x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special În faţă la Marriott - Spiritul american la Bucureşti

În faţă la Marriott - Spiritul american la Bucureşti

de Iulia Barbu    |    07 Apr 2008   •   00:00
În faţă la Marriott - Spiritul american la Bucureşti

Statele Unite ale Americii. Tărîmul făgăduinţei pentru unii, sabia lui Damocles pentru alţii. Spiritul american a ştiut însă să îşi facă simţită prezenţa în lumea întreagă, din Orientul Apropiat şi până în Europa, de la problema Caşmirului până la Kosovo, statul "marca SUA".



Statele Unite ale Americii. Tărîmul făgăduinţei pentru unii, sabia lui Damocles pentru alţii. Spiritul american a ştiut însă să îşi facă simţită prezenţa în lumea întreagă, din Orientul Apropiat şi până în Europa, de la problema Caşmirului până la Kosovo, statul "marca SUA". În România a venit pentru Summit-ul Nato. Cel mai puternic om al lumii a fost oaspetele Bucureştiului pentru patru zile. Patru zile în care am avut senzaţia că America s-a mutat în România. Nu am trecut Oceanul, ca să îi simt pulsul, am fost la Marriott, hotelul unde a fost cazat George W. Bush. De la aeroport la hotel, pe culoarul unic, spiritul american pulsa. Au transformat într-o fortăreaţă punctele-cheie ale Bucureştiului şi mai ales locul în care preşedintele lor a petrecut patru nopţi. La Hotelul Marriott timpul se oprise. Viaţa încremenise de frica istoriei ce se scria într-o ţară care a suportat comunismul decenii întregi.  


LA ÎNĂLŢIME. Aflat într-o zonă centrală a Capitalei, hotelul îţi lăsa senzaţia unei închisori din deşert. Pe o rază de 200 de metri, coloanele de jandarmi şi oamenii preşedintelui au controlat orice mişcare. Blocurile din jurul fortăreţei lui Bush păreau nelocuite. Nimeni nu privea pe geam sau pierdea vremea gură cască pe balcoane. De altfel, sniperii "au brodat" cu propriul trup fiecare etaj al Hotelului Marriott. S-a simţit aerul democraţiei americane, una bine controlată, şi pasiunea pentru publicitatea bine vândută. Şi-au dorit probabil să tipărească în istoria summit-ului de la Bucureşti: "I’m the best". Iar noi, românii, am fost la înălţime. I-am primit pe oaspeţii din întreaga lume cu sufletele deschise. Am ştiut să fim martorii acestui moment unic. 

×
Subiecte în articol: eveniment