni, iar ceea ce face acupunctura este sa restabileasca echilibrul energetic. "Ca sa poata fi vindecata o afectiune, indiferent de natura ei, trebuie refacut echilibrul energetic afectat. Acest lucru este valabil si in cazul problemelor de greutate. Un pacient care are un exces ponderal beneficiaza in primul rand de o reechilibrare energetica, respectiv energiile lui de tip Yang si de tip Ying trebuie sa fie in echilibru, dupa care se poate actiona pe anumite segmente specifice ale structurilor energetice. Acestea sunt cele care se ocupa direct cu prelucrarea hranei, absorbtia energiei din hrana prelucrata si distribuirea ei in organism, unde o parte este folosita pentru activitate, miscare (componenta Yang a energiei), iar o alta parte trece din aspectul volatil de energie pura in aspectul mai condensat al structurilor din organism. Daca aceasta distributie se face neuniform, in sensul ca o cantitate prea mare din energia absorbita din alimente se condenseaza in loc sa fie folosita la activitate, atunci persoana respectiva are tendinta de a se ingrasa. Daca exista un echilibru corect intre energia absorbita din alimente intre cea folosita pentru activitate si cea folosita pentru a crea celule, tesuturi, atunci omul respectiv are un metabolism echilibrat si o greutate optima", explica vicepresedintele Societatii Romane de Acupunctura, dr. Sandu-Iulian Bergher, cadru didactic in invatamantul universitar.


TRATAMENT. Dupa ce este stabilit echilibrul energetic general urmeaza sedintele de acupunctura prin care se actioneaza asupra unor puncte de pe meridianul stomacului, splinei, organe care in fiziologia chineza au rolul principal in primirea si digerarea hranei si in extragerea energiei. Mai sunt stimulate si puncte de pe alte meridiane, care vin in stransa legatura cu celelalte doua, contribuind in acest fel la o echilibrare metabolica optima. Un pacient supraponderal trebuie sa faca 10-15 sedinte de acupunctura pe serie. Din momentul plasarii acelor in punctele ce trebuie stimulate, sedinta de acupunctura dureaza 15-20 de minute.

 

REGIM. O persoana nu are voie sa consume 3.000 de calorii pe zi in ideea ca acupunctura o va ajuta sa slabeasca. De retinut ca terapia prin acupunctura nu este un panaceu. Iar aceasta afirmatie este valabila pentru orice afectiune care este tratata prin acupunctura. Asadar, si in cazul curei de slabire prin acupunctura este bine ca pe toata durata tratamentului pacientul sa aiba un regim alimentar echilibrat, dar nu foarte restrictiv, pentru ca dietele restrictive sunt daunatoare organismului. Poate ca in urma unei astfel de diete excesive se pierde un numar de kilograme, dar o data cu acele kilograme se pierd si substante necesare organismului si se produc dezechilibre energetice, metabolice, care in timp pot da nastere unor afectiuni destul de grave. Plus ca dupa un timp pacientul pune la loc kilogramele pe care le avea. Omul trebuie sa aiba asigurate un mic dejun si o masa de pranz in cantitati rezonabile, continand in general toate principiile alimentare, dar bineinteles cu mai putine glucide si lipide. De exemplu, poate sa manance fructe nu prea dulci, salate, carne slaba, branza de vaci, 1-2 felii de paine prajita sau graham, un ou fiert din cand in cand. Masa de seara este bine sa nu existe. De asemenea, trebuie sa existe un proces de ardere de calorii, adica o forma de activitate fizica. In aceste conditii nu foarte dure, care pot fi usor indeplinite de o persoana cu o vointa medie, se poate slabi fara probleme. Regula de aur este ca nu trebuie sa slabesti prea mult intr-un timp prea scurt.

 

PIONEZE. O alta metoda de slabit care se incadreaza in tratamentele prin acupunctura consta in plasarea unor mici pioneze sau seminte ale unor plante chinezesti pe anumite puncte de pe pavilionul urechii, puncte care corespund glandelor endocrine implicate in reglarea metabolica, organelor apartinand sferei digestive, sistemelor energetice speciale, explica dr. Berger. Punctele respective se stimuleaza cu ajutorul pionezelor sau semintelor, care se lasa pe ureche, lipite cu leucoplast cateva zile sau o saptamana. Pacientul trebuie sa fie atent sa nu ude zona unde se afla pioneza, pentru ca umezeala favorizeaza dezvoltarea germenilor si se poate crea o infectie. Se obtin rezultate bune si in felul acesta.

 

"Pacientul reuseste sa slabeasca in functie de cum raspunde la tratamentul prin acupunctura, dar in medie dupa 15 sedinte (doua saptamani) se poate slabi intre 3 si 4 kilograme si chiar 8 kilograme. Nu este indicata o slabire prea brusca, pentru ca poate avea repercusiuni" - dr. Sandu-Iulian Bergher

 

FITOTERAPIA

Doctorul in farmacie Ovidiu Bojor ne sfatuieste cum sa slabim cu ajutorul plantelor.

FRUCTE SI LEGUME. "Fiind vorba de cura de slabire prin mijloace naturale avem in vedere: combaterea constipatiei cu cat mai multe alimente crude (legume si fructe), cerealele integrale (painea neagra sau graham), proteinele din vegetale (produsele din soia texturata), proteinele usor asimilabile (piept de pui, pestele de apa dulce cu carne alba, carnea de curcan fara pielita etc.). Tot pentru combaterea constipatiei recomandam alternarea laxativelor si purgativelor naturale: semintele de in intregi, inmuiate 3-4 ore in apa (o lingura la o cana cu apa) seara, inainte de culcare, o lingura de ulei de masline, prunele uscate neafumate, inmuiate in apa sau sub forma de compot. Caisele uscate au proprietatea laxativa (cele proaspete sunt astringente). Tot dintre fructe recomandam: ciresele si visinele, coacazele rosii si agrisele, fragii, capsunile, merele, perele consumate cu coaja cu tot, piersicile crude sau in compot, strugurii, iar dintre legume asmatuiul, castravetii, dovleceii, mazarea verde, ceapa, usturoiul, prazul, salata verde, sparanghelul, tomatele, zeama de varza murata." Pentru combaterea constipatiei un rol important il joaca fibrele vegetale.

RECOMANDARI. Exista numeroase produse laxative purgative pe baza de Crusin, Revent, Senna, Stevia stanelor si altele, care trebuie folosite maximum 7 zile pe luna la intervale mari. Toate acestea pot favoriza, daca se abuzeaza de ele, dezvoltarea cancerului colono-rectal. Pentru pofta de mancare exagerata, in special pentru dulciuri, exista produse asa-zise "stop apetit", care contin numeroase substante naturale inclusiv vitamine si minerale. Daca incepeti un program de slabire, consultati inainte de-a recurge la cura medicul, in special daca suferiti de hipertensiune, diabet, anemie, boli cardiovasculare, de ficat, tiroida. In curele de slabire clasice nu se pierd numai rezervele de grasimi depozitate pe diferite parti ale corpului, dar se reduce si masa musculara, ceea ce reprezinta un dezavantaj. Oamenii de stiinta au descoperit ca acidul linoleic conjugat, asociat cu produse pe baza de bioseleniu si zinc, inlatura acest dezavantaj, "topind" grasimile si pastrand masa musculara. Pentru o eficienta mai buna daca se recurge la astfel de produse se recomanda in timpul curei de slabire exercitii fizice. Miscarea zilnica si cumpatarea sunt cheia succesului in cura de slabire si nu numai. (Costin Anghel)

ROMANII SI DIETELE - SUMAR (Editie de colectie - 4 octombrie 2004)

90-60-90
IDEALUL DE FRUMUSETE
Daca mama natura te-a dotat cu un bust remarcabil si corp longilin, poti spera la succes. Traim intr-o societate care idolatrizeaza talia de viespe. Dorinta de a slabi a oamenilor, in special a femeilor care isi doresc picioare gen Ally McBeal sau solduri marca Jennifer Lopez, este puternica. Sexul frumos va lupta intotdeauna cu armele dietelor contra exclamatiilor admirative ale barbatilor la adresa fotomodelelor, de genul: "Alea femei!"


Nici o dieta nu e perfecta

SFATUL NUTRITIONISTULUI
Profesorul doctor Constantin Dumitrache, directorul Institutului de Endocrinologie "C.I. Parhon", spune ca "nici o dieta pentru slabit nu e perfecta".


Cure pe sexe si varste
ANOTIMPURILE
Obsesia siluetei nu da pace nici vara, nici iarna, nici la 20, nici la 30 si cu atat mai putin dupa 40 de ani. Este o obsesie comuna ambelor sexe.


Prietenii siluetei
ALIMENTE CARE SLABESC
Din regimul pentru slabit nu trebuie sa lipseasca fructele si legumele care "topesc" grasimile. Citricele, merele, fructele de padure, varza, rosiile, morcovii, ceapa va vor ajuta cu siguranta.


Cea mai lunga dieta din istorie
ALIMENTATIA RATIONALA
Un popor a fost obligat sa se hraneasca in timpul regimului comunist dupa o singura reteta: "Economisiti, economisiti, economisiti".


Secrete cu efect instant
TIPARELE
Sedentarism, Supraalimentare, Stres. Trei barosani "S" care in ultima vreme ataca din ce in ce mai puternic, un alt S care se vrea tot mai subtire: Silueta. Rezultatul: ne ingrasam.
 
Cum au slabit vedetele?!
CELEBRII SI SUBTIRI
Motivate de faptul ca imaginea lor conteaza mai mult decat orice, multe dintre vedete ajung sa adopte diverse regimuri alimentare menite sa le sculpteze siluetele. Aceste diete devin in cele din urma un nou mod de viata. Din momentul in care si-a propus sa slabeasca, viata realizatoarei tv Teo Trandafir s-a schimbat total.
 

Rabda pentru glorie si bani
CHINURILE SPORTIVILOR
Pentru un randament cat mai ridicat in timpul competitiilor, sportivii sunt obligati sa tina diete care nu le permit sa creasca in greutate. Este cazul gimnastelor sau al fotbalistilor. Sunt cazuri, boxul sau canotajul, in care sportivii se lupta cu kilogramele pentru a se incadra intr-o anumita greutate care sa le permita participarea in concurs.

 
Zbor de lebada
SACRIFICII PENTRU GRATIE
Se cantaresc des si fiecare jumatate de kilogram ii alarmeaza. Regimul alimentar al balerinilor contine vitamine, lactate si vegetale
 

Sa imbatranim frumos, fara excese
CINA DA-O DUSMANILOR
Centenarii inving viata printr-un har. Au niste arme pe care le mostenesc genetic. Dar acesta nu e tot secretul longevitatii lor.

Sculptura in trup
METODE DRASTICE
Mariah Carey a profitat din plin de liposuctie. Cu cativa ani in urma si-a uimit fanii cu trupul ei modificat in partile esentiale: solduri, abdomen si sani. Si Jennifer Lopez are solduri cu un nou contur realizat chirurgical. S-a mai spus ca si fundul lui Jennifer ar fi fost ajustat prin aceeasi metoda. Cat despre batrana doamna Elisabeth Taylor nu se mai pune intrebarea de unde s-a scos tesut adipos, ci de cate ori.
 
Retete grase pentru slabi
REVERSUL MEDALIEI
Nici oamenii slabi nu sunt fericiti. Lor le este mai greu sa se ingrase, pe cand oamenii grasi pot slabi mai usor. Curele de ingrasare trebuie urmate cu mare grija!
 
Inamicii casnici
OPRITI TELEVIZORUL
Uitatul la televizor are o legatura stransa cu aparitia obezitatii. Asa sustin medicii neozeelandezi, iar colegii lor din toata lumea le dau dreptate.

Revolutionarii
ISTORIA FITNESS-ULUI
Ceea ce a inceput ca visul unui singur om de a-si imbunatati conditia fizica s-a transformat intr-o imensa revolutie. Aceea a fitness-ului.
 
Sexul bate caloria
IUBIREA SI CANTARUL
Oricand te poti opri dintr-o cura drastica de slabit, mai ales daca exista o alternativa. Nu ai nevoie decat de un partener cu un apetit sexual de nestavilit.
×
Subiecte în articol: special acupunctura slăbire cura