x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Documentele Securității, ale PCR și ale guvernului comunist, emise până în decembrie 1989, au fost declasificate

Documentele Securității, ale PCR și ale guvernului comunist, emise până în decembrie 1989, au fost declasificate

de Ion Alexandru    |    05 Ian 2023   •   06:45
Documentele Securității, ale PCR și ale guvernului comunist, emise până în decembrie 1989, au fost declasificate

Guvernul a desecretizat, printr-o hotărâre adoptată pe 28 decembrie 2022, dar care a fost publicată în Monitorul Oficial pe data de 3 ianuarie 2023, toate informațiile secrete de stat aflate în gestiunea Ministerului Afacerilor Interne, care au fost emise înainte de 31 decembrie 1989.

Este vorba despre informări, comunicări, rapoarte de investigații, telegrame, activitatea de pașapoarte, renunțarea la cetățenia română sau căsătoriile cu cetățeni străini care au fost emise de Securitate, Partidul Comunist Român, NAVROM sau Consiliul de Stat al RSR. Aceste documente declasificate intră în baza de date a Arhivelor Naționale și vor putea fi utilizate pentru cercetare sau pot fi studiate de oricine în  baza unei cereri.

Este vorba despre Hotărârea de Guvern nr. 1.585, adoptată în data de 28 decembrie 2022, prin care Executivul condus de Nicolae Ciucă a aprobat declasificarea informațiilor secrete de stat aflate în gestiunea Ministerului Afacerilor Interne (MAI), cuprinse în documente emise anterior datei de 31 decembrie 1989, de către structurile pentru care nu mai există continuator, în drepturi sau obligații, pentru activitatea acestora. Asta, deoarece „dezvăluirea acestor informații nu mai poate prejudicia securitatea națională, apărarea țării, ordinea publică ori interesele persoanelor de drept public sau privat deținătoare.

Astfel, deținătorii documentelor care conțin aceste informații secrete de stat declasificate, precum și cei care dețin copii ale acestor acte vor avea obligația, conform acestei Hotărâri de Guvern, să „ia măsuri pentru suprimarea marcajelor de clasificare și scoaterea informațiilor de sub incidența reglementărilor protective prevăzute de lege”.

Mai departe, actul guvernamental citat mai stipulează faptul că documentele care conțin informații declasificate urmează să fie gestionate, în continuare, în conformitate cu prevederile Legii Arhivelor Naționale nr. 16/1996.

 

Despre ce documente este vorba

 

Cinci categorii de informații secrete de stat aflate în gestiunea Ministerului Afacerilor Interne, emise anterior datei de 31 decembrie 1989 de către structurile pentru care nu mai există continuator, a căror dezvăluire nu mai poate prejudicia securitatea națională, apărarea țării, ordinea publică ori interesele persoanelor de drept public sau privat deținătoare au fost, astfel, declasificate. Este vorba despre informații secrete de stat, nivel „strict secret” și „secret”.

Prima categorie este cea a secretelor conținute de documentele emise anterior datei de 31 decembrie 1989 de structurile Departamentului Securității Statului, de Partidul Comunist Român, de unități economice precum NAVROM , Grupul de Aviație Transport, Întreprinderea de Pescuit Oceanic Tulcea sau Întreprinderea de Construcții Industriale și Montaj Brașov, de Consiliul Securității Statului, precum și de Consiliul de Stat, respectiv de către Consiliul de Miniștri ale Republicii Socialiste România.

Aceste documente declasificate se referă la informări, adrese, memorii, comunicări, telegrame, rapoarte de investigații, rezultate ale verificărilor în evidențe, cereri referitoare la activitatea de pașapoarte, renunțarea/ retragerea/ dobândirea cetățeniei române, străini, vize de intrare sau de ieșire din țară, precum și căsătoria cu cetățeni străini.

În cazul documentelor secrete de stat, clasificate la nivelul „strict secret” și „secret” emise de Consiliul de Stat și de Consiliul de Miniștri ale Republicii Socialiste România care urmează a fi declasificate, acestea se referă la decrete de renunțare/ retragere și acordare a cetățeniei române, precum și la documentele conexe acestora.

 

Cine și mai ales cum vor putea fi studiate aceste informații declasificate

 

Odată declasificate aceste documente, ele vor putea fi consultate în baza articolelor 28 și 30 din Legea 16/1996. Mai exact, documentele care fac parte din fondul arhivistic național al României pot fi folosite exclusiv pentru cercetare științifică, rezolvarea unor lucrări administrative, informări, acțiuni educative, elaborarea de publicații și eliberarea de copii, extrase și certificate. Aceste documente pot fi consultate, la cerere, de către cetățenii români și străini, după 30 de ani de la crearea lor. Iar documentele cu valoare deosebită nu sunt expuse public în original, ci sub formă de reproduceri. 

Conform actului normativ citat, documentele a căror cercetare poate afecta interesele naționale, drepturile și libertățile cetățenilor, prin datele și informațiile pe care le conțin, sau cele a căror integritate fizică este în pericol nu se dau în cercetare. Este vorba despre documente care privesc siguranța, integritatea teritorială și independența statului român, cele care pot leza drepturile și libertățile individuale  ale cetățeanului, cele care sunt într-o stare necorespunzătoare de conservare sau care nu sunt preluate arhivistic.

Mai mult, potrivit articolului 12 din Legea 544/2001, privind liberal acces la informațiile de interes public, sunt exceptate de la acest liber acces informațiile privind activitățile comerciale sau financiare, dacă publicarea acestora aduce atingere dreptului de proprietate intelectuală ori industrială, informațiile cu privire la datele personale.

 

×
Subiecte în articol: documente securitate declasificate