x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special De la pulane pentru pulime la prăjituri pentru antinatoişti

De la pulane pentru pulime la prăjituri pentru antinatoişti

de Diana Scarlat    |    04 Apr 2008   •   00:00
De la pulane pentru pulime la prăjituri pentru antinatoişti
Sursa foto: Vlad Lodoaba/

După ce miercuri au fost săltaţi şi interogaţi cu pulanul, antinatoiştii au fost conduşi ieri de forţele de ordine înapoi la depozitul cu pricina din Timpuri Noi, fiind trataţi cu prăjituri şi apă rece.
Atentat. M-a pierdut un rucsac în plasa Poliţiei!

După ce miercuri au fost scoşi cu forţa din hala de la Timpuri Noi, unde s-a găsit un mic arsenal anti-NATO, anarhiştii reţinuţi au “fraternizat” ieri-dimineaţă cu forţele de ordine şi au fost conduşi de jandarmi la depozitul închiriat, pe motiv că portarul nu-i mai lăsa pur şi simplu să intre. Au fost trataţi şi cu “prăjituri”.

 

Zahăr, făină, apă de la buda infectă de pe hol. Castroa­ne mai mult nes­pă­late, resturi de pâine. Aburi ie­şind dintr-o cratiţă – mân­care cal­dă! Muştar, sare, orez. Un anar­hist prepară mâncarea în deja ce­lebra hală închiriată de tinerii de stânga, la ora prânzului. Speriaţi şi plini de dubii în pri­vinţa jurnaliştilor veniţi “în vi­zi­tă”, tinerii se feresc de declaraţii şi obiectivele camerelor foto. Spun că sunt descurajaţi, dezorientaţi. Nu ştiu ce să facă în continuare. Mă­nâncă pe genunchi.

 

“ACTIVITATE CULTU­RALĂ”. Anarhiştii s-au întors “acasă” miercuri seara. Bătuţi de poliţişti şi de jandarmi, cu planurile puţin schimbate şi descurajaţi. Dimineaţă li s-au mai alăturat câţiva tineri cu aceleaşi convingeri şi s-au pus pe treabă. Adică şi-au continuat “activitatea culturală” – aşa cum îşi denumesc acţiunea de protest. Închişi într-o hală a fostei fabrici “Flacăra Roşie”, (actualul Flaro) de la Timpuri Noi, tinerii cu convingeri anti-NATO şi-au bandajat rănile întreaga dimineaţă. La etajul unu, într-un spaţiu care pare dezafectat, pe nişte scări infecte, cu veceuri care n-au mai fost folosite de foarte mult timp, după cum arată. Ce-i aduce în Bucureşti la summit? “Protestăm în felul nostru împotriva războiului. Nu suntem un grup organizat şi nici nu avem un program, deci nu pot să vă spun cu precizie ce vom face în con­ti­nuare”, ne-a explicat George, unul dintre anarhiştii din hală. Ba, mai mult, el spunea că nu are nici un fel de co­loratură politică, militează pen­tru pace, iar cei care spun că sunt anar­hişti o spun numai pentru ei.

 

MENAJERIA. Fără un mi­nimum de confort, cu sacii de dormit împrăştiaţi pe jos, printre cartoane adunate de pe stradă şi cu o bu­că­tă­rie de campanie im­pro­vizată la in­trarea în deja celebra hală, tinerii suportă tratamentul autorităţilor şi i­zo­larea pentru a-şi apăra convinge­rile. Au venit în Bucureşti din mai multe oraşe ale ţării, din Germania şi din Polonia doar pentru a-şi exprima opinia despre înarmare, NATO şi război, aşa cum au declarat în mai multe rânduri. Dar cum s-au întâl­nit? “Nu ne cunoşteam înainte. Eu nici acum nu ştiu cine sunt mulţi dintre cei de aici. Am aflat aseară, la sec­ţia de poliţie, pentru că acolo am fost legitimaţi. Până aseară nici mă­car nu ştiam că unii dintre ei sunt din Polonia şi nu din Germania. Nici acum nu le ştiu numele”, ne-a măr­tu­risit acelaşi George, care nu a dorit

să-şi divulge întregul nume. Ace­laşi lucru l-a spus şi Răzvan Martin, de la Agenţia de Monitorizare a Presei, care a fost ridicat de poliţie tot mier­curi seara, când în­cerca să ajun­gă la tineri pentru a le acorda ajutor ju­ridic. Despre el s-a spus că ar fi în­chiriat spaţiul de la Flaro pentru anar­hişti, însă pe contract apare numele unuia dintre cei prezenţi la etajul unu, Bogdan Silviu Vărvăriş.

Cu puţin înainte de ora 15:00 au scos jurnaliştii afară, pentru a-şi vedea în linişte de organizarea internă. Încercau să iasă din starea de panică. “Acum suntem des­cu­ra­jaţi. Ar trebui să ieşim în stradă să ne exprimăm opinia, mai ales după tot ce ni s-a întâmplat, dar nu ştim ce vom face. Mai ales fetele sunt speriate, după ce au fost bătute de po­li­ţişti. Nu ştim cum vom face, dar vom găsi o soluţie să ne putem exprima”, spunea unul dintre anarhişti în timp ce conducea ul­timii jurnalişti spre ieşire.

 

 

Se cere sancţionarea Poliţiei

Modul în care autorităţile române s-au comportat cu cei 54 de cetăţeni români şi străini ri­dicaţi miercuri din zona Timpuri Noi a început deja să stâr­nească reacţii din partea organizaţiilor non-guvernamentale. ONG-ul Solidaritatea pentru Libertatea de Conştiinţă a depus ieri-di­mi­neaţă la Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie o plângere pe­nală împotriva poliţiştilor şi jandarmilor care au participat la ac­ţiune. Potrivit Asociaţiei, for­ţe­­le de ordine s-ar fi comportat abu­­ziv şi ar fi recurs, în mod ilegal, chiar la violenţă fizică. De ase­menea reprezentanţii ONG-ului susţin că tinerilor cu opinii anti-NATO le-ar fi fost încălcate drepturile fundamentale de a gândi liber, de a se putea exprima şi de a se reuni paşnic. O al­tă organizaţie care a luat poziţie împotriva modului în care au acţionat autorităţile este Millennium For Human Rights. Potri­vit preşedintelui asociaţiei, Ra­du Sorin Daniel, reacţia forţelor de ordine “a umbrit eforturile preşedintelui şi a celor care au muncit serios ca Summit-ul NATO să aibă loc în condiţii foarte bune”.

 

  • M. Pasă Petru


Marş dus-întors la IML

Aproximativ 50 de militanţi anti-NATO au plecat aseară în ju­rul orei 17:30 în marş de la hala din Timpuri Noi spre INML. Aceş­­tia au mers pe trotuar şi au avut asupra lor două steaguri pe care scria, în română şi engleză, “Ne-aţi zdrobit oasele, dar nu şi ideile / NATO out of Bucharest” şi “Stop the war, stop NATO”. Când au ajuns în dreptul Hotelului Rin Grand de pe Şos. Vitan Bâr­zeşti, manifestanţii s-au oprit, scandând “Afară din Cecenia”, aceştia având informaţii că aici ar urma să fie cazat preşedintele rus Vladi­mir Putin. Tinerii au ajuns la INML după mai bine de o oră de când au plecat în marş de la hala din Timpuri Noi. Printre cei care au intrat în sediul INML pentru expertiză medico-legală s-au aflat Gheorghe Zugravu, cel care a acuzat că a fost bătut de jandarmi, precum şi tânăra care a suferit o entorsă în timp ce era urcată în maşina jandarmilor. După aproape două ore, “antinatoiştii” au plecat de la INML înapoi spre hala de la Timpuri Noi, totul petrecându-se fără incidente. Manifestanţii nu vor fi amendaţi, pentru că au respectat indicaţiile forţelor de ordine.

 
 

Solicitare

“Eu am chemat Poliţia de la Secţia 11 să vină. I-am spus acelui poliţist să vină pentru că am fost agresat şi că nişte persoane mi-au blocat accesul la poartă şi că am un tir care aş­teap­tă”

George Cristea, patronul Flaros

 

Necunoscuţi

“Eu nici acum nu ştiu cine sunt mulţi dintre cei de aici. Până aseară, nici mă­car nu ştiam că unii dintre ei sunt din Polonia, şi nu din Ger­mania. Nu le ştiu numele”

George , unul dintre “antinatoişti”

×
Subiecte în articol: eveniment s-au timpuri noi