x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Crăciunul sub ocupaţie, în Bucureştiul Primului Război Mondial

Crăciunul sub ocupaţie, în Bucureştiul Primului Război Mondial

21 Dec 2011   •   21:00

In 1921, cand ranile razboiului s-au mai inchis, ziarul Universul publica o cutremuratoare mar­tu­rie despre 'Craciunul sub ocu­patie'. Textul este semnat doar cu initiale: V.B. 'In ajun se afi­sa­se de di­mi­nea­ta ordonanta co­man­daturii prin care se vestea populatiei ca guvernatorul a incuviintat ca in seara ajunului, de la miezul nop­tii pana a doua zi dimineata, ma­ce­larii sa vanda carne la oricine ar voi sa o cum­pe­re'. In aceste con­ditii, mo­men­tul Nasterii Domnului avea sa-i prinda pe multi la coada la macelarii, pentru a reusi sa aiba un pranz decent pentru familie, a doua zi.

'Nu mai vazusem car­ne de la 23 noiembrie, ziua in­tra­rii nemtilor in Capitala', scrie jurnalistul. Asa se face ca a pornit si el catre cel mai important punct de van­zare, fix la mie­zul noptii. 'Aci lumea astep­ta de­mult, facand coada doi cate doi, sub paza unui soldat neamt cu baioneta la arma.' Asteptand sa-i vie ran­dul, are timp sa observe 'po­po­rul' care lasase deoparte colindele, in noaptea de Ajun, pentru a tremura subtire in frig. 'Aveam la cot cu mine o buca­ta­reasa cu un cosulet mic pe ma­na, careia nu i-a tacut gura toata nopticica; in spatele nostru un negustor flecarea si el de zor, cu tovarasu-i de cot. (…) In fata-mi astepta ca si noi un domn bine imblanit cu care am intrat repe­de in vorba. Si mi-aduc aminte bine ca se lasase un ger strasnic si cu toti sosonii ai din vremuri bune, si cu toata blana si manu­si­le tot din vremuri bune, pisam za­pada inghetata de sub pi­cio­a­re­le mele marunt de tot si apasat ca si cum as fi incercat un brau­let naba­da­ios, desi numai de asa ceva nu-mi ardea in noaptea aia de po­mi­na.'

Catre dimineata, bietului om ii vine randul sa-si cumpere carnea – 'ne-au revenit numai cate doua kilograme de fiecare, caci se lacomisera altii inaintea noastra', scrie el, po­vestind cum, un sfert de ceas mai tarziu, macelarul striga ce­lor ramasi la rand ca s-a terminat carnea, 'si erau peste 50 de insi care pierdusera o noapte in­treaga ca sa nu se aleaga cu nici un dram de carne'. Cu chiu cu vai reuseste sa convinga inca sase insi sa cedeze cate o ju­ma­ta­te de kilogram din ce cum­pa­ra­sera, pentru cei fara noroc. Mi­lostenia, specifica romanului, mai ales in zi de sarbatoare, par­ca se facuse mica sub baioneta ocupantilor. (Magda Ursache)

Infiintarea unei mitropolii a Basarabiei
Din 'Universul' din 25 decembrie 1921, aflam despre demersurile facute pe langa guvern 'si la Constituanta bisericeasca ce se intruneste in Capitala pentru infiintarea unei mitropolii a Ba­sa­rabiei, sub numele Mitro­po­lia Chisinaului si Moldovei de Est. Aceasta Mitropolie va cu­prinde doua episcopate ale Basarabiei si tot dintr-insa vor face parte si judetele de nord ale Dobrogei'. Trecuse mai mult de un secol de cand crestinii din acest teritoriu rezistau slavizarii prin biserica... (T. Cires)

×
Subiecte în articol: special