x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Glume SRI-ste: finul lui Florian Coldea și-a botezat firma „Câmpul Tactic” și face afaceri cu statul

Glume SRI-ste: finul lui Florian Coldea și-a botezat firma „Câmpul Tactic” și face afaceri cu statul

de Ion Alexandru    |    16 Aug 2024   •   00:05
Glume SRI-ste: finul lui Florian Coldea și-a botezat firma „Câmpul Tactic” și face afaceri cu statul

Cristian Soponar, ex-adjunctul Direcției Județene Satu Mare din SRI, despre care fostul senator Valer Marian a declarat, public, că este finul lui Florian Coldea, a înființat, după pensionare, o companie care se numește, nici mai mult, nici mai puțin, decât SC Tactical Field SRL, în traducere Câmpul Tactic SRL. Din firmă mai face parte și fostul adjunct al șefului IMP Satu Mare, Emilan Șugac, a cărui soție este polițist judiciarist, detașat la celebra unitate de elită „anticorupție” DNA Oradea. Firma „câmpului tactic” a prestat, în 2020, două contracte pentru Romatsa, la Satu Mare și Baia Mare, prin care a oferit servicii de consultanță în protecția contra riscurilor și în controlul riscurilor sau a pericolelor în construcții.

În timp ce foștii capi ai SRI Florian Coldea și Dumitru Dumbravă fac obiectul unui amplu dosar de urmărire penală în care sunt acuzați că foloseau companiile de consultanță pe care le patronează pentru a obține beneficii financiare, promițând, în schimb, intervenții în instanțe pentru „optimizarea” soluțiilor care îi vizează pe mai mulți afaceriști, alți generali SRI pensionați timpuriu derulează, la rândul lor, afaceri cu firme private de consultanță. Însă nu doar vechii subalterni ai lui Florian Coldea s-au lansat, odată cu pensionarea, în afaceri, ci și unii dintre apropiații ex-numărului doi al SRI, cu care Coldea se află și în relații de familie.

Încă din anul 2013, fostul senator Valer Marian dezvăluia, într-o declarație publică, citită de la tribuna Parlamentului, intitulată „Generalul Coldea, câinele de pază al democrației”, că unul dintre oamenii pe care Florian Coldea i-a protejat în SRI este Cristian Ioan Soponar, devenit, în anii de glorie ai Binomului, adjunct al Direcției Județene Satu Mare a SRI. Valer Marian susținea că Soponar a fost coleg de facultate cu Florian Coldea, după care a devenit finul de cununie al soților Florian și Dorina Coldea. 

Cristian Ioan Soponar, născut la data de 19 decembrie 1973, a deținut gradul de colonel și, asemenea nașului său, în prezent este pensionar special.

 

Renumele, preluat în afaceri private

Conform informațiilor furnizate de Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC), după pensionare, finul Soponar a intrat în afaceri. În acest sens, aflăm că în data de 30 iunie 2021 a luat ființă compania SC Tactical Field SRL (în traducere - Câmp Tactic SRL), cu sediul în Satu Mare, având ca obiect de activitate „activități profesionale, științifice și tehnice”. Capitalul social al firmei, în valoare de 400 de lei, era, la momentul fondării companiei, împărțit între Cristian Ioan Soponar, Tudor George Drăgușin, Florin Stratulat și Emilian Șugac, toți aceștia îndeplinind și calitatea de administrator.

Despre asociații Tudor George Drăgușin și Florin Stratulat nu există informații relevante, însă în legătură cu asociatul Emilian Șugac aflăm că este fostul șef al Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Satu Mare, devenit, ulterior, adjunct al șefului Inspectoratului Județean de Poliție Satu Mare. De fapt, acesta a mai înființat, în urmă cu câțiva ani, o altă firmă, pe nume SC MCM Profile SRL, care se ocupă cu „activități ale portalurilor web, prelucrarea datelor, administrarea paginilor web și activități conexe”, unde are calitatea de asociat unic și administrator. 

Soția lui Emilian Șugac, partener de afaceri cu fostul șef al SRI Satu Mare și fin al lui Florian Coldea, Cristian Ioan Soponar, este polițist judiciarist, detașată, tot la vreme de Binom SRI-DNA, la celebra unitate de „elită” a Laurei Codruța Kovesi, DNA Oradea. Luminița Șugac a lucrat, aici, îndeaproape cu la fel de cunoscutul procuror „paraditor” Cristian Ardelean.

Tot de la Registrul Comerțului am mai aflat că fostul colonel SRI Cristian Ioan Soponar a mai înființat, la data de 5 aprilie 2023, o altă companie, pe nume SC Beekeeping Baba SRL, cu sediul Abrud, județul Satu Mare, firmă care se ocupă cu „activități imobiliare pe bază de comision sau de contract” și care este controlată integral de către Soponar, în calitate de asociat unic și de administrator.

 

Declarația de interese a soției-judecător devoalează două contracte cu statul

Despre Cristian Ioan Soponar se mai poate adăuga că soția sa, Simona Soponar, este judecător, fiind numită ca magistrat la Judecătoria Satu Mare de către Traian Băsescu, prin decretul prezidențial nr. 832 din data de 17 decembrie 2022. În prezent, Simona Soponar este judecător la Tribunalul Satu Mare.

În calitate de judecător, soția fostului șef al SRI Satu Mare a completat, periodic, declarații de avere și de interese. Cele mai recente astfel de declarații, publicate pe portalul Consiliului Superior al Magistraturii, datează din 13 iunie 2023, documente care arată că în anul fiscal anterior depunerii a încasat de la Tribunalul Satu Mare salarii, diferențe salariale și vouchere de vacanță în cuantum de 221.378 de lei. De asemenea, mai arată că soțul, Cristian Ioan Soponar, încasa o pensie de la SRI de 132.804 lei pe an. 

Soții Soponar dețin, conform acestor documente, terenuri cu suprafața totală de 12.548 de metri pătrați, în Satu Mare, Abrud și Baba Novac, dobândite în perioada 2006 - 2019, la care se adaugă o casă de locuit cu suprafață de 147 de metri pătrați, construită în 2007, în Satu Mare, o casă de locuit cu suprafața de 192 de metri pătrați, cumpărată în 2019, în Baba Novac, și un apartament cu suprafața de 41 de metri pătrați, cumpărat în 2022, la Cluj-Napoca.

Din declarația de avere a judecătoarei aflăm că firma la care este acționar colonelul SRI, SC Tactical Field SRL, a derulat, în 2022, două contracte cu Direcțiile Serviciilor de Navigație Aeriană (DNS) ale Romatsa Satu Mare și Baia Mare. Primul, încheiat pentru 30 de zile, la data de 16 septembrie 2022, în valoare de 1.041 de lei, iar al doilea, încheiat tot pentru 30 de zile, în 14 decembrie 2022, în valoare de 1.076 de lei, contracte având ca obiect servicii de consultanță în protecția contra riscurilor și în controlul riscurilor sau a pericolelor pentru construcții.

 

Generalii Binomului și-au deschis companii de consultanță

Reamintim că mai mulți generali, foști subaltern ai lui Florian Coldea, și-au deschis firme de consultanță după ce au ieșit, în bloc , la pensie. „Jurnalul” a dezvăluit că generalul Viorel Adrian Stan s-a asociat, în 2018, în SC Strategic Intelligence Security Services SRL, care se ocupă cu consultanță pentru afaceri și management, cu fostul ministru de interne „tehnocrat” Petre Tobă. Stan, fost șef al Direcției W din SRI, a devenit, astfel, asociat nu doar cu Tobă, ci și cu Lucian Roșan, fost șef al Direcției Juridice din IGPR și ex-secretar general al MAI.

Generăleasa Emilia Cristina Posaștiuc, ex-șefa Compartimentului Resurse Deschise din SRI, și-a înființat, în 2020, firma de consultanță SC Poli Agria SRL. De asemenea, celebra generăleasă SRI Elena Istode, zisă „Anaconda”, și-a înființat firma de consultanță SC Cocoandconsulnancy SRL, care derula afaceri cu SC Wise Line Consulting SRL, compania de consultanță a generalului Dumitru Dumbravă. Florian Coldea însuși, în asociere cu generalul Dumitru Cocoru, a înființat firma de consultanță SC Strategic Sys SRL, care primea contracte de la Dumitru Dumbravă, și compania de imobiliare SC Strategic Assets SRL.

×