x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Chihlimbar, drum magic

Chihlimbar, drum magic

de Loreta Popa    |    31 Mai 2009   •   00:00
Chihlimbar, drum magic

O expoziţie interesantă, care va captiva privitorii timp de o lună, a fost vernisată la 26 mai la Muzeul Naţional de Istorie a României. Poeţii antici preţuiau chihlimbarul, mai mult decât orice, de aceea legendele, misterele şi miturile ce însoţesc istoria acestei minuni nu mai miră pe nimeni.

Poate de aceea Ambasada Italiei la Bucureşti, în colaborare cu Administraţia Bunurilor Arheologice din Bazilicata, Institutul Italian de Cultură din Bucureşti şi sub patronajul Ministerului Culturii, Cultelor şi Patrimoniului Naţional Român a fost iniţiatoarea acestei expoziţii arheologice "Magia Chihlimbarului - In memoriam Dinu Adameşteanu". Publicul românesc are astfel ocazia să admire aproape 200 de obiecte de chihlimbar alese dintre numeroasele exemplare provenite din săpăturile arheologice din Bazilicata şi, de asemenea, preţioase piese de chihlimbar româneşti.

PODOABE
Obiectele colecţiei cuprind bijuterii rafinate, curele, coliere şi sculpturi în chihlimbar baltic, datate între secolele al VIII-lea şi al IV-lea înainte de Hristos. Credinţa în puterile magice ale chihlimbarului este demonstrată de subiectele reprezentate în podoabele realizate. Aceste podoabe cu forme variate reprezintă dovada rangului social înalt şi a bunăstării celor care le purtau în antichitate.

Incredibila colecţie de obiecte provenite din sudul Italiei arată vechimea drumurilor comerciale transeuropene, în acest caz Drumul chihlimbarului, care lega, încă din al doilea mileniu înainte de Hristos, ţărmurile Mării Baltice de ţărmurile Mării Adriatice, pe un traseu continental de peste 1.000 de km, iar de aici, de bazinul răsăritean al Mediteranei, pe rutele maritime ale navigatorilor fenicieni şi greci.

Expoziţia mai are o însemnătate cu adevărat importantă, fiind dedicată arheologului de origine română Dinu Adameşteanu, fondatorul arheologiei sud-italice şi a Arhivei Naţionale Italiene de fotografie aeriană. Expoziţia va fi deschisă până la data de 24 iunie 2009.

×
Subiecte în articol: tentaţii