x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Familii cu 2-3 copii sau sat depopulat

Familii cu 2-3 copii sau sat depopulat

de Oana Stancu Zamfir    |    13 Iun 2006   •   00:00
Familii cu 2-3 copii sau sat depopulat

Populatia Europei scade vertiginos, a Asiei si a Africii creste salbatic. India are cele mai multe sanse sa il zamisleasca pe urmatorul Einstein. La randul sau, Romania va arata ca un sat depopulat daca familiile nu vor avea 2-3 copii, potrivit estimarilor expertilor in demografie.

DEMOGRAFIE
Populatia Europei scade vertiginos, a Asiei si a Africii creste salbatic. Bangladeshul si Nigeria migreaza spre Europa, care mai joaca pe plan mondial doar ca echipa ale carei "vedete" - Franta, Germania, Marea Britanie - imbatranite, nu mai pot concura de unele singure. India are cele mai multe sanse sa il zamisleasca pe urmatorul Einstein. Nu este un scenariu de film, ci proiectia urmatorilor cincizeci de ani pe care ne-o explica profesorul Paul Dobrescu (SNSPA), autorul unui curs si al unui volum despre geopolitica.

Jurnalul National: Domnule Dobrescu, cat de importanta este demografia pentru un stat?
Populatia este factorul esential in dezvoltarea unui stat. Ne lasam noi sedusi de tot felul de decoperiri tehnologice, fara indoiala foarte importante, dar pe termen mediu si lung populatia este factorul decisiv. Ea este principalul vector de putere.

Simion Mehedinti spunea ca puterea unui stat scade si creste dupa cum scade si creste populatia sa, dar mai e valabil lucrul acesta azi? Nu mai suntem in perioada medievala cand stateam permanent in razboaie...
Sigur ca nu e vorba doar de populatie, pentru ca, daca am lua doar acest indicator, China ar trebui sa fie prima putere a lumii - si nu este, India sa fie pe locul doi - si nu este, Indonezia sa fie pe locul trei - si nu este, Pakistanul sa fie pe locul patru - si nu este. Dar uitati-va la un exemplu invers: Franta a atins perioada de maxima putere europeana pe timpul lui Ludovic al XIV-lea, cand populatia sa reprezenta 38% din populatia Europei. Da, aveti dreptate, atunci erau razboaie dese, se cucereau teritorii... Astazi, din zece locuitori ai planetei 6,2 sunt asiatici, iar populatia Europei este undeva intre 500 si 600 de milioane. Deci toata Europa este cam cat jumatate din China sau din India, unde, spun specialistii, se va naste urmatorul Einstein.

Interesant! De ce nu in China?
Pentru ca India produce in momentul de fata un numar de ingineri care il depaseste pe cel din Europa si din SUA. Si atunci, e o lege a probabilitatii. Revenim la Europa. Populatia ei descreste masiv. Daca luam populatia Europei si a Africii la 1900, cea a Africii era 25% dintr-un intreg, iar a Europei 75%. Acum e invers.

Sa fim mai putini in acelasi spatiu ar trebui sa fie un lucru bun, nu?
Credem ca este un lucru bun. Dar trebuie sa judecam. Faptul ca Nigeria va avea de doua ori populatia Frantei, pe moment te lasa rece. Dar asta creeaza o presiune asupra Frantei si asupra Europei. Europa si Japonia sunt singurele in momentul de fata care nu mai pot creste economic daca nu importa populatie. Trebuie sa decida: ori diminueaza cresterea economica, ori importa populatie. Bumul demografic actual are loc in tarile subdezvoltate.

Pentru aceste tari subdezvoltate bumul demografic aduce si putere? Bunastare?
Nu putem spune ca, daca ai o populatie numeroasa, esti neaparat si puternic, dar populatia asigura baza unei inteligente si unui potential intelectual marit. Nu e intamplator faptul ca si China s-a dezvoltat foarte mult - in ultimii 25 de ani avand crestere economica neintrerupta si intr-un ritm de 9% - sau ca India in ultimii 10-12 ani s-a dezvoltat impetuos. Ati vazut ca au fost acolo si presedintele Bush si presedintele Frantei... Se succed, pentru ca au realizat ca India devine o putere economica importanta.

Migratia si creativitatea francezilor

CONFLICTE. In Spania, ca si in alte state ale UE, imigrantii au adus pe langa forta de munca ieftina si scandaluri

De partea cealalta, ce consecinte are scaderea populatiei?
Scaderea populatiei inseamna si imbatranirea ei, forta de munca din import. Si atunci se produce o migratie in trepte. Noi, romanii, ne ducem spre vestul Europei, iar altii vor veni in Romania... Asta schimba configuratia demografica a lumii si afecteaza calitatea populatiei. In Europa va veni o alta populatie, ca vrem sau ca nu vrem. Ce sa faca Franta acum, ca are cinci milioane de musulmani in interior? Musulmanii se inmultesc cel putin dublu in raport cu rata de inmultire a francezului. In o suta-doua de ani... calculati si dumneavoastra... Ca atare, nu stim cum vor arata populatiile unor tari peste 50-100 de ani sau cum va fi afectata si creativitatea unor natiuni...

De ce creativitatea?
Populatia care vine nu poate sa aiba fundalul cultural, acumularile culturale ale Europei. Nici populatia Egiptului nu mai este cea care a construit piramidele...

Apoi, o alta consecinta este scaderea competitivitatii. Forta a 500-600 de milioane, cat are Europa, este alta daca populatia este tanara sau daca e batrana. Asta scade si puterea economica si atrage probleme sociale. Uitati-va tot la Franta si la ultimele evenimente sociale. Fac o paranteza si spun ca Franta a realizat totusi ce inseamna diminuarea populatiei si printr-o politica demografica foarte buna a reusit sa aiba o usoara crestere - cu totul nesemnificativa, dar totusi crestere.

Spaniolii au scos si un cantec impotriva romanilor...
Exact. Si in anumite limite, este de inteles sa apara astfel de probleme. Germania are acum un somaj considerabil, catre 10%. Pe de alta parte, cand avem in interiorul aceleiasi tari populatii sau etnii cu rate de crestere diferite, atunci, pe termen mediu, au loc rasturnari spectaculoase a raportului dintre aceste etnii, pana la a se pune problema cine este populatia majoritara si cine stapaneste teritoriul respectiv. Asta s-a intamplat in Kosovo, paradoxal leaganul de formare a poporului sarb. Populatia de religie musulmana a crescut spectaculos si timp de 60-70 de ani a rasturnat raportul cu sarbii, care mai sunt acum doar 10%-15%.

Noile puteri ale lumii

Europa scade dramatic, Asia creste impetuos... Se poate ajunge si la conflicte mondiale bazate pe dorinta de expansiune a noilor state sufocate demografic?
Nu putem sti, dar e clar ca o China dezvoltata, cu un miliard si jumatate de oameni in spate, nu se va mai multumi cu ce are. E in firea lucrurilor.

Statele Unite?
Cresc. Si intern, si pentru ca atrag in continuare foarte multa populatie.

Japonia?
E numarul doi acum, dupa SUA, dar si la ei populatia incepe sa scada, sa imbatraneasca, iar importul e o problema. Acolo e un clenci cultural mult mai mare decat in Europa.

Vor fi altele puterile lumii in 2050?
Cel putin potrivit evaluarilor de acum, se vorbeste despre o depasire a Statelor Unite de catre China. Vor fi apoi alti actori importanti: Rusia, India, Brazilia... Rusia va reincepe sa urce, si urca. Are in continuare resursele, dar si calitatea populatiei. Noi avem o anumita ostilitate istoric acumulata fata de ei, zicem ca rusii beau, dar uitam ca sunt de origine ariana, ca in domeniul matematicii, al stiintei, rusii sunt forte naturale.

Apoi, se mai vorbeste despre Indonezia, care are si o populatie de 200 de milioane, dar are bogatii - gaz, petrol - si o pozitie foarte buna: controleaza trecerea spre Pacific si spre Oceanul Indian.

In contextul asta, cu o Asie care se ridica cu asemenea actori, ce sansa are o putere clasica europeana, Germania, sa spunem? Are 80 de milioane si pana in 2050 va iesi din primele 20 de state ca populatie. Ne raportam acum la aceste state europene pentru ca au traditie culturala, economica si politica, dar ce sa faci cu 50 de milioane de locuitori?

Cu alte cuvinte, prin 2050 s-ar putea sa nu mai aiba roluri importante pe plan mondial Germania, Franta, Marea Britanie?
Doar in interiorul UE si prin intermediul UE pe plan mondial. Europa nu mai poate fi actor global, decat in calitatea sa de Uniune Europeana. Nici un membru component, in fata trecutului caruia te pleci, nu se va mai putea compara cu China... UE insasi va tine piept acestor colosi doar cu efort.

Modelul cultural romanesc

Romania unde se situeaza in acest context?
Romania, pana spre al doilea razboi mondial, a fost tara cu cel mai mare ritm de crestere din Europa. De ce? Pentru ca aveam un alt model cultural. Al familiei cu multi copii. Cresterea demografica este intai si intai o problema de model cultural. La noi, acest model cultural s-a sfarsit in ultimele decenii ale secolului trecut.

Taman cand Ceausescu interzicea avorturile...
Da, dar impunea administrativ o crestere demografica care nu e o crestere sanatoasa, ci bazata pe constrangere, dovada ca nici nu a tinut mai mult de cinci ani. Modelul cultural s-a schimbat, pentru ca omul este mai ocupat, femeile vor cariera. La mijlocul secolului trecut, un copil era mai putin pretuit decat o vita. Faceai copii ca sa ai forta de munca in familie. Acum, un copil e vazut altfel: e crescut, educat... Acestui model s-au sustras putin americanii. Ei nu au atasamentul fata de copil pe care il au europenii. Ei il fac, il cresc, dar de la 12-14 ani zboara. Nu-i ca la noi: sa-i faci casa, sa ii lasi masina. La ei, fiecare se descurca! Ca sa isi plateasca studiile, trebuie sa se imprumute la banca. De aceea, un american fara avutie reuseste mai greu, pentru ca parintele arareori il ajuta. La asiatici e invers: copiii lor izbandesc nu doar ca sunt mai trainici, dar sunt mai motivati si mai sustinuti din punct de vedere social.

Se poate schimba acest model cultural? Sa isi alunge si romanul puiul din cuib la varsta frageda?
Foarte greu. Intai ar trebui o serie de premise economice si sociale. Sistemul nostru social nu te sprijina. Nu avem crese, un sistem care sa preia acesti copii sau o stimulare financiara, sa iti permiti o bona. In Franta, daca ai trei copii, nu trebuie sa mai muncesti. Pana acolo s-a ajuns.

Dar credeti ca este in interesul actualilor guvernanti, sa sporeasca populatia cand si asa nu sunt locuri de munca, cand si asa nu sunt bani pentru alocatii?
Din pacate, problema aceasta a involutiei demografice a Romaniei nu a preocupat, pentru ca au fost mereu probleme presante, pentru ca nu a existat o viziune asupra dezvoltarii Romaniei. Rusii, iata, isi pun acum problema demografiei, pentru ca si ei sunt intr-o scadere alarmanta: de la 140 de milioane acum ar urma sa ajunga in 2050 la 115-120 de milioane, cam cat Turcia, care are 80 de milioane si creste. Marea Neagra va avea doua puteri - la sud si la nord - aproape egale.

Cum ar arata o proiectie a Romaniei peste 50 de ani?
Trebuie sa ne uitam atent la imaginea unui sat de acum. Din sate, populatia tanara a cam plecat la oras, in strainatate... Populatia satelor este imbatranita, scolile nu mai au copii, au inceput sa se comaseze. Imaginea asta va fi din ce in ce mai valabila pentru intreaga Romanie.

Ce ne spune imaginea asta a satului imbatranit? Care sunt consecintele?
Pentru Romania sunt numai minusuri. Noi nu avem o densitate care sa puna probleme. Avem 21-22 de milioane la 237.000 km patrati. O densitate care nu poate fi acuzata ca ne sufoca. Locuri de munca nu avem, pentru ca nu avem o dinamica economica. Nu avem si nici nu vom avea daca dormim pe noi. Si daca eram acum 16 milioane, nu 22, tot nu aveam. Ca atare, minusurile sunt altele: scade potentialul economic al tarii, dar si potentialul intelectual. Scade ponderea Romaniei in ansamblul Europei si al lumii. Avem o populatie dezechilibrata si una in care pot aparea surprize si rasturnari in raporturile dintre etnii, pornind de la ritmul de crestere a natalitatii la fiecare etnie. Rromii, de exemplu, fac copii de foarte tineri, la 15-16 ani, si atunci doua generatii ale populatiei majoritate se suprapun cu trei generatii de ale lor.

Sansa noastra este ca nu suntem inconjurati de state care au crestere demografica mare. Ca daca am avea un Bangladesh langa noi, in 20 de ani Romania ar fi populata de Bangladesh. Romania va fi si ea, oricum, o tinta a migratiei populatiei dinspre Asia spre Europa.

Pe de alta parte, si romanii pleaca spre Vest si trebuie sa ne intrebam insa cine ramane in Romania. Raman batranii. Cine va produce pentru sustinerea acestei populatii imbatranite? Familia cu doi-trei copii ar trebui sa devina o aspiratie in Romania. Dar pentru asta si Guvernul ar trebui sa aiba o strategie in domeniul demografiei, o politica prin care sa se usureze efortul material de crestere a unui copil. Un sistem de crese, un sistem mai bun de invatamant. Doar 10% din studenti sunt din mediul rural, cand la sate traieste 50% din populatia Romaniei. Nu e asta o crima? Pentru ca, daca vrei sa pui un stat la lucru, principalul motor este populatia.

Am vorbit de minusuri. Dar faptul ca acum suntem pe locul sapte in Europa ne-a adus vreun avantaj?
Numarul de locuri de parlamentari europeni se stabileste astfel. E o chestiune de reprezentare. Esti pe alt palier in Europa. Ai o alta piata economica. Chinezii, cand comanda avioane, nu comanda cinci, ci o 100-200. Si atunci nu poti neglija relatiile cu China, nu?

EUROPA SI UE
"Europa nu mai poate fi actor global decat in calitatea sa de Uniune Europeana. Nici un membru component, in fata trecutului caruia te pleci, nu se va mai putea compara cu China."

EXPANSIUNE
"Nu putem sti daca vor aparea conflicte mondiale din asta, dar e clar ca o China dezvoltata, cu un miliard si jumatate de oameni in spate, nu se va mai multumi cu ce are E in firea lucrurilor"

VIITOR
"Trebuie sa ne uitam atent la imaginea unui sat de acum. Din sate, populatia tanara a cam plecat la oras, in strainatate... Populatia satelor este imbatranita. Imaginea asta va fi valabila pentru intreaga Romanie"

CV
Prof. univ. dr. Paul Dobrescu este prorectorul Facultatii de Comunicare si Relatii Publice din cadrul SNSPA.

Este doctor in filozofie, membru al International Communication Association (ICA), dar si al Institutului Roman de Teorie Sociala al Academiei Romane.

Este, de asemenea, autor al volumului "Geopolitica" - Editura comunicare.ro, 2003, care a stat la baza acestui interviu.

PRIMELE 20 DE TARI CELE MAI POPULATE IN 2050
Tara / Populatie
  • India 1.528.853 000
  • China 1.477.730 000
  • SUA 349.318.000
  • Pakistan 345.484.000
  • Indonezia 311.857.000
  • Nigeria 244.311.000
  • Brazilia 244.230.000
  • Bangladesh 212.495.000
  • Etiopia 169.446.000
  • Congo 160.360.000
  • Tara / Populatie
  • Mexic 146.645.000
  • Filipine 130.893.000
  • Vietnam 126.793.000
  • Rusia 121.256.000
  • Iran 114.947.000
  • Egipt 114.844.000
  • Japonia 104.921.000
  • Turcia 100.664.000
  • Tanzania 80.584.000
  • Thailanda 74.188.000
  • *Sursa: ONU, Departamentul pentru probleme economice si sociale

    REACTIILE CITITORILOR
    "Fenomenul pe care dumneavoastra, mass-media, il remarcati are multiple cauze. De exemplu, cazul meu nu este cu certitudine singular, va pot spune ca am 36 ani si nu am nici un copil. Cauza? Buna intrebare, la care nu v-ar putea raspunde nici macar un specialist. La posibilitatile materiale ale familiei mele, cred ca am facut tot ce mi-a stat in putinta si probabil voi mai incerca. Nu o singura data m-am intrebat de ce statul nu ofera facilitati pentru cei care isi doresc nespus de mult sa aiba un copil. Asigurarea de sanatate - dupa cum stie oricine traieste in Romania - exista doar atunci cand ni se iau banii din salariu. Si puteti studia cat cheltuieste o familie ca sa-si indeplineasca acest «vis». Si sa nu ma intrebati, va rog, de ce nu am adoptat un copil" Lumi

    "Basescu s-a laudat ca vor trai bine romanii. Da, traiesc bine Irinel Columbeanu si eleva lui de liceu, dar cati copii pot sa faca ei? Atunci cand romanul de rand va reusi sa-si intretina o familie, cand mamele vor fi incurajate si premiate pentru fiecare nastere, cand va exista o politica de stimulare a natalitatii, atunci putem vorbi de o speranta" Grig

    "Suntem cu cateva miliarde bune mai multi decat ar putea planeta sa duca, in conditii de hai sa-i spunem «siguranta». Deja flora si fauna salbatica au intrat intr-un declin fantastic. Rezervele naturale nereciclabile sunt aproape de zero. Poluarea creste de la zi la zi. Corect ar fi, dupa parerea mea, sa se faca tot ce se poate pentru reducerea drastica a natalitatii, nu pentru incurajarea sa" Mira

    "Eu ma bucur... Daca vom ajunge la 16 milioane de locuitori, poate va creste nivelul de trai, se vor gasi locuri de munca, iar tinerii care vor mai exista atunci vor face cate 5-6 copii, pe care ii vor creste in conditii decente sau mai mult decat decente. Olanda are 16 milioane de locuitori, iar familiile sunt incurajate sa faca copii cat mai multi" Andi

    "Cum sa mai facem copii daca ni se pun o multime de conditii imposibile sau greu de indeplinit? Daca nu ai muncit ultimele 12 luni, nu ai dreptul la concediul de cresterea si ingrijirea copilului, chiar daca inainte ai muncit 15 ani neintrerupt, insa s-a intamplat sa faci o intrerupere de o luna sau doua (tot din vina sistemului) pentru ca nu ti-ai gasit imediat alt loc de munca. Sa cresti un copil cu doar opt milioane pe luna, adica din amarata asta de suma sa traiasca si mama, si copilul. Stiu domnii guvernanti ce inseamna sa traiasca o mama care alapteaza si un sugar din opt milioane lunar?!! Cred ca singurul lucru bun care l-ar face dl Tariceanu si dl ministru al Sanatatii, si altii raspunzatori de acest lucru grav, ar fi sa DISPARA! Sunt niste nerusinati!" Elena

    SCRIETI-NE!
    Asteptam comentariile dumneavoastra pe adresa de e-mail demografie@jurnalul.ro sau direct pe site-ul www.jurnalul.ro.
    ×