Seful Centrului National de Referinta pentru Gripa, doctorul Viorel Alexandrescu, spune ca Institutul Cantacuzino ar putea produce vaccinul antiaviar pentru om.
Jurnalul National: S-a spus ca pericolul consta in combinarea celor doua virusuri: uman si aviar. Dar cel aviar singur poate fi sursa de epidemie de gripa la om?
Viorel Alexandrescu: Ultimele cercetari arata ca virusul aviar, prin infectarea omului, fara ajutorul altui virus, poate sa sufere o mutatie in structura care il face capabil de a infecta omul cu usurinta si de a putea fi si transmis. Virusurile gripale sunt extrem de adaptabile. Infecteaza tot spectrul animal: cai, porci, pasari domestice, foci, om... Sunt niste bariere de specii, virusul aviar trece greu la om, dar pun in alerta autoritatile de sanatate publica.
Institutul Cantacuzino poate sa identifice virusul aviar?
Pe langa supravegherea gripei curente, Institutul Cantacuzino este pregatit la ora actuala sa identifice virusul aviar la om. Daca se confirma un asemenea caz total nedorit, intra in actiune celula de criza organizata de Ministerul Sanatatii. Sunt anumite recomandari, asa-numitul management al gripei aviare special pentru asemenea situatii.
Stocuri de urgenta
Care este situatia cu stocul pentru situatii de urgenta?
Exista o planificare de vaccinare antigripala obisnuita. In acest an au fost dirijate un numar de doze spre localitatile tulcene, care nu cred ca afecteaza strategia generala de vaccinare. In ceea ce priveste antiviralele, lucrurile se complica. Multe tari si-au facut stocuri de antivirale in cazuri de pandemii: oseltamivir si zanamivir. Ca si la antibiotice, daca se folosesc pe scara larga, intens, mai ales oseltamivir, a creat rezistenta si bineinteles ca virusurile s-au adaptat. Tulpinile au creat rezistenta la aceste antivirale. Oseltamivirul, fiind folosit mai mult, normal ca are rata de crestere a rezistentei mai mare. Ele ar trebui folosite doar la indicatia medicului.
Care este politica OMS in asigurarea cantitatii de vaccin care sa limiteze proportiile unei epidemii?
OMS face eforturi de a crea echitabilitate. Dar cei 10 producatori mondiali - din care face parte si Romania, ca producator mic - au politica lor. Producatorul are o locatie
intr-o tara si are obligatia de a acoperi necesarul populatiei respective si apoi ce ramane distribuie in exterior. Cui, cat... Totul este pana la bani. Secretarul general al ONU a cerut ca tarile sarace sa fie ajutate sa faca fata unei eventuale pandemii prin mobilizare de la tarile bogate. Este o problema globala, ne priveste pe toti. Dar capacitatile de productie ale marilor producatori nu pot sa asigure nevoia mondiala de vaccin pandemic.
Jeff Bezos și-ar face nuntă de 600 de milioane la Aspen, chiar după Crăciun. Cine este logodnica miliardarului, Lauren Sanchez
Citește pe Antena3.ro
In ce stadiu se afla pregatirea pentru vaccinul contra gripei aviare?
Romania ar putea face acest vaccin antiaviar la om. Sunt tulpinele prototip la Londra pentru regiunea europeana. Ele se pot comanda si noi putem face vaccinul. Dar pentru aceasta ne este necesara certificarea OMS. Dar Institutul se pregateste. Marii producatori au pregatit vaccinul. E chestiune de timp pentru a iesi pe piata.