x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Isteria aviara falimenteaza Delta Dunarii

Isteria aviara falimenteaza Delta Dunarii

20 Oct 2005   •   00:00
Isteria aviara falimenteaza Delta Dunarii

Pensiunile si hotelurile din Delta Dunarii au ramas goale dupa ce turistii si-au anulat atat rezervarile facute pentru aceasta perioada, cat si pentru Revelion. Autoritatile au luat masuri pompieristice, interzicand pana si pescuitul sportiv, ceea ce i-a alungat pe vizitatorii obisnuiti ai Deltei. Operatorii reclama pierderi uriase si cer statului sa ia masuri pentru a spala imaginea patata a Deltei.

  • Pensiunile si hotelurile din Delta Dunarii au ramas goale dupa ce turistii si-au anulat atat rezervarile facute pentru aceasta perioada, cat si pentru Revelion. Autoritatile au luat masuri pompieristice, interzicand pana si pescuitul sportiv, ceea ce i-a alungat pe vizitatorii obisnuiti ai Deltei. Operatorii reclama pierderi uriase si cer statului sa ia masuri pentru a spala imaginea patata a Deltei.

    Victima virusului: economia, nu oamenii


    Text: Alexandru Nastase
    Foto: Dan Marinescu - Delta Dunarii
    Virusul H5N1 a facut pana acum in Romania mai multe pagube materiale decat victime umane. Stangaciile guvernantilor au lovit in plin o regiune - nordul Dobrogei - si asa saraca si care supravietuia din punct de vedere economic numai datorita Deltei Dunarii.

    Romania nu este prima tara care se confrunta in ultimii doi ani cu semnalarea pe teritoriul sau a formei ucigase de virus aviar. Pe langa o posibila epidemie de gripa a pasarilor au trecut rand pe rand din 2003 incoace Olanda, Belgia, SUA si tari din partea de sud-est a continentului asiatic. Se poate discuta mult pe marginea modului in care virusul a ajuns in fiecare dintre aceste tari, insa diferenta esentiala intre situatia intalnita in aceste state si cea din Romania o reprezinta tipul de interventie a autoritatilor. In strainatate, responsabilii locali au actionat intai preventiv, apoi protectionist, urmarind sa apere cat mai bine activitatile economice din fiecare zona afectata, astfel incat, la disparitia focarului, viata sa isi continue cursul normal. La extrema cealalta, autoritatile romane nu au facut nimic pentru prevenirea unei astfel de situatii, iar in ceasul al douasprezecelea, puse in fata faptului implinit, au reactionat pompieristic, aplicand tactica parjolului in calea dusmanului. Principala afectata de masurile luate de la Centru: zona de nord a Dobrogei - o regiune oricum saraca - si mai ales Rezervatia Biosferei Delta Dunarii, probabil cea mai importanta zona turistica din Romania.

    PREVENIREA. Specialistii recomanda, in cazul amenintarii gripei aviare, in primul rand, luarea unor masuri de prevenire. Cea mai importanta dintre acestea este izolarea pasarilor domestice. Cel mai recent exemplu: de o saptamana, de cand in Romania s-a semnalat prezenta virusului gripei aviare, autoritatile germane au somat detinatorii de pasari si de porci de pe teritoriul tarii sa isi tina toate animalele inchise in custi si sa nu le dea drumul nici macar in curti. Si asta pentru ca, cele doua specii de animale sunt singurele care transmit virusul. Aceeasi masura a fost decisa in 2003 in Olanda, Belgia, SUA sau Thailanda. In Romania, nimeni nu s-a ingrijit de acest aspect, desi avertizarea despre pericolul gripei a fost transmisa inca de asta-vara. Si la ora actuala, pasarile continua sa circule libere pe ulitele satelor, iar langa Ceamurlia de Jos, pe un camp, un crescator isi duce zilnic porcii! Iar acesta este doar un exemplu, situatia fiind aceeasi la Maliuc, unde localnicii spun ca porcii lor au mancat pasari moarte cu cateva saptamani inainte de gasirea lebedelor moarte! Nu in ultimul rand, s-a dat voie sa se vaneze, astfel incat vanatorii sa poata intra in contact direct cu pasarile salbatice purtatoare ale virusului.

    COMBATEREA. Prinsi in ofsaid de propriile greseli, guvernantii au decis tot felul de masuri prin care sa arate lumii ca, desi virusul a patruns pe teritoriul Romaniei, situatia este sub control. Faptele arata ca s-a actionat pompieristic, fara prea multa logica si, mai ales, fara grija intrebarii "ce se va intampla, dupa, cu judetul Tulcea?". Aceasta atitudine este exact pe dos fata de modul in care au reactionat alte guverne in fata unor amenintari similare. Toate operatiunile intreprinse, de la uciderea pasarilor la vaccinarea populatiei, desi nu exista nici un anunt de epidemie de gripa umana, si pana la carantina sau filtrele de dezinfectare amplasate au pus o pata imensa pe nordul Dobrogei, una dintre regiunile sarace ale tarii. O gaura neagra din punct de vedere economic s-a adancit si mai mult, fara ca urmarile si consecintele sa poata fi estimate la acest moment. Nu in ultimul rand, Delta Dunarii, cel mai cautat loc turistic din Romania, a fost golita total de turisti primind calificative extrem de nefavorabile pe piata mondiala a turismului. La ora actuala, din cauza isteriei si panicii create de autoritati, nici un turist nu mai vine in Delta Dunarii, oamenii fiind speriati sa nu se imbolnaveasca de gripa aviara. Hotelurile din Tulcea, altadata pline in aceasta perioada, sunt ocupate momentan doar de jurnalistii veniti sa scrie despre subiect. Turisti romani sau straini si-au anulat toate rezervarile la hotelurile si pensiunile din Delta, renuntandu-se nu numai la Revelionul 2006, dar si la excursii prevazute pentru toamna anului viitor! Oamenii de afaceri care doreau sa investeasca in zona si-au facut imediat bagajele si au plecat cand au vazut ce se intampla la Ceamurlia. Ultima masura - interzicerea pescuitului sportiv - masura care nu a mai fost luata niciodata, nicaieri in lume pana acum! - ii tine departe de Rezervatia Biosferei si pe romanii care umpleau in week-end locurile turistice, pentru a-si incerca norocul la peste. Explicatia autoritatilor: pestele este purtator al virusului, desi nici o lucrare stiintifica nu vorbeste despre asa ceva. Cui foloseste "brevetarea" unor noi modalitati de transmitere a virusului gripei aviare?

    TOPUL PIERDERILOR
    Pana acum, numai agentii de turism au pierdut cateva sute de mii de euro. Transportatorii ii urmeaza la mica distanta, iar pe locul al treilea se situeaza furnizorii de bunuri si servicii. Fermele au fost si ele puternic afectate de isteria generala, la fel si abatoarele care s-au vazut puse in situatia de a lucra la o treime fata de perioada de dinaintea izbucnirii nebuniei. Estimarile sunt inca departe de a fi complete, perioada urmatoare urmand a arata cat de mari sunt pagubele produse de pompierism. La toate acestea, se pot adauga doar vorbele unui olandez care a inventat o masina de ucis pasarile: "Aveti noroc ca in zona de nord a Dobrogei locuiesc putini oameni..."

    Virusul falimentului

    ABANDON. Delta plateste tribut isteriei publice

    "Pagubele sunt imense, sa stiti", ne spune barmanul unui hotel de la Durnavatul de Jos. Acesta ar fi trebuit sa fie plin zilele astea, dar in urma cu o saptamana, oamenii au inceput sa plece din cauza publicitatii riscului gripei aviare, iar cei care aveau rezervari sa si le anuleze. "Au fost chiar niste nemti care si-au anulat rezervarile pe 2006", ne povesteste femeia cu fata intre palme. Majoritatea angajatilor de la "Egreta", localnicii, "de pe camere si de la bucatarie" nici nu au mai fost chemati de acasa.

    Durnavatul de Jos situat in sud-vestul Deltei, chiar pe malul apei, ar fi trebuit sa fie agitat la ora aceasta de turisti straini si romani, veniti pentru seminarii si conferinte, pescuit sau vanatoare. Barcile si salupele hotelului nu se mai misca de la mal. Satul pare chiar parasit, iar pe drum nu intalnesti pe nimeni minute in sir.

    "Am angajati din Iasi, Alba, Cernavoda... ce sa fac cu ei?", se intreaba Cornel Gaina, proprietarul unui hotel din Uzlina. Luna octombrie, Gaina ar fi trebuit sa gazduiasca 1.200 de turisti, dar in afara de cei 220 care au calcat pragul in prima saptamana a lunii, altii nu crede ca poate numara. In acest moment, nici una dintre camere nu este ocupata, iar cei 126 de angajati vor fi trimisi in somaj. Cornel Gaina spune ca va pierde 350.000 de euro pana la sfarsitul anului. El crede ca in Delta planeaza acum virusul falimentului, iar vina o poarta autoritatile care au facut o "publicitate isterica" gripei aviare. Banii se pot recupera, problema o reprezinta angajatii care nu garanteaza nimeni ca se vor mai intoarce. Proprietarul Cormoranului compara situatia actuala cu cea din 2002, cand riscul antraxului, neconfirmat, i-a scos din buzunar 300.000 de dolari. (Doru Cobuz)

    LOVITURA BULGARA PE DUNARE
    Gripa aduce profit vecinilor nostri. Victor Iancu, vicepresedinte al Asociatiei de Turism din Delta Dunarii si cel care asigura serviciile pentru 80% dintre turistii straini care ajung in Romania pe vase de croaziera, acuza ca acestea ocolesc tara noastra dupa ce li s-a indicat "ca daca opresc in porturile noastre nu vor mai fi primite in cele din tarile vecine. "Bulgaria a comunicat navelor de croaziera ca daca opresc in Romania nu vor mai fi primite in porturile lor", spune Victor Iancu. Astfel, turistii sunt transportati de la Varna sau Sofia, direct spre Ismail sau Vulkov in Ucraina, ocolind porturile noastre. "Abia sambata mai opreste un astfel de vas in Tulcea, dar am fost informati ca nu mai vor sa le servim mancare si ca vor lua masa la bord", ne-a precizat Victor Iancu.
    ×