x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Cum trebuie scris un CV. Cele şase secunde care îţi pot schimba locul de muncă

Cum trebuie scris un CV. Cele şase secunde care îţi pot schimba locul de muncă

10 Mai 2012   •   14:35
Cum trebuie scris un CV. Cele şase secunde care îţi pot schimba locul de muncă

S-au scris 'tone' de carti si de articole despre cum ar trebui scris un Curriculum vitae.

Aproape totul trebuie dat uitarii.

Se credea ca un agent de recrutare petrece, in medie, 4-5 minute cu examinarea unui CV. Ceea ce pare suficient pentru citirea a doua-cinci pagini si luarea unei decizii preliminarii (invitarea la un interviu sau declinarea ofertei).

Utilizand un software de urmarire a privirii, cercetatorii de la TheLadders au conchis ca, de fapt, timpul mediu de care au nevoie agentii de personal pentru a se edifica in privinta un CV este de... 6 secunde!

La studiul TheLadders au participat 30 de angajatori, care, timp de 10 saptamani, au examinat CV-uri online, fara a sti ca sunt cronometrati, informeaza Huffington Post.

Studiul a permis si trasarea unei 'harti cu puncte fierbinti' a CV-ului, stabilindu-se punctele in care angajatorii isi focalizeaza atentia. Astfel, prima privire este catre angajamentul actual – compania la care lucrezi si ocupatia ta acolo. Interesul imediat urmator este legat de ocupatia anterioara si angajatorul respectiv. Apoi, privirea se muta spre dreapta, unde profesionistul se asteapta sa gaseasca informatii legate de timpul pe care l-ai petrecut cu cele doua joburi. Daca reiese ca iti schimbi des locul de munca, examinarea s-a incheiat si raspunsul iti e defavorabil. Daca, dimpotriva, reiese ca urmezi o cariera stabila, privirea se muta in subsolul paginii, in cautarea informatiilor legate de educatie.

TheLadders recomanda ca CV-ul sa fie 'aerisit' si succint, scris pe maxim doua pagini. Caracterele mici trebuie evitate, iar paragrafele trebuie sa fie scurte si clar delimitate (punctate). Cv-ul trebuie inceput cu un scurt rezumat al aptitudinilor si, imediat, cu informatii despre locul actual de munca. Din experienta de munca pot fi omise stagiile irelevante. De pilda, daca ai fost candva mecanic si aplici pentru un job de contabil, nu are relevanta mentionarea perioadei in care ai lucrat ca mecanic.

Un alt pont esential este legat de ilustrarea CV-ului. Daca nu se cere in mod special, evita sa adaugi o fotografie. Agentii de recrutare petrec o cincime din timpul alocat examinarii unui CV cu privitul fotografiei. Or, interesul celui aflat in cautarea unui loc de munca este ca cel care ii citeste CV-ul sa se focalizeze pe experienta si educatie.

×