x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Interviuri Ion Solcanu creşte găini şi plantează butaşi de vie

Ion Solcanu creşte găini şi plantează butaşi de vie

de Cristinel C. Popa    |    13 Noi 2011   •   21:00
Ion Solcanu creşte găini şi plantează butaşi de vie

Lucrarile de istorie a artei il asteapta rasfirate pe birou. Acum are mai mult timp. Este omul care a marcat din punct de vedere politic istoria Iasiului si a Romaniei. In 2008 si-a dat de­misia din PSD si a iesit din politica, retragandu-se la catedra de Istorie de la facultate (unde l-a si prins Revo­lutia in 1989), din cauza neinte­le­gerilor cu Mircea Geoana si actualul primar al Iasiului, Gheorghe Nichita.

Senator din 1990 si pana in 2008, Ion Solcanu a fost ales la un moment dat chiar vicepresedinte al Senatului. A avut insa si alte functii importante pe linie de partid. Fizic, nu s-a schimbat mult: usor incercanat, cu parul un pic mai balai, se plange ca politicenii n-au fost in stare sa repare macar infrastructura. Subliniaza faptul ca traieste din pensia de 2.400 de lei si cu ce mai "produce" pe langa casa: gaini (pentru carne si oua carora le da personal graunte) si vin – chiar zilele acestea a mai plantat cativa butasi noi si o mana de pomi fructiferi. Spune ca singurul lux pe care si-l permite este o saptamana petrecuta in strainatate. Anul acesta a fost la Palma de Mallorca, in Insulele Baleare.

In ce priveste politica actuala, este dezgustat. Nu crede ca sunt sanse de redresare si spune ca se merge spre mai rau. Asa ca nu are de gand sa reintre pe scena pe care a parasit-o. Pe de alta parte, nu ar refuza o propunere din parte PSD in primul rand, dar si de la liberali cum ar fi Tariceanu, pe care il apreciaza: "Si asta pentru ca problemele de doctrina proprie unei formatiuni au cam disparut". In general nu mai are visuri. Nici la propriu nu mai viseaza, lucru ce-l ingrijoreaza. Chiar s-a plans de asta unui specialist. Pentru ca si-ar dori foarte mult sa-si viseze parintii disparuti. In ceea ce priveste viitorul, prefera mai bine sa moara decat sa o vada pe Elena Udrea presedinte si pe Traian Basescu prim-ministru.

● Jurnalul National: Cum de ati ajuns sa iesiti de pe scena politica?
● Ion Solcanu: Frictiunile s-au accentuat in 2007 si au evoluat pana in 2008, momentul demisiei. Anterior insa, la un congres PSD, Mircea Geoana mi-a cerut personal sa-i dau voturile, pentru ca va candida. I-am spus ca se grabeste, ca cel indreptatit sa le primeasca era Ion Iliescu. Apoi au aparut problemele cu Nichita, insa eu deja anuntasem ca nu mai candidez. In 2007 m-am opus si la o motiune impotriva Guvernului Tariceanu, care nu avea sorti de izbanda, insa principala motivatie a ramas aceea ca domnul Geoana urmarea doar agenda sa proprie si nu, cum e firesc, pe cea a partidului si a echipei sale. A demonstrat asta inca de cand era ambasador… Astazi, politica merge pe o panta rusinoasa, nu mai exista responsabilitate, este o degringolada si o lipsa totala de respect fata de alegator. Pe de alta parte, un exemplu este Basescu, care n-are principii, calca totul in picioare, nu-si respecta cuvantul… M-a surprins tratamentul pe care l-a primit Regele Mihai. Asa ca nu-mi pare rau ca am iesit.

● Acum ce faceti, care e pro­gramul dvs. zilnic?
● Sotia, care a lucrat ca profesoara, s-a pensionat. Stam cu fiul nostru Bogdan in aceeasi casa din Iasi, iar fata nu-i la mare distanta. Am ore la facultate joia si vinerea, in rest eu si Lila ne pendulam existenta intre cei patru nepoti. In week-end vin la birou, asta daca nu sunt la Trusesti, unde sotia are casa parinteasca. Mama-soacra sta cu noi. Pana sa-i cedeze de curand un brat, ea era cea care facea zacusca si dulceata. Avem acolo 4.000 mp de vita-de-vie, bem cate un pahar cu vin natural. Deseori merg la Prut la pescuit, pentru ca sunt un mare consumator de peste, si de doua ori pe an in Delta. Corpul mi-l intretin prin exercitii in casa, la bicicleta speciala. Lucrez la cele patru-cinci proiecte ale mele de cercetare din domeniul istoriei. La televizor ma uit mai putin, ascult la radio buletinele de stiri. Ma uit din cand in cand cu placere la colectia mea de monede, o admir pe cea de tablouri, care e impartita intre mai multe locatii (are foarte multe tabluri deosebit de valoroase – n.r.)...

● Motive de satisfactie, deziluzii?
● Ieri am incheiat de sadit 50 de fire de butasi Cabernet Sauvignon si 10 copaci. M-a ajutat o persoana, pe care am platit-o cu 50 de lei. Insa eu am grija de taiat via, de stropit, doar sunt taran din Bogdanestii Botosa­niului, e relaxant.

Conduce Lexus, fumeaza Davidoff si bea Glenfiddich
De Sfintii Mihail si Gavriil, dimineata, Ion Solcanu inca se afla la casa sa parinteasca din Trusestii Botosanilor. Cu o zi inainte stabili­sem sa ne intalnim in biroul sau de la Universitatea "Al.I. Cuza", la ora 11:00. Pe la 10:00 m-a sunat sa-mi spuna ca ma­sina sa, un Le­xus impecabil, s-a defectat, asa ca ra­mane sa ne vedem la ora 17:00. Seara, punctual, a co­borat din autoturism imbracat la patru ace. Cu palaria usor aplecata, cu acelasi mers ho­ta­rat si voce calda, ma conduce in biroul sau incarcat de volume de carti, cu un discplayer in colt, langa care asteapta cateva CD-uri cu muzica clasica. "Mozart e preferatul meu. In ce priveste cartile, recitesc acum Dostoievski." Arde de nerabdare sa fumeze o tigara. Da­vidoff sunt preferatele sale. Pentru ca e sar­batoare, dar nu numai, acompaniem in­tal­nirea noastra cu o portie dubla de whisky cu gheata. Glenfiddich e marca sa preferata.

Gospodar
"Dimineata am mancat o conserva de peste, iar la pranz, sotia mi-a pregatit o mancare speciala, pasare cu gutui, facuta dintr-o gaina din propria curte, pe care in general nu o tai eu. Rar mananc carne, in schimb prefer pestele de orice fel, inclusiv din acela cu oase. Prepar cateodata salata de ridiche neagra, cu sare si ulei de masline. Nu fac exces de zahar, grasimi, dar sare folosesc. Apreciez si branza cu smantana. Traiesc din pensia de 2.400 de lei. Am proces pe rol sa-mi recastig pensia de parlamentar. Asa, trebuie sa ma chivernisesc cu ce am. La tara e mica gospodarie, plus cateva hectare pe care le-am arendat. Nu dau bani pe vin, cresc pasari, le dau graunte de doua ori pe zi", spune Ion Solcanu.

Masurile anticriza si alegerile
In opinia lui Solcanu, pentru "masurile atat de dure care au fost luate, in primul rand sunt de vina guvernantii, pentru ca si domnul Basescu, si ceilalti stiau ca am intrat in criza in 2008. In 2009 trebuiau luate masurile acestea, daca erau aplicate atunci puteau sa fie cu un sfert mai putin dure. Aceste decizii se vor intoarce impotriva la alegeri, insa nu e foarte sigur ca USL va castiga alegerile, pentru ca electoratul voteaza acum in functie de cine-i da galeata, iar daca se introduce votul prin corespondenta se pun iar bazele unei fraude. Presupunand ca sunt doua milioane de alegatori in strainatate, cine poate sa verifice atatea voturi?".

Politicienii de azi
Pentru Ion Solcanu, "Basescu e un animal politic care face mult rau tuturor prin efectele deciziilor sale lipsite de principii. Geoana este un oportunist care-si urmareste doar agenda proprie. Ponta e un politician de perspectiva, dar mai are multe de invatat. Nastase este omul de stat potrivit, mandatul sau de premier a fost cel mai bun din cate a avut Romania. Cresterea economica din 2007-2008 din timpul lui Tariceanu s-a datorat si unei conjucturi internatio­na­le. Crin Antonescu mai bine «ramanea in pantaloni», este unul dintre putinii oratori, dar Tariceanu sta mai bine. Baconski e o sluga. Elena Udrea, o femeie desteapta, care a stiut sa-si foloseasca farmecele. Anastase poarta o palarie imensa, e manuita din spate".

PSD ar putea deveni PSD-escu
"N-as colabora cu unii oameni de langa Ponta pe care i-a adus Geoana. Moldovan, purtator de cuvant la partid, abia stie sa scrie. Multi sunt lingai. Pupincurismul ia dimensiuni ingrijoratoare. Nu-s promovati oamenii de tinuta, de opinie, ci aceia care se fac pres. In curand, PSD-ul se va numi PSD-escu! Vizavi de straini ma ingrijoreaza atentia pe care o dau de o vreme incoace unele personalitati Transilvaniei (aluzie la Printul Charles – n.r.). Goana dupa inavutire e grotesca. Oameni fara masura care se dau in stamba, un exemplu e Borcea. Lipsa de bun-simt vine din educatie. Romanul are nevoie de un stapan, altfel ne-o ia inainte Bulgaria", avertizeaza fostul lider PSD.

×
Subiecte în articol: psd ion solcanu