x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Agenţiile, grasul fără de moarte

Agenţiile, grasul fără de moarte

de Iulia Barbu    |    02 Iun 2010   •   00:00

Emil Boc face restructurare doar din vorbe. Clientelei politice îi trebuie culcuş



Guvernul taie pensiile şi salariile în numele austerităţii şi al solidarităţii pe motiv de criză. Dar acelaşi Executiv ţine încă sub aripa-i protectoare o co­hortă de agenţii şi instituţii guvernamentale, că deh, ce-i al statului e pus de-o par­te, mai ales dacă pe acolo se învârte mare parte din clientela politică.

Poate acesta este şi motivul pentru care, deşi anul trecut se anunţa în­ju­mă­tăţirea numărului acestor agen­ţii, nu s-a deranjat prea tare mu­şu­roiul. S-au dat cifre şi statistici, re­du­ceri şi des­fiinţări. În reali­ta­te, a ră­mas o structură greoaie, su­pra­dimensionată şi cu activităţi re­du­n­dante. Mai toate se ascund în spa­te­le ce­rinţelor europene!

Cert este că ne aflăm în faţa unei Cutii a Pando­rei. Odată deschisă, ajungi la conclu­zia că, dacă toate aceste agenţii, cele mai mul­te coordonate de secretari de stat şi subsecretari de stat, şi-ar face trea­ba, ar trebui să trăim în ţara ra­iului de pe pământ! În urmă cu doi ani, în su­bordinea Guvernului existau 244 de agenţii. În 2010, în plină cri­ză fi­nan­ciară, tot au mai rămas 140. În esen­ţă, situaţia agenţiilor din Ro­­mâ­nia ar putea fi descrisă simplu - ace­eaşi Mărie cu altă pălărie. În subordinea ministerelor se mai găsesc încă agenţii care au corespondenţe în di­verse direcţii ale aceluiaşi minister.

Spre exemplu, dacă în ţările eu­ro­pene piaţa financiară este suprave­ghea­tă de o singură instituţie cu di­rec­ţii specializate, în România avem trei: Co­misia Naţională a Valorilor Mobi­liare, Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private şi Comisia de Supraveghere a Asigurărilor. Mai apoi, dacă ar fi să ne luăm după casele de asigurări de sănătate pe care le avem, ar trebui ca sistemul sanitar din România să fie lecţie europeană: Casa Asigurărilor de Sănătate a Mi­nis­terului Transporturilor, Casa Asi­gu­­rărilor de Sănătate a Apărării, Or­di­nii Publice, Siguranţei Naţionale şi Autorităţii Judecătoreşti şi, bi­ne­în­ţe­les, Casa Naţională de Asigurări de Să­nătate. Mai avem şi o Comisie Na­ţio­nală de Atestare a Spitalelor (CONAS). Plătită generos din bani pu­blici şi, bineînţeles, condusă de un secretar de stat cu salariu baban, ca de altfel în mai toate agenţiile, dar care nu a acreditat nici un spital. Şi Ministerul Agriculturii a rămas cu mai toate agenţiile pe care le avea şi acum doi ani. Există, spre exemplu, Agenţia Naţională de Consultanţă Agricolă (ANCA), cu efect zero din punctul de vedere al implementării metodelor moderne în mediul rural. Bineînţeles că ANCA are alte 41 de Oficii Judeţene de Consultanţă Agricolă! Tot în Ministerul Agriculturii există Oficiul Naţional al Viei şi Vi­nului, dar şi Oficiul naţional al denumirii de origine pentru vinuri şi alte produse vitivinicole. Şi exemplele ar putea continua. Jurnalul Naţional vă invită în haosul instituţiilor pe care le plătim degeaba! 

×
Subiecte în articol: special