Ediţia de colecţie a Jurnalului Naţional care va apărea joi, 12 mai 2011, sub genericul "România în odiseea spaţială" este dedicată lui Dumitru-Dorin Prunariu, primul şi până acum singurul român care a ajuns în spaţiul cosmic.
Extraordinara sa aventură extraterestră a început în seara de 14 mai 1981, la orele 2016'38'', când, de pe Platforma nr.17 a cosmodromului Baikonur, astronava Soiuz-40 a decolat într-o nouă misiune cosmică internaţională, parte componentă a programului "Intercosmos". Atunci, la comanda navei s-a aflat colonelul rus Leonid Ivanovici Popov, as al spaţiului, care avea deja la activ un record absolut: 185 de zile şi nopţi petrecute la bordul staţiei Salyut 6. Coechipierul său era un român, locotenentul major inginer Dumitru-Dorin Prunariu.
Odată ajunsă în cosmos, nava Saiuz-40 s-a cuplat cu staţia orbitală Salyut 6 Soyuz T-4, aflată deja pe traiectorie. Iar în următoarele şapte zile, România, fie ea şi socialistă, reprezentată personal de către Dumitru Prunariu, s-a întins până sus, în slava cerului. Acum, în această primăvară capricioasă se împlinesc exact 30 de ani de la acea aventură extraordinară.
În paginile "Ediţiei de Colecţie" vom relata cititorilor noştri, pas cu pas, drumul parcurs de Prunariu, de la participarea sa la selecţionarea candidaţilor care au aspirat la câştigarea "rangului" de cosmonaut, până la triumful prezenţei lui în cosmos. Triumf care a înscris în istorie cea mai importantă participare a României în odiseea spaţială mondială.