x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Adevarul despre copiii disparuti

Adevarul despre copiii disparuti

de Adriana Oprea-Popescu    |    15 Noi 2006   •   00:00
Adevarul despre copiii disparuti

Andreea Simon a disparut anul trecut. Nu a mai fost gasita. La Sali Andrei au mai fost descoperite ca-teva oase. Nici acum nu sunt gata analizele ADN, care pot sa certifice da-ca cel gasit e Sali. La trei saptamani de la disparitia lui Iordache Marian , intr-o fantana a fost gasit trupul mu-tilat al unui copil. Politia inca nu are rezultatul necrop-siei sau analizele ADN. De la disparitia Roxanei Iakab (5 ani) au trecut 12 zile, iar politistii care o cauta nu au inca vreun suspect. La sfarsitul lunii trecute, 153 de copii erau dati disparuti.

"Sunt 72 de copii disparuti"... Ba nu, sunt de doua ori mai mult! Dar viata unui copil disparut nu incape in cifre. Iar profesionalismul politistilor se probeaza mai ales in cazurile in care ei reusesc sa gaseasca la timp un copil si sa-i salveze astfel viata...

In toamna anului trecut, Jurnalul National lansa o campanie de presa in premiera nationala pentru copiii disparuti. Atunci, in octombrie 2005, in evidentele politiei erau inregistrate 300 de cazuri. In numele acestor copii, ziarul nostru cerea autoritatilor schimbarea procedurilor interne ale Politiei Romane. Caci in acel moment, strigator la cer, pentru a inregistra disparitia unui minor, politia putea sa astepte 48 de ore... Campania noastra a avut efect: in noiembrie 2005, procedurile au fost schimbate, iar de atunci, macar teoretic, politia se implica in cautarea unui copil imediat ce primeste reclamatia.

NUMARATOAREA. La sfarsitul anului trecut, Dan Fatuloiu, seful Politiei Romane, anunta intr-o conferinta de presa ca "in 2005 au fost sesizate 202 cazuri de disparitii minori. Din care 128 au fost solutionate si 74 au ramas inca in evidenta". In primele zece luni ale acestui an, conform datelor IGPR, au fost reclamate la politie 1.016 disparitii de minori. Multi s-au grabit sa concluzioneze: au disparut de cinci ori mai multi copii! Gresit! In acest an, politia nu i-a mai trimis pe parinti acasa, sa-si astepte copiii, ci a inceput sa inregistreze sesizarile. In Romania, minorii au disparut dintotdeauna, insa ei au inceput sa fie numarati abia din acest an. "Tot in primele zece luni ale acestui an au fost gasiti 869 de copii", anunta IGPR. Cei nepriceputi fac calcule si declara apoi triumfator: eficienta politiei in astfel de cazuri e de 85%. Am vrea noi... Trebuie sa recunoastem ca, desi implicarea politistilor a crescut, ei n-au atins inca perfectiunea! Printre cei 869 de copii gasiti sunt multi disparuti din anii anteriori. Un baiat din Prahova, de pilda, disparut in august 2002, a fost gasit in iunie 2006! Un altul, din Neamt, a fost gasit dupa zece ani! Exista si cazuri de minori cu plecari voluntare care recidiveaza pe parcursul a 12 luni.
Facem socoteala insa pe datele politiei: disparutii minus gasitii egal 147 de cazuri inca active. Dosare din acest an. Cu toata bunavointa noastra, da cu virgula...

DATE REALE. Tot in toamna anului trecut, Jurnalul National a creat un site special pentru acesti copii: http://copiidisparuti.jurnalul.ro. Aici sunt afisate cazurile de care aflam, de-a lungul timpului. La sfarsitul lunii octombrie, am confruntat evidentele noastre cu datele oficiale. Pe site-ul IGPR, la sectiunea "Copii disparuti" figurau atunci 72 de cazuri. Alti 42 de minori la data disparitiei, care intre timp devenisera majori, erau rataciti la "Urmariti general", printre infractori de drept comun. Am confruntat fiecare caz in parte cu datele noastre. Pe site-ul Jurnalului National apar in plus 39 de cazuri.

Fiecare dintre ele ne-a fost confirmat zilele trecute de Inspectoratul Judetean de Politie de care apartine. "Copilul nu a fost inca gasit, cazul este activ." Balazs Attila Guszi, un copil de 3 ani, disparut din Satu Mare in 1998, Curcudel Dragos (7 ani), disparut in 1992 din Piatra Neamt, Kerekes Gyula (11 ani), disparut in 2003 din Cighid, Puczi-Cozak Madalina (4 ani), disparuta din Targu-Mures in 2004, Miklos Janko (3 ani), disparut din satul Santandrei in 1998 etc. Copii disparuti care s-au evaporat si din evidentele publice ale politiei. Sunt numai varful aisbergului, iar cifra lor reala e greu de anticipat. Inca exista cazuri vechi, de care aflam intamplator, din arhivele on-line ale ziarelor locale... Cazul lui Stanescu Ciprian, de pilda, care a disparut in 1995, la numai 9 ani, din Scoala Speciala Roman, ne-a fost confirmat de IPJ Neamt.

CU CRUCE. 114 cazuri pe site-ul IGPR plus 39 de "exlusivitati" ale noastre: la sfarsitul lunii trecute, erau 153 de cazuri inca nesolutionate. Doar 147 sunt revendicate de politie, desi, din datele furnizate oficial, reiese ca aceste cazuri sunt numai in acest an. Din ele, doar jumatate apare pe site-ul IGPR, la sectiunea "Copii disparuti". Cifrele sunt insa mai putin importante. In disparitii de minori, eficienta nu se masoara in procente, ci in vietile copiilor gasiti la timp si salvati. Ce n-o sa intalniti in nici un bilant al politiei e numarul minorilor disparuti si gasiti decedati. Teoretic, si acestea sunt tot cazuri solutionate... In ultimul an, opt copii n-au mai putut fi salvati. Sase dintre ei aveau pana-n 10 ani. Larisa Chelaru (8 ani) - rapita, violata si ucisa, Claudia Mihai (11 ani) - rapita, violata si ucisa, Mancas Neculai (9 ani) - inecat, Canareica Oana-Andreea (6 ani) - inecata, Fogarasi Florin (4 ani) - inecat, Fogarasi Hajnalka (3 ani) si Casoni Anuska (4 ani) - inecate, Iordache Marian (2 ani) - rapit si ucis, Ionut Lung (16 ani) - decedat in urma unui traumatism cranian.

SINGUREI. O data cu schimbarea procedurilor, Dan Fatuloiu promitea anul trecut pe vremea asta ca politia va avea in cautarea copiilor disparuti urmatorii parteneri de actiune: Ministerul Sanatatii, Autoritatea Nationala pentru Protectia Drepturilor Copilului (ANPDC), Centrele de Plasament, Autoritatile Teritoriale de Ordine Publica, Asociatia Chinologica Romana, Asociatia Nationala a Detectivilor din Romania, Asociatiile Politistilor in Rezerva, Mass-media, Organizatia Internationala "Salvati Copiii", ONG-uri, firmele de protectie si de paza. A trecut un an. Timp in care, din informatiile pe care le avem, s-au incheiat doar doua protocoale de colaborare mari si late. Cu ANPDC, care nu respecta prevederile, si cu detectivii particulari carora, din cate stim, nu le-a fost solicitat niciodata ajutorul, pana acum... "Salvati Copiii" isi aduce aminte de copiii disparuti doar la 25 mai, cand le serbeaza Ziua Internationala cu trei afise si patru pliante, iar dintre toate firmele de paza si protectie, una singura se incapataneaza sa mearga la scotociri, desi, de fiecare data, trebuie sa suporte si costurile deplasarii, si reticenta oamenilor legii.

APLICATIE. Nu gasirea a 72 sau a 153 de copii ar trebui sa conteze. Ci viata fiecaruia dintre ei! Ei nu sunt doar niste nume pe un dosar, lor le e frig si foame cand se ratacesc, plang si-si striga parintii si nu sunt inca pregatiti sa moara. Disparitiile de copii sunt intamplari tragice care pot lovi in fiecare dintre noi. Putem doar sa ne invatam copiii diferenta dintre bine si rau, sa-i supraveghem mai atent, sa nu-i expunem. Dar nu putem fi in locul lor, in secunda fatala, pentru a lua decizii! In fata unui astfel de caz, macar pentru o secunda, fiecare om ar trebui sa se intrebe "daca era copilul meu?". Iar apoi sa plece in cautarea lui cu mintea si cu inima. Atunci n-ar mai fi loc pentru orgolii meschine, ar fi anuntata si presa imediat, ar fi chemati si jandarmii, si voluntarii... Daca politistii s-ar stradui sa gaseasca un copil care respira si plange, nu doar sa rezolve un dosar de carton. Nu e un pacat sa pui si suflet in ceea ce faci!

  • Andreea Simon a disparut din Miercurea Ciuc la 15 decembrie, anul trecut. Avea 9 ani. Politia inca nu a reusit sa dea de urma ei.
  • Sali Andrei avea 2 ani. A disparut la 13 iulie 2006. Dupa 12 zile, in albia unui canal colector au fost gasite cateva fragmente de oase umane. Nici acum, dupa aproape patru luni, nu sunt gata analizele ADN care pot sa certifice daca cel gasit in canal e baietelul disparut.
  • Iordache Marian (2 ani) a disparut la 29 septembrie, anul acesta, din comuna botosaneana Hanesti. Trei saptamani mai tarziu, la 20 octombrie, trupul mutilat al unui copil a fost descoperit intr-o fantana, la 17 km de locul disparitiei. Politia sustine ca inca nu a primit rezultatul necropsiei sau analizele ADN.
  • Iakab Roxana (5 ani) a disparut la 4 noiembrie, anul acesta, din comuna brasoveana Hoghiz. Au trecut 12 zile, iar politistii care o cauta merg pe ipoteza rapirii, insa nu au, pana acum, nici un suspect.
  • ×