x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Fleasca prin Bucurestii pleasca

Fleasca prin Bucurestii pleasca

de Luiza Moldovan    |    24 Sep 2005   •   00:00
Fleasca prin Bucurestii pleasca

Esti amator de senzatii tari? Vrei ca nivelul adrenalinei tale sa se ridice pana sus, la cer? Iti doresti cu ardoare / sa te uzi la picioare? Vrei sa te zgarii cu umbrela altuia? Ti s-a urat cu binele? Noi avem solutia: iesi in strada.

  • Karina Knapek (foto), Bucuresti
  • Esti amator de senzatii tari? Vrei ca nivelul adrenalinei tale sa se ridice pana sus, la cer? Iti doresti cu ardoare / sa te uzi la picioare? Vrei sa te zgarii cu umbrela altuia? Ti s-a urat cu binele? Noi avem solutia: iesi in strada.

    Sau du-te macar si cumpara-ti paine. Daca ai paine, inventeaza-ti un motiv ca sa iesi in strada cu orice pret. Cu umbrela sau fara, cu impermeabil sau nu, cu gluga sau nu, iti garantam ca te-ntorci fleasca. Daca esti ochelarist, zi "bogdaproste". Vei fi incantat sa constati ca senzatiile tale se vor amplifica de cateva ori.

    Calca direct in baltoaca din fata blocului si stai cat mai aproape de bordura, pentru ca, in trecerea lor, masinile sa te improaste cu cat mai multa apa. Pentru senzatii amplificate, specialistii nostri recomanda sa te pui la tol festiv. Sau, macar, de culoare deschisa. Degeaba-ti ridici blugii. Te feresti in van de balti. Baltile sunt peste tot in jurul tau.

    Ia autobuzul si du-te, de exemplu, pana la capat de linie. Eu am facut-o. Am plecat de la Arcul de Triumf inspre Doamna Ghica. Nobile sentimente de adanca iritare dubleaza firesc ura autentica la adresa tuturor celor care-mi baga umbrelele-n ochi. Ambuteiajul dintre Arcul de Triumf si Televiziune potenteaza starea de bine a bucuresteanului resemnat mioritic in fata apei omniprezente. Si in fata naucitoarei viteze de cinci km/ora cu care se deplaseaza in minunata sa masina. Sau in autobuz. La urma urmei, e doar apa! Mare scofala!

    GANDURI DE BINE. Ce daca apa asta ajunge la glezne? Uite ce frumos curge pe trotuare, pe langa bordura! Ce frumos se infiltreaza in toate crapaturile din asfalt! Si acesti soferi minunati care accelereaza fix in raul de langa bordura, ca sa te stropesti tu cat mai mult! Nici nu-i injuri! Le doresti sa li se-ntample foarte multe lucruri frumoase, astazi si maine!

    Avertizata ca in Colentina sunt inundatii colosale, ma tarasc pe strazi incercand sa intarzii momentul in care voi sta fata in fata cu monstrul de apa. Odata ajunsa la destinatie, constat ca situatia nu e cu nimic mai deosebita fata de restul Bucurestiului. Aceeasi apa multa. Aceleasi raulete care curg in aval. Inca putin si mergem cu vaporasul! Apa amestecata cu pamantul aduce a ciocolata topita pe asfalt. Exasperati de apa, cainii maidanezi incearca sa se strecoare pe langa oameni cand acestia deschid usa de la scara blocului.

    VACI & APA. Decid sa ma-ntorc in redactie pe o alta ruta. Vreau neaparat sa vad cum e-n centru. In fata Teatrului National, mai exact la iesirea de metrou, o balta mare se zgaieste arogant la oricine vrea s-o evite. N-ai putea face asta decat zburand. Trec prin ea ca toti ceilalti: ca ratele. De fapt, chiar asta am devenit de la ploaia asta: un popor de rate. Vacuta din fata teatrului sta impasibila s-o ploua. Sincera sa fie, i se rupe. Nu de alta, dar nu e vie. Nici ea, nici sora ei de la Romana, nici asta de-aici, de la Casa Scanteii. Vacile astea, pur si simplu, ar putea sta in ploaie mult si bine! Ce bine e sa fii vaca si sa nu fii vie!

    PE MAGHERU. O mare de umbrele. Umbrelele se ciocnesc una de alta. Unele se-nclina la dreapta. Altele se-nclina la stanga. Dac-ar fi sa fiu poetica, as compara chestia asta cu un spectacol de balet, dar nu prea am chef. Ma rad cu un nene pentru ca ne-am incurcat umbrelele. Ce misto e ca ploua. Sa-mi tai venele sau sa mi le las lungi?

    Din nou, Televiziune. Din nou Dorobanti. Stiti dumneavoastra semaforul ala din fata HVB Banck? Cum sa va spun eu dumneavoastra... in strada e ca un fel de crater in care, fireste, e foarte multa apa. Ne ferim simultan de stropii iscati de un Volvo nebunatic. "Mortii ma-tii"! Nu, n-am fost eu, jur! Dar subscriu.

    DUPA SUFLET. Cu o agilitate demna de aceasta cauza nobila, remarc ca ploua diferit, in diferite zone ale Bucurestiului astuia fleasca. In Crangasi, bunaoara, ploua marunt si enervant. Pe digul lacului de acumulare, apa, care trece de glezne, face valuri din cauza vantului care, din cand in cand, devine turbat. Bun! Deci am stabilit ca in Crangasi ploua enervant, ia sa vedem cum ploua in Colentina. Deci in Colentina ploua zdravan. Cu stropi mari si reci. Desi e naspa, macar locuitorii din zona (sa-i numim colentineni) se pot lauda cu ploaia lor. E pe bune. In centru, permiteti sa raportez, ploua ca si cum n-ar ploua. Stropii anemici te fac sa-ti inchizi umbrela, dar flescaiala de pe cap te convinge ca ai, totusi, parte de o ploaie autentica, desi aparent anemica. Cred ca ploua dupa sufletul fiecaruia.

    LACURILE
    BARICADE. Bucurestii aratau ca Parisul in timpul Revolutiei
    Ploile din ultima vreme au fost de natura sa alerteze autoritatile bucurestene, care au tinut sub observatie lacurile din Capitala. Toate acestea erau, ieri, in buna regula. E normal totusi ca nivelul apei sa fie putin mai ridicat decat media, dar situatia este tinuta sub control. Este cazul lacurilor Straulesti, Grivita, Herastrau, Mogosoaia, Tei si Cernica. Lacul Floreasca atinsese, ieri, cotele de inundatie. Dupa ce atinsese niveluri alarmante, nivelul apei din lacul Baneasa a scazut. Tot ieri dupa-amiaza, albia raului Colentina era stabila. Potrivit autoritatilor, echipele de observare sunt in alerta permanenta la baraje si stavilare. Peste 200 de oameni sunt pregatiti sa intervina, in caz de necesitate, pe toate barajele aflate in administrarea municipalitatii. Sunt pregatiti 15.000 de saci cu nisip. Preventiv, au fost executate lucrari de indiguire pe Herastrau si Baneasa. Autoritatile ne asigura ca nu avem motive de ingrijorare, in pofida debitului foarte mare de apa, intrucat sunt 15 lacuri imprejurul Capitalei, prin care se tranziteaza apa.
    ×
    Subiecte în articol: ploua eveniment