x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Revoluție pe Facebook. Concursul carantinei: cine este cel mai înjurat USR-ist din țară

Revoluție pe Facebook. Concursul carantinei: cine este cel mai înjurat USR-ist din țară

de Ion Alexandru    |    23 Mar 2021   •   07:20
Revoluție pe Facebook. Concursul carantinei: cine este cel mai înjurat USR-ist din țară

Dominic Fritz, primarul municipiului Timișoara, a salutat decizia lui Raed Arafat de prelungire a măsurii carantinării orașului, dar și a patru localități limitrofe, după ce, la sfârșitul săptămânii trecute, s-a abținut de la vot, în cadrul Comitetului Județean pentru Situații de Urgență. Invocând, ulterior, pe contul său de socializare, „jocurile politice” ale liberalilor. Postarea însă i-a adus un val de critici, înjurături, insulte și îndemnuri la demisie. O parte dintre cei care au comentat recunosc că l-au votat, pe 27 septembrie 2020, pe Dominic Fritz la funcția de primar, însă acum se arată complet dezamăgiți. De cealaltă parte, colegul de partid al lui Fritz, ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, a postat, duminică seară, o „recenzie” a unei piese de teatru transmise online, dar la care se pare că a participat fizic. Drept pentru care a primit, la rândul său, un val de critici similare cu cele primite de edilul Timișoarei. 

 

Timișoara se află pe un butoi cu pulbere, gata să explodeze, după ce Comitetul Național pentru Situații de Urgență a decis prelungirea măsurii carantinării orașului, ca urmare a faptuui că, la nivel local, s-a decis ridicarea restricțiilor. Președintele CJ Timiș, liberalul Alin Nica, a reacționat dur în urma acestei decizii, publicând, pe pagina sa de Facebook, că „prelungirea carantinei de către secretarul de stat Raed Arafat este o bătaie de joc la adresa timișorenilor, o sfidare a unei structuri județene și o intervenție politică grosolană. Raed Arafat împreună cu ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu au pus presiune repetată pe cei care au dreptul să hotărască soarta municipiului Timișoara și a zonei periurbane. (…) Este o ipocrizie afirmația că această carantină salvează vieți omenești. Nu o face, dar distruge multe altele. Dacă există o problemă medicală, haideți să reparăm medical, ne mobilizăm cu toții și unde nu mai poate Bucureștiul, putem noi, autorități locale, companii și cetățeni. E absurd să încerci să oprești un rău provocând un rău mai mare. Am cerut explicații și am propus soluții. Răspunsul lor final a fost ignorarea deciziei democratice, prin vot, a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență și instaurarea unei carantine nedrepte, din pix, fără nicio susținere reală. Cer încetarea carantinei formale și aplicarea de urgență a măsurilor suplimentare de reducere a ratei de infectare”.

Edilul USR, mulțumit că Bucureștiul a închis Timișoara

 

Ei, bine, se pare că de o cu totul altă părere este primarul Timișoarei, Dominic Fritz, de la USR-PLUS, care a simțit nevoia să scrie și el o postare pe Facebook. „Salut hotărârea de a continua carantina în forma în care CJSU a argumentat-o și decis-o acum două săptămâni, pentru Timișoara și toate cele 4 comune periurbane. Am atras atenția că modul în care se iau deciziile privind carantinarea este viciat și lipsit de asumare. Îl susțin pe ministrul Vlad Voiculescu în inițiativa lui de modificare a algoritmului de carantinare: măsurile luate trebuie să fie clare, logice și predictibile. (…) Avem nevoie urgent de un program național de susținere pentru afacerile afectate de măsurile de carantinare. În curând vor fi și alte localități în aceeași situație și suntem datori să susținem economia cu măsuri care ajută rapid. Dezbinarea pe care o vedem în această pandemie este dureroasă, dar nu am niciun dubiu că, după ce se va termina, și se va termina, ne vom regăsi unii pe ceilalți în proiecte care ne duc înainte”, a scris edilul.

 

Reacția „prietenilor” de pe Facebook: „Aș vrea să te salutăm cu toții, în timp ce te retragi din funcție”

 

Această ultimă postare l-a costat scump pe primarul Fritz. În loc să primească susținere din partea locuitorilor, edilul s-a ales cu o colecție impresionantă de înjurături. „Jurnalul” a selectat o parte din aceste mesaje, care pot fi redate cât de cât în spațiul public.

Mircea Pau îi scrie: „L-am votat pe Fritz, însă acum prin ceea ce face e de un ridicol absolut! Îți spune unul care are o mică afacere în Horeca, dar cu mari datorii”. Camelia Menghesi comentează: „Vorbe goale și un discurs epuizant… obositor. De scuze și explicații... Spre dezamăgirea timișorenilor care te-au votat... Sperând că aleg un om cu «coloana vertebrală»... Dezamăgitor”. O altă cititoare, Iasmina Roșca, îl apostrofează pe edil: „Omule, ești praf! Tu chiar nu vezi că nu rezolvă nimic carantina? Rata infectării a crescut în timpul carantinării și tu «saluți» decizia de prelungire a acesteia. Aș vrea să te salutăm cu toții în timp ce te retragi din funcția asta de primar care, cu siguranță, te depășește”.

Sorin Mela Văduva îi atrage atenția că „Nu ai nimic comun cu spiritul acestui oraș și al timișorenilor!!! Îmi vine să plâng când văd cine a ajuns să ne conducă acest oraș minunat al nostru!!! Vă bateți joc de noi... Noi care în ’89 am luptat pentru ca acest oraș minunat să fie liber”, în timp ce Larisa Pantea îi scrie: „Ești de departe cel mai penibil și incompetent primar pe care l-a avut Timișoara. Nu ești în stare să îți asumi nici măcar un vot! Sper să scăpăm de tine cât mai curând posibil!”. În același sens este și comentariul lui Raoul Dunca: „Ești un penibil neasumat! Nu ai fost în stare să îți asumi un vot ! Dă-ți demisia și lasă-ne. Ești o rușine pentru orașul acesta care ți-a acordat încredere (inclusiv eu). Nu ești demn de postul pe care l-ai obținut! Rușine!”. De asemenea, Răzvan Mircea Marcu scrie: „Ești doar o marionetă a Capitalei!!!... Prea proști cei care au crezut în tine... Când ai câștigat alegerile și ai sărbătorit cu 3.000 de oameni în centru nu exista pandemia?... Închide tot 4 ani și măcar știm o treabă!!!”.

 

Situație tensionată la maximum în urbea lui Fritz

 

Dominic Fritz este acuzat de internauți că se ascunde în spatele ministrului Vlad Voiculescu și că nu face nimic pentru a ajuta sectorul economic timișorean, sugrumat de restricțiile impuse. Mădălina Crudici comentează: „Ne abținem și noi ca domnul primar și, după, ne ascundem în spatele lui Voiculescu. Ipocrizie mare, măcar PNL și-a asumat de la început că nu vrea carantinarea orașului”. Radu Benea atrage atenția: „carantina real nu există… Singurele restricții reale sunt cele impuse zonei horeca. Toate pierderile sunt suportate doar de proprietari... Toată această mascaradă trebuie să înceteze. Ori închideți tot și poate vom vedea un rezultat pozitiv, ori întăriți sistemul medical să facă față realității. Dar, cum să închideți tot?? Asta ar însemna să închideți marile corporații... Și… nu vreți să îi supărați”.

Lucrurile merg și mai departe. Roxana Balaci îi scrie primarului Fritz: „Ne-am cam plictisit de gargară. Tot ce faceți trebuie să faceți asumat și cu cap. Carantina e frecție la picior de lemn, după cum s-a dovedit. Iar «avem nevoie urgent de un program național de susținere pentru afacerile afectate» nu le ține de foame celor care trăiesc de un an de zile cu 1.000 lei/lună”.

Concluzia o pun doi cititori. Cristina Crissu scrie: „Vă este frică că iese lumea din case pe capul vostru și o țineți tot într-o carantină? Vine și rândul vostru... Să vă ferească Dumnezeu de mânia poporului”, iar Nadia Florina Diaconu avertizează: „La Timișoara a început revoluția în 1989, cred că tot în Timișoara va începe și în 2021... Suntem tot mai mulți cărora nu ne place statutul de slugi precum sunteți voi cei de la conducere”.

Mesaje „culturale” pentru Vlăduț: „Bravo, boss! Proștii acasă, tu la teatru!”

 

În acest timp, la București, colegul de partid al lui Dominic Fritz părea ocupat cu activități culturale. Într-o postare de duminică seară, plină de greșeli gramaticale, așa cum se poate vedea în facsimilul alăturat, ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, anunța pe contul său oficial de socializare că a fost la teatru. Răspunsul cititorilor săi a fost unul pe măsură. Redăm, mai jos, reacția oamenilor:

  • Emilia Nainer: „Îți place, Voiculescule? Jubilezi. Asta este pușcărie impusă de voi, nenorociților”.

  • Dan Dima: „Sper să plătiți cândva, tu și onorificii tăi, voi și postacii voștri, inclusiv pentru acest inimaginabil tupeu de a urmări piese de teatru în timp ce măsurile tale răvășesc o țară și distrug vieți”.

  • Liviu Curelaru: „Eu citesc comentariile și mă crucesc! Te iubește lumea ceva de speriat! Ce pandemie, ce job, ce griji… Pe tine te doare undeva, te lauzi că de duci la teatru! Și dobitocii ăștia ți se închină de parcă ne-ai scos din calea bolii!”.

  • Andrei Pavel: „Bine că ți-ai delegat atribuțiile și ai timp să mergi la teatru. Ești prea ridicol ca să îți dai seama cât de penibil ești”.

  • Nicolae Stoica: „Spune-i lu șefu’ tău, Cîțu că la ANAF (unde am fost să plătesc 3 lei calculați greșit de acum 3 ani - imbecililor) stau femeile alea câte 4 înghesuite în 8 metri pătrați. Și voi închideți aiurea. În rest, ce să zic, distracție și relaxare plăcută”.

  • Dana Popescu: „Cred că și ei au fost onorați să stea de vorbă cu un ministru fără diplomă! Așa ceva nu vezi în fiecare zi!”.

  • Alexia Vlada: „Ce pandemie... Dă-o dracu’, că tu ai treaba să tânjești după concerte sau te plimbi prin teatre. De-asta nu ai timp de conferințe de presă... Auzi copile, vezi că-ți mor oamenii prin spitale și nu este o piesă de teatru cu asistente sufletiste!!! Este o realitate, copile!!”.

  • Andrei Istrate: „Bravo, boss! Oamenii în case, tu în backstage. Că, deh, se poate când ești șmecher. Dar parcă erați ministrul sănătății, nu? În valul III, nu? Fără paturi ATI, nu? Cine **** să vă mai ia în serios, mă?”.

  • Monica Borodi: „Bravo, proștii acasă, tu la teatru!”.

  • Bogdan Alexandru: „Diploma, băăă! Diploma de studii superioare unde e? Foaia matricolă etc... Chestii despre care n-ai habar, așa-i? Pune-l pe unchiu să rezolve problema, dar repede!”.

  • Alex Manea: „Deci ca ministru al sănătății, preocupările tale sunt să informezi lumea despre piese de teatru. Nu că n-ai avea treabă sau nu ai fi dator cu o groază de răspunsuri vis a vis de cele întâmplate până acum în mandatul tău. Hm... tare, ce să zic. O tot dai pe după corcoduș, poate-poate o mai uita lumea de «morții» tăi. Ești scârbavnic, micuțule, scârbavnic pân’ la măduvă”.

  • Florică Dide: „Nu mai ești ministrul sănătății din România? Ai văzut că te depășește și te-ai făcut critic de teatru. Oamenii aveau așteptări de la tine, dar ești depășit de situație”.

  • Laura Beatrice: „Postarea ar fi fost apreciată dacă ați fi atât de activ și ca ministru al sănătății. Pagina văd că este «oficial guvernamental». Aici mă aștept să găsesc în primul rând informații despre sistemul de sănătate și despre pandemie. Văd că nu prea vă pasă ce se întâmplă cu românii. Știți că sunteți ministrul tuturor, nu doar al cunoștințelor, prietenilor și pluseriștilor?”.

  • Marian Florea: „Cea mai bună exemplificare a zicalei «Țara arde, iar baba se piaptănă!». Ești și ministrul culturii?!”.

×