x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Udrea vrea să-şi dubleze cheltuielile

Udrea vrea să-şi dubleze cheltuielile

de Elena Stan    |    23 Mar 2011   •   19:30
Udrea vrea să-şi dubleze cheltuielile
Sursa foto: Christian Silva/Jurnalul Naţional

Elena Udrea, ministrul Dezvoltării Regionale şi Turismului (MDRT), vrea să cheltuiască mult mai repede şi mai uşor milioanele de euro de care dispune instituţia pe care o conduce.

Ministerul Elenei Udrea a reali­zat un proiect de hotărâre de guvern prin care schimbă competenţele de aprobare a documentaţiilor tehnico- economice ale obiectivelor de inves­ti­ţii noi, prevăzute în HG nr. 406/2009. Astfel, dacă până acum era ne­voie de aprobarea Gu­vernului pentru in­ves­tiţiile din tur­ism cu valoare mai mare de 25 de milioane de lei, acum, această valoare va fi majorată la 50 de milioane de lei, potrivit informaţiilor postate pe site-ul MDRT. Pentru investiţiile cu o valoare cuprinsă între 40 şi 50 de milioane de lei va fi nevoie doar de aprobarea ordonatorului principal de credite, respectiv MDRT. Până acum, ministerul putea aproba proiecte cu o valoare de maximum 25 de milioane de lei. Ceilalţi ordonatori de credite (autorităţile publice locale) aprobă proiectele cu valori de până la 4 milioane de lei, cu avizul prealabil al ordonatorului principal de credite. Necesitatea dublării plafonului este pusă de MDRT pe seama creşterii preţurilor din ultimii doi ani.

"Având în vedere că în intervalul de timp dintre apariţia Hotărârii Guvernului nr. 406/2009 şi până în prezent au avut loc, din nou, creşteri ale indicilor de preţ, conform datelor comunicate de Institutul Naţional de Statistică, precum şi faptul că, în conformitate cu prevedrile art. 42 alin. (3) din Legea nr. 500/2002, cu modificările şi completările ulterioare, limitele valorice privind competenţele de aprobare a documen­ta­ţiilor tehnico-economice ale obiectivelor de investiţii noi se pot modifica prin hotărâre a Guvernului, în funcţie de evoluţia indicilor de preţuri, propunem prin prezentul proiect de act normativ ca limitele valorice privind competenţele de aprobare să fie modificate", se arată în Nota de Fundamentare postată pe site-ul instituţiei. Potrivit datelor INS, inflaţia cumulată în perioada menţionată de proiectul de act normativ a fost de doar 12,7%, în timp ce MDRT îşi dublează practic plafonul până la care poate face cheltuieli.   

Aprobarea actului normativ mai permite Elenei Udrea să aprobe printr-o simplă semnătură investiţii de genul controversatului Patinoar de la Braşov, cu o valoare de 12 mili­oa­ne de euro, respectiv 48 de mili­oane de lei. Modificarea operată de Udrea dă undă verde construcţiei de patinoare, pârtii de schi, bazine de înot, telegondole etc.

Criterii de eligibilitate pentru proiecte noi
Udrea vrea să modifice şi criteriile de eligibilitate pe care trebuie să le îndeplinească un proiect pentru a obţine finanţare. Mai mult, aceasta a modificat şi lista cu programele şi proiectele de investiţii în turism, aflate în derulare, potrivit site-ului MDRT. Pentru ca un proiect să fie eligibil trebuie să îndeplinească mai multe criterii. Astfel, terenul pe care se va derula proiectul trebuie să fie situat în proprietatea publică sau privată a autorităţii publice locale, care propune proiectul, aceasta urmând să deţină toate documentele legale privind proprietatea asupra terenului, să deţină toate documentele de urbanism conform legislaţiei în vigoare, pentru terenul pe care se va derula proiectul, iar în cazul programului de dezvoltare "Schi în România" cu componenta principală "turism pentru practicarea schiului şi a altor sporturi de iarnă", autoritatea publică locală va prezenta documentele privind schimbul de teren pentru scoaterea din fondul forestier al terenurilor destinate realizării investiţiilor în turism. Toate pro­iec­te­le care urmează să fie finanţate vor obţine avizul Consiliului Tehnico – Economic al MDRT pe studiile de fezabilitate executate. Pro­iec­te­le derulate în comun de MDRT şi autorităţile publice locale vor fi cofinanţate astfel: unităţile administrativ-teritoriale asigură până la 50%, dar nu mai puţin de 5%, din valoarea totală a contractelor de lucrări, încheiate în conformitate cu legislaţia în vigoare, exceptând domeniul schiabil. În cazul dome­niului schiabil, MDRT finanţează procurarea instalaţiilor de transport pe cablu şi montajul acestora în limita fondurilor disponibile şi nu va depăşi 50% din valoarea acestora etc. Criteriile de eligibilitate ale programelor de investiţii în turism se vor aplica, începând cu data intrării în vigoare a prezentei hotărâri de guvern, numai pentru obiectivele noi de investiţii.

×
Subiecte în articol: Elena Udrea