x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Statul român, creditor la firma lui Mircea Băsescu, complet dezinteresat de prețul de vânzare a bunurilor datornicului

Statul român, creditor la firma lui Mircea Băsescu, complet dezinteresat de prețul de vânzare a bunurilor datornicului

de Ion Alexandru    |    24 Feb 2020   •   11:50
Statul român, creditor la firma lui Mircea Băsescu, complet dezinteresat de prețul de vânzare a bunurilor datornicului

Ghinion pentru Mircea Băsescu, în legătură cu cea de-a doua companie pe care o patronează și care se află, în prezent, în procedura falimentului. Propunerea lichidatorului judiciar al SC MB Consult Company SRL Constanța de a scoate la vânzare bunurile firmei, prin licitație, la o valoare cu 25 la sută mai redusă decât cea stabilită prin evaluare, nu a fost agreată de principalul creditor al firmei fratelui fostului președinte. Compania Națională Administrația Porturilor Maritime Constanța SA, care are de recuperat peste 100.000 de euro, a votat împotriva acestei modalități de valorificare a capitalului, pentru atragerea de venituri din care să se achite creanțele. Iar litigiul priveşte un teren închiriat de MB Consult Company SRL în Portul Constanța, pe care se aflau niște construcții pe care o altă companie controlată de Mircea Băsescu și de familia acestuia - SC Ice Age SRL – le-a demolat. Ice Age SRL este societatea acuzată că, în 2009, a fost implicată în operațiunea de reciclare a armamentului și muniției expirate din Taiwan.

 

“Jurnalul” a intrat în posesia unui document din care rezultă că, la data de 5 februarie 2020, a fost convocată Adunarea Creditorilor uneia dintre firmele aflate în faliment ale lui Mircea Băsescu, SC MB Consult Company SRL. Creditorii, în număr de patru, sunt Compania Națională Administrația Porturilor Maritime Constanța SA, Direcția Generală Regională a Finanțelor Publice Galați, prin Administrația Județeană a Finanțelor Publice Constanța, For Guard Security SRL și Mircea Băsescu însuși, ca persoană fizică. Pe ordinea de zi a convocatorului se afla un singur punct care se referea la aprobarea propunerii lichidatorului judiciar al SC MB Consult Company SA, Cabinetul Individual de Insolvență Rusu Mirela, de modificare a regulamentului de vânzare a bunurilor companiei lui Mircea Băsescu, prin metoda de vânzare a licitației publice, în mod individual, în sensul reducerii prețului de pornire a licitațiilor. Mai exact, prețul de pornire în cadrul următoarelor ședințe de licitații organizate de către lichidatorul judiciar să fie de 75 la sută din prețul de evaluare.

Conform documentului citat, în cadrul ședinței creditorilor din data de 18 octombrie 2019, în conformitate cu prevederile articolului 49, alineat 1, din Legea 85/2014 privind insolvența, adunarea creditorilor SC MB Consult Company SRL a aprobat strategia de valorificare a bunurilor mobile identificate în patrimoniul acestei firme, cu precizarea că, dacă după patru ședințe de licitație la prețul de pornire bunurile nu se vând, diminuarea valorilor de pornire a licitațiilor se va realiza cu aprobarea creditorilor.

 

Finanțele Publice, total absente din această dezbatere

Ulterior, în cadrul ședinței din 27 noiembrie 2019, prin votul creditorului majoritar Compania Națională Administrația Porturilor Maritime Constanța , nu a fost aprobată această propunere a lichidatorului judiciar. Compania Națională a Porturilor Maritime Constanța deţine 83,35 la sută din valoarea totată a creanțelor din tabelul definitiv consolidat al obligațiilor SC MB Consult Company SRL, dar, foarte interesant, 100% din totalul creanțelor prezente în ședință. Cu alte cuvinte, statul, prin Direcția Generală a Finanțelor Publice Galați – Administrația Finanțelor Publice Constanța, nu a fost interesat de valoarea la care se valorifică bunurile companiei lui Mircea Băsescu, aceasta din urmă având datorii la stat.

În aceste condiții, Compania Națională Administrația Porturilor Maritime Constanța a notificat lichidatorul judiciar că “nu suntem de acord cu aprobarea propunerii de modificare a regulamentului de vânzare a bunurilor prin metoda de vânzare a licitației publice, în mod individual, în sensul reducerii prețului de pornire în cadrul următoarelor patru ședințe de licitație organizate de către lichidatotul judiciar la 75% din prețul de evaluare”. În răspuns se mai menționează faptul că CN APMC are de recuperat de la firma lui Mircea Băsescu 455.602,45 de lei.  Prin urmare, în ședința din 5 februarie, propunerea a fost respinsă.

 

 

Litigiul cu portul Constanța are legătură cu depozitarea armamentului expirat din Taiwan

Potrivit datelor furnizate de Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC), societatea SC MB Consult Company SRL a utilizat, începând cu data de 1 august 2010, un teren situat în incinta Portului Constanța. Atunci, firma controlată de Mircea Băsescu și-a completat obiectul de activitate cu prestarea de servicii de depozitări și manipulări, prilej cu care și-a deschis un punct de lucru în Portul Constanța, incinta 1A, Parcela E.

În 2017, Compania Națională Administrația Porturilor Maritime SA Constanța a cerut deschiderea procedurii insolvenţei împotriva SC MB Consult Company SRL, invocând faptul că litigiul cu firma lui Băsescu a pornit chiar de la contractul de închiriere parafat între părți privind acest teren din incinta portului. În fața judecătorului sindic, SC MB Consult Company SRL a susţinut că nu exista, la momentul când a fost cerută declanșarea procedurii insolvenței, nicio creanță certă, lichidă și exigibilă, iar că respectivul contract de închiriere încetase, de fapt, începând cu luna aprilie a anului 2015. În replică, Portul Constanța a arătat că pe acel teren au existat anumite construcții pe care o altă firmă controlată de familia Băsescu, SC Ice Age SRL, le-a demolat și că, mai mult, în apelul judecat de Curtea de Apel București, cale de atac pierdută, în cele din urmă, de firma lui Mircea Băsescu, SC MB Consult Company a recunoscut valoarea creanței.

Interesant este și faptul că, deși s-a opus declanșării procedurii insolvenței, Mircea Băsescu figurează, la rândul lui, cu creanțe înregistrate în tabelul preliminar. Fratele fostului președinte menţionează, în acest document, că are de recuperat de la propria firmă suma de 27.044,91 de lei, reprezentând un împrumut acordat societății.

Reamintim că, în ianuarie 2009, la scurt timp după ce PDL a preluat guvernarea, ca urmare a alegerilor generale din iarna lui 2008, o cantitate de 1.884 de tone de armament şi muniţie expirată au intrat în Portul Constanţa Sud Agigea, printr-un contract internaţional care prevedea distrugerea lor în Bulgaria şi România. Unul dintre vapoare a fost descărcat în România, de unde trebuia să fie preluat de către compania Oxo Network Corporation, aparţinând lui Cornel Purcărea, şi marfa, transportată la Uzina Mecanică Băbeni, din judeţul Vâlcea, pentru delaborare. Pentru descărcarea, manipularea şi depozitarea muniţiei în Portul Constanţa, Cornel Purcărea a apelat la serviciile unei firme de depozitări care activa pe raza portului – SC Ice Age SRL. Din acţionariatul acestei firme făceau parte, la acea dată, Raluca Băsescu, fiica lui Mircea Băsescu, şi vărul acesteia, Sorin Traşcă. Compania lui Purcărea, Oxo Network Corporation, încheiase încă din decembrie 2008 o înţelegere cu Ice Age SRL pentru depozitarea muniţiei din Taiwan, care a intrat în ţară în data de 14 ianuarie 2009 şi care a fost descărcată în 16 ianuarie, în afacere intrând şi una din firmele de pază din grupul UTI, a lui Tiberiu Urdăreanu, care au păzit containerele cu muniţie.
La scurt timp după apariţia în spaţiul public a acestui scandal, Mircea Băsescu şi-a convins fiica să părăsească acţionariatul firmei Ice Age SRL. Mai ales că s-a descoperit faptul că societatea nu deţinea licenţă pentru depozitarea de armament şi muniţie.

 

Dintre cei patru creditori ai firmei, doar unul singur a fost prezent la ședința în care s-a luat în discuţie propunerea de micșorare, la 75 la sută, a valorii bunurilor scoase la licitație. Direcţia Finanţelor Publice, unul dintre creditori, nu a participat

 

×