x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special La criminal acasă. Familia lui Ivan Sztojka, una de infractori

La criminal acasă. Familia lui Ivan Sztojka, una de infractori

12 Feb 2009   •   00:00
La criminal acasă. Familia lui Ivan Sztojka, una de infractori

Cotidianul Nepszabadsag a publicat ieri un documentar în localitatea Enying, judeţul Fejer, locul de baştină al lui Ivan Sztojka, dat în urmărire internaţională ca inculpat în uciderea lui Marian Cozma. Un reportaj similar au făcut şi cei de la INDEX. Ele au fost preluate de COM24.



“O casă imensă, arătoasă, maşini scumpe, bijuterii care îţi atrag atenţia, capete rase! “Eu doar atât pot să spun, că nu am idee, nu ştiu din ce trăieşte familia Sztojka”, spune primarul localităţii Enying, Toth Dezso. “Pe Ivan îl ştiu din copilărie, i-am fost profesor în şcoala generală. Însă nu ştiu că ar munci undeva. Văd, constat numai, că prosperă frumuşel.” Pe Angyal Gabor, comandantul poliţiei localităţii Enying, degeaba îl întreb despre Stojka şi ai săi, căci îmi răspunde că nu are permisiunea de a da declaraţii, de aceea singurele informaţii legate de bunăstarea familiei lui Sztojka sunt cele oferite de localnici. Astfel, capul familiei Sztojka are ca principală preocupare traficul de prostituate şi colectarea taxelor de protecţie, activităţi pe care acesta le desfăşoară în sudul Balatonului sau în Italia. În colectarea taxelor de protecţie este ajutat de 4-5 membri ai familiei. Cei din poliţia locală au refuzat orice comentariu în legătură cu evenimentele citate, dar au arătat ca Sztojka a mai fost condamnat pentru vătămare corporală. Cu 2 ani în urmă, el a fost în arest preventiv câteva luni, inculpat în aşa-numitul “caz Prikkel”, Sztojka fiind suspectat de crimă şi de privare de libertate, în cele din urmă fiind achitat ca neparticipant la omor.

«La Enying trăiesc în jurul a 700 de ţigani care nu ajung nici măcar în preajma lumii lui Sztojka», mai zice primarul Toth Dezso. «Cei mai mulţi îşi duc viaţa în sărăcie, din ajutoare, eventual din colectarea de melci, din căutarea prin gunoaie. Dacă e adevărat că bărbaţii din familia Sztojka trăiesc din activităţi infracţionale, nu o fac pe teritoriul localităţii Enying. Aici vin doar să doarmă, căci nici măcar discotecă sau local nu există». Potrivit datelor statistice, în ultimii ani, cele mai frecvente infracţiuni sunt furtul de masă lemnoasă, spargerile, vandalizarea cimitirelor, circa 1/3 din populaţia localităţii fiind autoarea acestor infracţiuni. «Majoritatea celor care trăiesc în condiţii austere sunt ţigani. Trebuie împiedicat ca, din cauza inculpării lui Sztojka în tragicul şi cumplitul eveniment din Veszprem, furia să se abată asupra ţiganilor nevinovaţi din Enying», a încheiat primarul.

În cârciuma din localitate, jurnalistul a fost întâmpinat cu sfatul de a nu pune multe întrebări, căci s-ar putea să aibă sfârşitul lui Marian Cozma.

De duminică seară pot fi observate mai multe echipaje de poliţie. Pe străzi, ţipenie. Oamenilor le e teamă să iasă. Această atmosferă nu e neobişnuită în Enying, căci – după cum relatează corespondentul INDEX – un grup de 100-150 de persoane ţine sub teroare localitatea. Potrivit localnicilor, poliţiştilor din Enying le este teamă de acest grup, care posedă arme şi pot ataca în haite în câteva clipe. Celor din Enying nu le este teamă acum doar de această bandă locală, ci şi de tatăl unuia din sportivii agresaţi, sârbul Zarko Sesum, care, potrivit ştirilor, a pornit spre Ungaria în fruntea unei trupe de 300 de foşti luptători ai lui Arkan. Se poate institui o adevărată atmosferă de război, căci – zic localnicii – infractorii îi vor aştepta pe sârbi cu focuri de arme automate”.

×
Subiecte în articol: special sztojka enying