O poveste despre muzică, poezie, dans... toate reunite sub bagheta magică a "Inimii", un proiect semnat: "Capris".
Cineva spunea că muzica este un răspuns căruia nu i s-a adresat niciodată o întrebare... Este vibraţie şi iubire, este arta celor mai fascinante împletiri de sunete. În câteva cuvinte cam aşa s-ar defini muzica pentru Cosmin Ivan: compozitorul care vrea să-şi convingă publicul că adevărata muzică înseamnă o reîntoarcere spre sinceritate, către sentimente simple, necosmetizate în rime şi orchestraţii "trendy". Se consideră o tânără speranţă a muzicii pierdute în spaţiul cibernetic! S-a născut în luna ianuarie şi cu siguranţă în sufletul şi personalitatea sa se regăseşte ceva din "iarnă": "Poate acea magie a Crăciunului, sunetul colindelor, lumina zăpezii, care însă uneori după multe intemperii, viscol şi ger se transformă în gheaţă. O gheaţă care se topeşte, din fericire, la apariţia primelor raze de Soare. Mă cheamă şi Cristian... poate că acesta este răspunsul".
INIMA. Aproape întotdeauna şi-a ascultat glasul inimii în legătură cu deciziile sale în viaţă... "În cazul muzicii, am simţit să fac asta, pur şi simplu. Cred că dacă ar fi să răspund de ce, cum m-am apucat de muzică răspunsul s-ar regăsi în piesa «Inima» a proiectului «Capris», un proiect muzical pe care l-am iniţiat în urmă cu aproape doi ani. Melodia ocupă prima poziţie în pop chart-ul site-ului myband şi poate fi ascultată şi la unele radiouri: radioromania.net, Radio Mix Montan, Doctor FM, Impact FM, Impuls FM, Bucureşti FM, România Internaţional. Acum încercăm să promovăm cea mai nouă piesă: «Inima». «Crăciun fără tine» («Christmas Without You»), piesa noastră de debut care a fost lansată în iarna anului 2007. Este precum primul copil: cel mai iubit, poate şi cel mai răsfăţat."
VISUL. Muzica: o pasiune, o întoarcere la sentimente, la frumos, la sacru. Cu toate acestea, "profesia" lui Cosmin Ivan nu este aceea de artist. Este în primul rând economist. A lucrat cu cifre, iar acum se dedică turismului. Acel domeniu fascinant al călătoriei... adesea se întâmplă să călătorească prin portative şi note pentru suflet. Şi dacă ar face un salt invers în timp şi ar putea să-şi mai aleagă o dată profesia, cu siguranţă arta muzicii s-ar situa pe primul loc. Acum este pe al doilea, căci aşa se întâmplă, nu e totul chiar aşa cum visezi. "Ai fi surprinsă să vezi câţi oameni talentaţi se pierd pe drum şi se îndepărtează de harul lor, forţaţi de împrejurări. E trist, dar aceasta este realitatea. La noi, în orice domeniu, nu se încurajează talentele, nu se recompensează performanţa. Mă gândesc uneori că o să rămână goală ţara. Mulţi încă pleacă, în ciuda situaţiei globale actuale. Chiar şi eu aş pleca. Extraordinara şansă a românilor este aceea de a călători, de a vedea, de a cunoaşte, de a învăţa şi de a acumula experienţe în ţări mai civilizate...".
Se simte un om norocos. Norocos că există, că poate cânta, că poate călători, că poate iubi, că poate întâlni oameni minunaţi... "Dar cu toţii ştim că totul are un preţ. Nimeni de pe pământul acesta nu a a obţinut ceva gratis. Sunt doar aparenţe. Cei mai bogaţi dintre noi, material sau spiritual, cu siguranţă transpiră într-un fel sau altul pentru ceea ce au devenit. De multe ori, balanţa se reglează de la sine, incluzând atât viaţa personală - materială şi spirituală, cât şi cea profesională", spune Cosmin Ivan.
BUCURIA TRISTEŢII. Muzica... inspiraţie, emoţie profundă, trăiri unice. Un sunet de vioară, altul de chitară, un acord de violoncel, de aici ori de aiurea. Cel mai romantic instrument pentru Cosmin Ivan: "Mi-ar fi foarte greu să aleg unul... cred că în funcţie de stare şi ambianţă. Fiecare are farmecul său şi poate avea acest statut: chitara, pianul, violoncelul. Cred că muzica în sine e cel mai romantic instrument... divin. Totul este stare, emoţie, bucurie, tristeţe, acumulări de tot felul. Muza poate fi oricine şi orice, o situaţie existentă sau una ideală, un vis frumos sau unul urât, un zâmbet fugar, o lacrimă, o amintire. Şi apropo de zâmbete şi lacrimi se spune că cele mai bune compoziţii se nasc în stare de suferinţă... "Dacă s-ar face o analiză a topurilor internaţionale, cred că s-ar constata că cele mai de succes cântece au fost şi sunt cele mai triste...".
"De obicei, cântecele cu mesaj rezistă, acelea care transmit ceva din emoţia celor care le scriu, le interpretează. Oricum, nu ştiu dacă suferinţa e cheia succesului unui cântec, dar un lucru e clar: muzica bună se naşte numai din emoţii şi luminează ochii ascultătorilor. Muzica bună este sinceră"
Cosmin Ivan compozitor
Citește pe Antena3.ro