x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Triunghiul Bermudelor din Rădăuţi. Trei surori au dispărut în împrejurări neelucidate

Triunghiul Bermudelor din Rădăuţi. Trei surori au dispărut în împrejurări neelucidate

de Adriana Oprea-Popescu    |    15 Apr 2014   •   16:21
Triunghiul Bermudelor din Rădăuţi. Trei surori au dispărut în împrejurări neelucidate
Cel suspectat că le-a ucis a fost reţinut de poliţişti

Vreme de două decenii, pe o stradă din Rădăuţi a existat un Triunghi al Bermudelor. Un loc din care, în timp, oamenii se făceau nevăzuţi. Dispareau, din aceeaşi casă şi de lângă acelaşi om, fără să mai dea apoi vreun semn de viaţă. Iuliana Iordache, Nicoleta Lavric şi Ramona Iordache. Sunt trei surori pe care mama lor le caută, de ani de zile.

Un personaj cu mască


Vasile Lavric, bărbatul suspectat că le-a ucis pe cele trei femei, este un personaj de film. Are 57 de ani şi e de profesie mecanic auto. Faţă blajină, voce mieroasă. Glumeşte, forţat şi nepotrivit, chiar şi atunci când discută despre acuzaţiile grave care i se aduc. Mimează relaxarea, deşi e încordat ca un arc. Când te simte prea aproape, renunţă la masca amabilităţii şi devine agresiv. Vocea mieroasă îi dispare. De-a lungul timpului, a dat în judecată toate ziarele locale care au îndrăznit să scrie despre acest caz. În luna iunie a anului trecut, când cazul celor trei surori a fost prezentat în emisiunea “Dispăruţi fără urmă”, Lavric a trimis drept la replică şi plângere la CNA, înainte ca materialul să fie difuzat pe post. E mereu în ofensivă, ştiind că cea mai bună apărare e atacul. După difuzarea cazului la “Dispăruţi fără urmă”, a sunat şi a scris la TVR, ameninţând cu darea în judecată. Apoi, s-a asigurat că emisiunea nu va fi difuzată în reluare. Susţinea că surorile dispărute trăiesc, spunând “eu le caut, mamă’sa nu le caută!”, şi o acuza pe femeie că vrea să-l bage în puşcărie.

Ieri seară, procurorii Parchetului General l-au reţinut pe Vasile Lavric, urmând ca el să fie prezentat instanţei, cu propunerea de arestare preventivă pentru 29 de zile.

Condamnat pentru viol

Lavric s-a căsătorit prima oară când avea doar 18 ani. A făcut doi copii şi apoi a plecat în armată. La scurt timp, a fost condamnat pentru viol. “De fapt, nu a fost viol, dar de ruşinea părinţilor, aşa a declarat fata”, le povestea el jurnaliştilor de la “Ieşeanul” în aprilie 2007. A făcut trei ani de închisoare, timp în care soţia sa a intentat divorţ. Când a ieşit din puşcărie, Lavric s-a angajat la o fabrică din Rădăuţi, unde a cunoscut-o pe cea de-a doua soţie a lui. Au făcut doi copii, însă la scurt timp, femeia a murit, în urma unui infarct. Avea doar 21 de ani. Lavric păstra în casă, într-un tablou atârnat pe perete, o poză de la înmormântare, cu femeia în coşciug.

Rămas văduv, cu doi copii de crescut, Lavric a devenit interesat de curtea vecinilor de alături. Familia Iordache avea o casă plină de fete. Curând, Nicoleta Iordache, una dintre ele, s-a oferit să îl ajute la problemele din gospodarie. În vara anului 1993, la doar o lună după ce nevasta lui Lavric a fost îngropată, fata de 19 ani s-a mutat în casa lui.

Prima disparută

Vreme de doi ani, Nicoleta şi Vasile Lavric au trăit o viaţă aparent normală. Într-o zi din iunie 1995 însă, mama Nicoletei a venit acasă şi-a văzut-o pe Iuliana, o altă fată de-a ei, care avea pe atunci 16 ani, discutând cu Lavric. Din acea zi, Iuliana a dispărut fără urmă. Vasile Lavric a negat tot timpul că ar fi implicat în aceasta poveste, susţinând că nici măcar nu o cunoştea pe Iuliana.

La două săptămâni după dispariţie, mama fetei a sesizat Poliţia. La acea vreme, şi oamenii legii, dar şi familia bănuiau că fata ar fi plecat de bună voie de acasă. Speranţele lor se bazau pe scrisorile pe care, vreme de doi ani, familia Iordache le-a primit. Păreau scrise de Iuliana, însă nu a fost făcută niciodată vreo expertiză grafologică a acestor înscrisuri. “Îmi scria că o să vină, că e căsătorită..., dar nu era scrisul ei”, mărturiseşte mama, care acum crede că fata ei e sechestrată sau moartă.
Anii au trecut, iar Iuliana n-a mai dat niciun semn. Peste dispariţia ei s-a aşternut uitarea.

Bătaia cu ciocanul

În 1996, Nicoleta Iordache s-a căsătorit cu Lavric, iar la scurt timp a născut un băieţel.

În 2000, o altă soră a ei, Ramona Narcisa Iordache, care avea doar 14 ani, a adus şi ea pe lume un copil. Fata nu vrut să spună cine e tatăl, însă cel bănuit a fost cumnatul ei, Vasile Lavric. La insistenţele familiei, poliţia din Rădăuţi a solicitat efectuarea unui test ADN, care a confirmat suspiciunile. Adulterul fusese demonstrat, însă Nicoleta a rămas lângă soţul ei, Vasile. Cu toate că, susţine mama femeii, el o bătea şi o ameninţa tot timpul. Într-o astfel de altercaţie, Lavric şi-a lovit nevasta cu un ciocan în cap, femeia suferind leziuni traumatice ce au necesitat internarea ei în spital, fapt dovedit cu înscrisuri.

Despre relaţia dintre el şi Ramona, care avea 13 ani când a rămas însărcinată, Lavric a declarat că ea a fost cea care a abuzat de el, într-o zi în care l-a prins beat. Abia după 7 ani, procurorii l-au trimis în judecată, acuzându-l de săvârşirea infracţiunii de act sexual cu un minor. Procesul a durat doi ani şi s-a mutat, de la Rădăuţi la Râmnicu Vâlcea, iar, până la pronunţarea sentinţei, fapta s-a prescris.

A doua dispărută

Imediat după ce s-a aflat că a avut o relaţie cu Lavric, Ramona a plecat din casa părinţilor, doar pentru a se putea întâlni în continuare el. La începutul lunii aprilie 2005, nevasta lui Lavric află că el o înşeală în continuare cu sora ei. Se decide să divorţeze şi introduce acţiune la Judecătoria Rădăuţi, în ziua de 4 aprilie 2005. Şi-o motivează spunând că, pe lângă relaţia extraconjugală a soţului, este supusă unor umilinţe şi violenţe în familie.

Patru zile mai târziu, Nicoleta avea să dispară şi ea, fără urmă. Lavric susţine că, pe 8 aprilie 2005, a dus-o în cartierul “Hipodrom” din Rădăuţi, să-i arate unde s-a mutat Ramona. “Am mers cu maşina şi am lăsat-o acolo, în faţa blocului”, declara el, în aprilie 2007, jurnaliştilor de la “Ieşeanul”. “Nicoleta mi-a spus că, aşa cum mi-am făcut viaţa şi m-am distrat cu Ramona, aşa o să şi-o facă şi ea. De atunci, nu am mai văzut-o. Dar înainte de a pleca, a culcat băieţelul nostru şi după aia am văzut că i-a luat lănţişorul de la gât şi că mi-a luat şi aurul din casă”, susţinea Lavric.

Unul dintre copiii lui avea însă să povestească altceva: că în acea seară a vorbit la telefon cu mama lui, iar ea i-a spus că Lavric a dus-o în pădure şi că “ne-a băgat pe un drum din care nu se mai putea ieşi.” La 9 aprilie 2005, mama Nicoletei reclamă la poliţie dispariţia acesteia.

A treia dispărută

Două zile mai târziu, în casa lui Lavric se mută Ramona. Amanta lui şi soră a Iulianei, dispărută în urmă cu 10 ani, dar şi a Nicoletei, femeia abia dispărută. Lavric spune că fata s-a mutat la el pentru a-l consola şi a-l ajuta în treburile gospodăreşti. “Dădeau petreceri, au tăiat porcul... Ramona nici nu vorbea cu mine, parcă erau drogaţi amândoi”, povesteşte mama fetelor dispărute. “Eu plângeam la poartă, “Vasile, ce ai făcut cu Nicoleta?”, şi ei râdeau din maşină”.

Petrecerile au ţinut trei luni. Apoi, Lavric a rămas din nou singur. Ramona a dispărut într-o zi de duminică, pe 26 iunie 2005.

Abia acum, la Parchetul de pe lângă Tribunalul Suceava a fost deschis un dosar penal cu autor necunoscut. Dupa ce inţial a refuzat, Vasile Lavric a fost de acord, în cele din urmă, sa fie supus testului poligraf. L-a picat cu brio, însă anchetatorii nu au reuşit să descopere nicio probă care să-l incrimineze. Dosarul penal a fost închis la 5 septembrie 2006.

În octombrie 2006, Vasile Blaga, pe atunci ministrul Administraţiei şi Internelor, răspundea unei interpelări formulate de un deputat pe marginea acestui caz: “În cauză se efectuează activităti complexe, specifice unor astfel de situaţii”. Vreme de aproape 8 ani, Lavric a răsuflat uşurat. În 2007, el avea un dialog extrem de interesant cu un reporter al TVR. “Familia vă acuză că le-aţi omorât şi le-aţi ascuns”, îi spunea reporterul. “Să mă acuze!”, replica Lavric. “Unde sunt? Ştiţi?”. “Nu, ele ştiu!”. Întrebat dacă a ucis-o pe Nicoleta, Lavric a devenit glumeţ: “cum s-o omor, doamna, avea 120 de kile!”.

În luna aprilie 2013, poliţiştii din Suceava au trimis dosarul la IGPR, pentru a fi reanalizat. Şapte luni mai târziu, prin rezoluţia din data de 07.11.2013 a procurorului general al PÎCCJ, s-a dispus preluarea dosarului, fiind, totodată, infirmată soluţia de netrimitere în judecată dispusă în cauză.

Parchetul General a informat că “în cursul zilei de ieri au fost efectuate percheziţii la mai multe imobile, printre care domiciliul suspectului Lavric Vasile şi un atelier auto pe care îl folosea acesta, de unde au fost ridicate o serie de obiecte şi înscrisuri, inclusiv mai multe fragmente osoase. Numitul Lavric Vasile a fost condus de procurori la sediul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în vederea audierii.

După audierea suspectului Lavric Vasile a fost pusă în mişcare acţiunea penală sub aspectul săvârşirii de către acesta a infracţiunii de tentativă la omor, inculpatul fiind reţinut pentru 24 de ore.”
-----------------

UPDATE: Judecătorii au admis propunerea procurorilor și au decis arestarea lui Lavric Vasile pentru 29 de zile.


×