x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Udrea a implicat Ministerul Turismului în sute de procese

Udrea a implicat Ministerul Turismului în sute de procese

de Elena Stan    |    12 Feb 2013   •   21:43
Udrea a implicat Ministerul Turismului în sute de procese
Sursa foto: Dragos Stoica/Intact Images
În ultimii 4 ani, MDRT a fost implicat în peste 745 de litigii, din care pe rolul instanţelor de judecată mai sunt doar 256
Elena Udrea a lăsat o moştenire neplăcută celor care au venit la conducerea Ministerului Turismului după ea. Aşa se face că, în prezent, la instanţele judecătoreşti de pe teritoriul României există 256 dosare, în diferite stadii de soluţionare, în care este implicat Ministerul Turismului, dosare ce datează de pe vremea Elenei Udrea, potrivit datelor furnizate de reprezentanţii Ministerului Turismului. Mai mult, alte 489 dosare au fost soluţionate prin hotărâri judecătoreşti definitive şi irevocabile.

“În ceea ce priveşte litigiile soluţionate definitiv şi irevocabil instituţia noastră are de achitat suma de 301.562,05 lei, sumă care se poate completa cu cheltuieli de executare. Iar în ceea ce priveşte litigiile aflate pe rolul instanţelor de judecată suma în discuţie este estimată în prezent la 2.251.161,56 lei”, potrivit răspunsului furnizat de cabinetul ministrului delegat pentru IMM-uri, Turism şi Mediul de afaceri, Maria Grapini. Culmea este că deşi Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului are o Direcţie Juridică, Elena Udrea a angajat firma de avocatură Boştină & Asociaţii pentru reprezentarea instituţiei în faţa instanţelor judecătoreşti, însă în prezent acest contract a fost reziliat.

În momentul de faţă, reprezentanţii Autorităţii de Turism nu au date concrete cu privire la sumele cheltuite de Udrea pentru cheltuielile de judecată din ultimii patru ani. “Având în vedere că procesul de reorganizare a ministerelor este încă în desfăşurare, Autoritatea Naţională pentru Turism nu deţine, în acest moment, o evidenţă cu privire la sumele ce privesc cheltuielile de judecată: taxe de timbru, onorarii cu experţii şi avocaţii părţilor adverse, precum şi cheltuieli de executare – taxe şi onorarii executori judecătoreşti, din ultimii patru ani”, potrivit datelor furnizate.

MDRT plăteşte oalele sparte de Udrea
Cele mai importante litigii ale MDRT având ca obiect pretenţiile se referă la contractele încheiat cu Realitatea Media (contractul de prestări servicii nr. 710/18.05.2009) şi cu Europlus Computers (contractul de prestări servicii nr. 232/24.06.2011). Obiectul contractului cu Realitatea îl constituia coproducţia unui minijurnal de 10 minute pe postul de televiziune Realitatea TV, intitulat  “Realitatea all inclusive”, dedicat destinaţiilor turistice româneşti. Cel cu Europlus Computers are ca obiect serviciile de promovare a României şi a brandului turistic naţional cu prilejul desfăşurării Galei Internaţionale de Box Profesionist organizate de Federaţia Română de Box.

“Litigiul dintre MDRT şi Realitatea Media a format obiectul dosarului nr. 38396/2012, aflat pe rolul Tribunalului Bucureşti – Secţia a VII-a Civilă, are ca obiect rezilierea contractului de prestări servicii nr. 710/ 18.05.2009 şi obligarea instituţiei la plata sumei de 832.167 lei (inclusiv TVA), la care se adaugă penalităţi contractuale în cuantum de 0,1%/zi de întârziere (respectiv 911.226,15 lei), conform art. 11.2 din contractul anterior menţionat”, potrivit datelor furnizate de minister. Prin hotărârea pronunţată în data de 14.11.2012, instanţa a decis că MDRT trebuie să plătească contravaloarea contractului încheiat cu Realitatea Media, în valoare de 832.167 lei (inclusiv TVA),  la care se adaugă şi penalităţi de întârziere, respectiv 0,1% pe zi, în valoare de 911.226,15 lei. În total, MDRT trebuie să plătească trustului Realitatea Media suma de 1.743.393 lei

“Gala Bute” este cercetată de DNA
În ciuda scandalului iscat pe marginea contractului încheiat de Elena Udrea cu Rudel Obreja, acţionarul principal al Europlus Computers, pentru promovarea României şi a brandului turistic naţional cu prilejul desfăşurării “Galei Bute”, blonda de la turism nu a plecat din MDRT până nu a efectuat plata către BRD, banca de unde Obreja a luat credit în baza contractului pe care îl avea cu MDRT.

Menţionăm că această plată s-a realizat chiar dacă în urma controlului realizat de Departamentul de Luptă Antifraudă “au rezultat indicii cu privire la săvârşirea unor posibile fapte de natură penală”, iar în prezent Direcţia Naţională Anticorupţie efectuează cercetări. Potrivit listei cu plăţile efectuate de MDRT în perioada 3.01.2012 ­ 17.02.2012, publicată pe site-ul instituţiei, ministerul a plătit 8.116.800 de lei către BRD reprezentând “Creanţa aferentă serviciilor de promovare a României la Gala de Box”. Udrea nu a plătit chiar toţi banii deoarece Obreja nu a realizat chiat toate serviciile prevăzute în contract.

×
Subiecte în articol: Elena Udrea