x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special ”Distracţii” de milionar: beat la volan, cu permisul suspendat şi cu 167 de km la oră în localitate

”Distracţii” de milionar: beat la volan, cu permisul suspendat şi cu 167 de km la oră în localitate

de Alina Turcitu    |    05 Iun 2012   •   05:24
”Distracţii” de milionar: beat la volan, cu permisul suspendat şi cu 167 de km la oră în localitate

Un serial despre o noua 'specie' de soferi: tinerii de bani gata care ucid sau schilodesc oameni in trafic. Cei mai multi conduc bolizi primiti in dar de la parinti. De ani de zile Justitia nu se atinge de ei, lasandu-i in libertate

Au trecut patru ani de cand tatal Grigore Somle traieste inghetat intr-o asteptare sterila: ca Justitia sa-l bage odata la puscarie pe tanarul Darius Tantas, puiul de milionar care i-a ucis fiul intr-un accident de circulatie. Abia atunci ar simti tatal ca s-a facut dreptate. Si ar fi, crede el, singurul mod in care si-ar mai putea recupera linistea, iar fiul lui, de acolo, de sus – usurarea.

Dupa atatea amanari si termene nesfarsite in instanta, incepe, insa, sa-si piarda si ultimul bob de speranta. Si nici n-ar avea cum altfel, atunci cand face o simpla comparatie: el este un simplu taran din Bixad, Satu Mare, de care nimeni nu auzise pana la accidentul fiului sau. Familia Tantas, in schimb, este una dintre cele mai bogate si mai influente din nordul tarii. Detin case frumoase, un strand, un hotel si firme prospere cu care castiga licitatii publice. Mai demult, numele Tantas a fost implicat in scandalul baietilor destepti din energie.

Un accident in care si Politia se loveste la cap

Era 7 septembrie 2008, ora 5 si 10 minute, dimineata. Griguta Somle mergea linistit cu masina spre casa, pe DN 19. Circula asa cum il invatase dintotdeauna tata, om simplu de la tara: prudent, atent, cu 60 de kilometri la ora. Intr-o fractiune de secunda, un Mercedes a tasnit glont de nicaieri, de pe sosea, si i s-a infipt in spate. Avea, arata expertizele, 167 la ora in localitate si incerca sa depaseasca o coloana de masini. Griguta a murit pe loc, la numai 28 de ani. Fata de langa el a fost ranita. Soferul masinii ucigase, Darius Tantas, s-a ranit si el putin. Cand l-au scos din masina, politistii au descoperit ca era beat si avea permisul suspendat. La trei zile dupa accident, Darius a comis-o din nou: a plecat sa se trateze la o clinica din Germania, fara incuviintarea Politiei. A fost dat in urmarire generala, iar la intoarcere a facut doua luni de inchisoare, fiind considerat pericol public. Politia din Satu Mare a pornit o ancheta interna pe motiv ca politistii inregistrasera accidentul prea tarziu, fapt ce i-a permis lui Darius sa plece in Germania liber si nestingherit. Ancheta s-a lasat cu schimbarea sefului IPJ Satu Mare.

Dar toate astea n-au parut a-l speria prea tare pe Darius caci el era deja obisnuit cu infractiunile: in 2006 mai lovise un om in trafic, cu masina, il ranise si fugise de la locul accidentului. Si atunci tanarul a ajuns in instanta, dar a scapat basma curata.

“Pentru ei (copiii de bani gata, n.r) a facut Dumezeu lumea. Sa ramana ei!'

Tocmai de aceea, stiindu-l cu antecedente, s-a gandit Grigore Somle ca e imposibil ca Justitia sa-l lase nepedepsit pe Darius Tantas. A facut prea multe, si-a spus. Asa, primul an de la accident a trecut repede: Grigore Somle era sigur ca, daca nu acum, la anul sigur Judecatoria din Satu Mare va face dreptate si-l va inchide pe faptas. In al doilea an Darius era inca liber, iar tatal inca mai spera. In al treilea, magistratii au deliberat si l-a pedepsit pe Darius cu inchisoare pe hartie, adica trei ani cu suspendare. Abia atunci omul a cam inceput sa-si piarda nadejdea. In al patrulea an si-a pierdut-o de tot.

Abia acum, in 2012, in primavara, cazul s-a rejudecat, iar Tribunalul Satu Mare a decis: Darius va face 6 ani de inchisoare cu executare pentru omor din culpa. Dar deocamdata el tot in libertate se afla, caci sentinta nu e definitiva si irevocabila. In scurt timp cazul va ajunge la Curtea de Apel Oradea, iar acolo, spera tatal, Darius ar putea fi condamnat definitiv si irevocabil. Dar pana atunci mai dureaza. Iar in timpul asta, se gandeste Grigore Somle, Darius va continua sa faca ce a facut si pana acum: se va plimba prin lumea larga, se va distra si isi va trai senin viata. Iar el, parinte inca in doliu, va suferi la fel de mult.

“Merge, rade pe strada, habar n-are ce-a facut. El se distreaza si baiatul meu putrezeste. Pot sa ma enervez. Dar ce rezolv?', se revolta el. In amaraciunea sa, a ajuns la o concluzie: “Copiii de bani gata… ei nici nu baga in seama viata unui om. Doar pentru ei rasare soarele. Au impresia ca ei conduc planeta asta, pentru ei a facut Dumnezeu lumea. Sa piara toate, dar sa ramana ei!“.

Am incercat sa il contactam pe Darius chiar acasa, sunand la poarta impunatoarei resedinte a familiei Tantas aflata in Negresti Oas, Satu Mare. Familia ne-a raspuns, insa, ca Darius nu vorbeste cu presa din principiu si ca, oricum, el nu simte nevoia sa isi spuna punctul de vedere.

Judecatorii se plang ca muncesc atat de mult, incat nu mai au timp sa-si vada copiii

Reprezentantii Judecatoriei Satu Mare (cea care l-a scapat pe Darius Tantas cu suspendarea, in prima faza) ne-au explicat ca ei au facut tot ce au putut si ca amanarea acestui dosar n-a tinut de ei. De vina au fost duratele lungi ale expertizelor, procedurile greoaie de Justitie si supraincarcarea magistratilor cu prea multe dosare. Cu alte cuvinte, sistemul.

“Nici nu va puteti imagina ce inseamna sa solutionezi aproape o mie de dosare pe an. E cumplit, e foarte greu, sa stiti. Si noi suntem oameni, si noi avem familii si ajungem sa ne vedem copiii numai seara, sa le spunem noapte buna“, ni s-a plans judecatoarea Camelia Pop, purtatoarea de cuvant a Judecatoriei Satu Mare.

In toata nebuloasa aceasta, exista, insa, si o veste buna: de curand instantele s-au mobilizat si, in loc sa aplice numai pedepse cu suspendare, cum obisnuiau de ani de zile, mai nou au inceput sa aplice si inchisoarea cu executare.

“Asta fiindca pana nu demult, faptele de accidente de circulatie nu erau in forme atat de crude si de grave cum sunt acum. Astfel privind lucrurile, pedeapsa de 6 ani de inchisoare cu executare in cazul Tantas cred ca este una dintre cele mai mari date in tara pe accidente de circulatie“, ne-a explicat judecatorul Remus Nemes, reprezentantul Tribunalului Satu Mare.

Alina Ghica, presedinta CSM, ne-a declarat ca in viitorul apropiat Justitia va deveni mult mai accesibila caci termenele se vor scurta, iar procedurile se vor simplifica, dupa intrarea in vigoare a noului Cod de Procedura Penala. Ba chiar sunt sanse mari ca numarul magistratilor sa fie suplimentat chiar din acest an, a mai adaugat ea.

×