x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special CFR-ul, sabotat cu manele. "Nașii" așteaptă triplarea salariilor

CFR-ul, sabotat cu manele. "Nașii" așteaptă triplarea salariilor

de Diana Scarlat    |    05 Dec 2022   •   08:30
CFR-ul, sabotat cu manele. "Nașii" așteaptă triplarea salariilor

Petrecerile cu manele în trenurile CFR Călători și haosul au devenit normalitate, în timp ce controlorii nu anunță poliția, dar fac exces de zel cu cei care plătesc biletele integral și se comportă civilizat.

Mulți dintre cei care călătoresc des cu trenul, mai ales pe distanțe mari, spun că astfel de probleme au devenit normalitate și nimeni nu ia măsuri. Nici oamenii care văd neregulile nu sună la 112 și nici nu anunță conducerea companiei de stat, ci preferă să filmeze și să comenteze în grupuri restrânse, pe rețelele de socializare. Astfel nu pot fi făcute anchete, pentru a se îndrepta situația. Când plângerile au ajuns la conducerea CFR Călători, fiecare caz în parte a fost rezolvat. Surse din companie spun că angajații nemulțumiți fac intenționat aceste lucruri, pentru a obține demiterea conducerii, după ce forța sindicală a slăbit.

Situația companiei feroviare a statului român pare scăpată de sub control, de când sindicatele au pierdut teren pentru negocieri, dar și de când s-a anunțat pe surse preluarea companiei de către Germania și Austria. „Mulți dintre colegii noștri abia așteaptă să se dizolve compania și să treacă la nemți sau la austrieci. Li s-a promis că vor fi preluați cu totul, când se va vinde CFR Călători, iar condițiile și salariile vor fi mult mai bune. Au venit la CFR Călători și colegi care plecaseră la companiile private, tocmai pentru că au aflat că vin nemții și dau salarii triple, din 2023. Acum, dacă nu le convine ceva, cred că pot să dea jos conducerea prin scandalurile pe care le provoacă tot ei. Nu mai pot să-l dea jos sindicatele pe director, dar așteaptă ca scandalurile să ajungă în presă, ca să fie cerută demiterea ministrului și a directorilor care acum au intrat în ei destul de tare, pentru că i-au dat afară pe mulți care nu și-au făcut treaba”, spune un angajat al companiei statului.

 

Petrecere cu manele pe scaunele vagonului

 

 

În acest weekend, călătorii dintr-un tren de pe ruta București-Craiova au mai filmat o petrecere cu manele dintr-un vagon în care nu a apărut niciun controlor, timp de o oră, lăsându-i pe petrecăreți să se urce nestingheriți pe scaune și să-i terorizeze pe ceilalți călători. I-am contactat pe directorii CFR Călători sâmbătă seara, iar aceștia au răspuns imediat și au început ancheta în cazul pe care l-am semnalat, însă fără colaborarea cu cetățenii nu se pot rezolva aceste probleme. „În cazul trenului în care a fost filmată petrecerea cu manele, este foarte clar că nu și-au făcut treaba angajații, care sunt obligați să patruleze permanent prin vagoane, tocmai pentru a evita astfel de situații. Există o procedură pe care ei trebuie să o aplice. Se sună imediat la 112, iar Poliția Feroviară intervine. Nu se bate niciun controlor cu persoanele care fac scandal, ci trebuie să anunțe imediat Poliția. În acest caz, domnul director general deja a cerut o anchetă de urgență și se cercetează acest caz. Vom ști, în cel mai scurt timp, dacă șeful de tren a respectat procedura, pentru că putem verifica dacă a sunat la Poliție de pe telefonul de serviciu. Dacă a anunțat și nu a venit nimeni de la Poliția Feroviară, este vina polițiștilor, dar dacă nu a sunat, este vina angajaților CFR Călători și dorim să știe călătorii că absolut toate aceste cazuri au fost imediat rezolvate, în ultimele luni. După caz, se aplică sancțiuni, în funcție de gravitatea abaterilor constatate, până la desfacerea contractului de muncă, respectând prevederile Codului Muncii”, a explicat, pentru Jurnalul, Adrian Vlaicu, directorul de comunicare al CFR Călători.

 

Călătorii trebuie să știe ce pot face

 

Compania pregătește și o campanie de informare pentru călători, astfel încât să se poată evita situațiile care acum i-au îngrozit pe mulți. În primul rând, cei care asistă la scene precum petrecerea cu manele sau observă persoane violente trebuie să știe că pot suna imediat la 112, pentru a chema Poliția Feroviară, chiar dacă angajații CFR nu fac asta, în mod intenționat. Totuși, oamenii preferă să filmeze scenele și să le posteze pe Facebook, fără a-ncerca să anunțe autoritățile. Persoana care a filmat incidentul din acest weekend și a postat pe contul personal de Facebook nu a sunat nici la 112, nici la CFR Călători, dar nici nu a dorit să facă respectiva filmare publică sau să o trimită la conducerea companiei, pentru a se putea face ancheta. „Având în vedere vremurile pe care le trăim, îmi este teamă de expunere. În urmă cu câteva luni, un naș de tren a fost bătut de un rom... eu am fost singura care m-am implicat. Domnul ministru știe cazul nașului și nimeni nu s-a băgat, deci știe ce se întâmplă, având dosar penal acest salariat... Îmi este teamă pentru viața mea. Nu vreau să se știe numele meu”, spune persoana care a filmat. Cu toate acestea, aceeași persoană a pus filmarea pe contul de Facebook, unde se poate vedea foarte clar numele. 

 

„Nașul” e obligat să cheme poliția

 

Conducerea CFR Călători a explicat că nu „nașul” are în atribuții bătaia cu atacatorii din tren, ci controlorii trebuie să anunțe imediat cum observă un potențial pericol pentru ei sau pentru ceilalți călători. Așa s-ar explica dosarul penal în cazul angajatului, nu prin faptul că „nașul” a fost bătut de cetățeanul agresiv, ci pentru că a încălcat procedura, punând în pericol viața proprie și pe a celorlalți. 

Pe ruta București-Craiova se întâmplă cele mai multe nereguli. Pe 17 noiembrie, un șef de tren a fost dat jos la Roșiori și i s-au retras atribuțiile după ce a demonstrat exces de zel, încercând să cheme Poliția Feroviară pentru a da jos din tren două persoane care plătiseră integral biletele, dar online. Controlorul și șeful de tren au vrut neapărat să-și respecte propria lege, cerând actele de identitate ale celor două persoane, ceea ce este ilegal, însă ei au susținut că în tren ei fac legea: „E trenul meu, e legea mea. Nu mă interesează pe mine de cadru legal”, susținea respectivul șef de tren care imediat a fost sancționat de conducerea CFR Călători, iar Poliția a fost anunțată de la București să nu urce pentru a da jos cele două plătitoare de bilet. 

La câteva ore după acest incident, tot pe ruta București-Craiova, o tânără a fost agresată și hărțuită sexual de un alt șef de tren care a crezut că fiind trenul lui, poate profita și de femeile care călătoresc singure. Incidentul din acest weekend a fost pe aceeași rută, la două săptămâni după cele anterioare, după ce deja au fost schimbați mai mulți controlori și șefi de tren, pentru abateri grave. 

În trenurile private nu se întâmplă astfel de lucruri, ceea ce demonstrează că singurii vinovați sunt angajații care nu-și fac treaba, dar care o pot face exemplar atunci când se mută la companiile private. Cu toate acestea, tot ei cer demiterea conducerii și a ministrului, în urma scandalurilor.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

×
Subiecte în articol: CFR calatori sabotaj manele haos