x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete A fost audiat Dorin Cocoş în dosarul Microsoft?

A fost audiat Dorin Cocoş în dosarul Microsoft?

de Petru Zoltan    |    05 Oct 2014   •   20:48
A fost audiat Dorin Cocoş în dosarul Microsoft?
Sursa foto: BOGDAN IURASCU/JURNALUL NATIONAL

 Cuplul format din Dorin Cocoş şi Elena Udrea au mari probleme cu justiţia în plină campanie electorală. Din declaraţiile martorilor date în dosarul Microsoft, instrumentat de Direcţia Naţională Anticorupţie, rezultă că, fostul soţ al Elenei Udrea, afaceristul Dorin Cocoş a luat un comision de opt-nouă milioane de euro, “banii fiind retraşi numerar din Elveţia”. Banii i-a primit în perioada în care cei doi erau căsătoriţi. În paralel, la Parchetul General a fost depus un denunţ penal împotriva candidatei la preşedinţie Elena Udrea pentru conflict de interese, deturnare de fonduri şi subminarea intereselor financiare ale Uniunii Europene. Elena Udrea este acuzată că ar fi folosit bani europeni pentru a ridica un complex rezidenţial privat, în care chiar ea ar avea asigurată o locuinţă. Dosarul se află în faza actelor premergatoare. Surse judiciare citate de luju.ro susţin că la Parchetul General a fost format dosarul 535/P/2014, iar acuzaţiile ar viza fapte pe care Elena Udrea le-ar fi comis în perioada în care a deţinut funcţia de ministru al Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice.

Cuplul Udrea – Cocoş, face potecă la Parchetul General şi la DNA
Documentele furnizate de procurorii anticorupţie în dosarul Microsoft au scos la iveală declaraţia unui martor, care susţine că fostul soţ al Elenei Udrea, afaceristul Dorin Cocoş ar fi luat o şpagă de opt-nouă milioane de euro, pentru că ar fi facilitat continuarea şi semnarea unui contract pentru închirierea licenţelor furnizate de compania americană.

Potrivit unor surse apropiate anchetei, Dorin Cocoş a fost deja audiat de procurorii anticorupţie în acest caz. “A fost audiat aproximativ şapte ore de procurorii DNA”, susţine sursa citată. Am încercat să luăm legătura cu Dorin Cocoş pentru a confirma sau nu dacă a fost audiat, însă acesta nu a binevoit să răspundă la telefon şI nici la mesaje. În schimb, am solicitat Direcţiei Naţionale Anticorupţie să ne comunice dacă Cocoş a fost audiat în acest caz. Nu a infirmat, însă, a precizat că: “conţinutul actelor procedurale efectuate într-o cauză aflată în lucru (cum ar fi audierea unei persoane) nu fac obiectul comunicării publice, conform art. 12, alin. 1, lit. e, din Legea 544/2001. Raportat la stadiul activităţilor penale, precizăm că, atunci când împrejurările ne vor permite,  vom fi în măsură să vă oferim detalii suplimentare”, ni s-a transmis de la Biroul de Presă al DNA. 

Plângere penală

În paralel, fosta soţie a lui Cocoş, Elena Udrea s-a ales cu o plângere penală depusă la Parchetul General. Surse judiciare citate de luju.ro susţin că la Parchetul General a fost format dosarul 535/P/2014, iar acuzaţiile ar viza fapte pe care Elena Udrea le-ar fi comis în perioada în care a deţinut funcţia de ministru al Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice. Mai exact, dosarul priveşte contractul încheiat, în 2011, între Ministerul Dezvoltării şi Medusa Hotel International SRL, pentru realizarea “Complexului de Agrement La Stejarii”. Un contract finanţat prin Programul Operaţional Regional 2007-2013 depus pe Axa prioritara 5 - dezvoltarea durabilă şi promovarea turismului, domeniul major de intervenţie 5.2 - crearea, dezvoltarea şi modernizarea infrastructurii de turism pentru valorificarea resurselor naturale şi creşterea calităţii serviciilor turistice. Proiectul, finalizat în decembrie 2013, ar fi costat 11 milioane de euro, dar, potrivit denunţului depus împotriva Elenei Udrea, complexul turistic nu ar fi fost utilizat pentru scopul în care a fost construit. În realitate, acesta ar fi luat destinaţia unor facilităţi gândite să aducă beneficii exclusive unei societăţi private, mai exact facilităţi de agrement şi exploatare a unui complex rezidenţial proprietate privată.

×
Subiecte în articol: Dorin Cocos Elena Udrea