x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Dezastru istoric: primele restricții de viteză introduse la metrou!

Dezastru istoric: primele restricții de viteză introduse la metrou!

de Adrian Stoica 00    |    13 Apr 2023   •   08:00
Dezastru istoric: primele restricții de viteză introduse la metrou!

Restricțiile de viteză pe calea ferată au devenit un lucru cu care ne-am obișnuit de ani de zile, dar surpriza vine acum de la Metrorex, care va apela și ea la asemenea măsuri.

 Decizia este explicată de gestionarii rețelei de metrou din București prin faptul că fondurile alocate pentru întreținerea infrastructurii sunt insuficiente, după cum reiese din proiectul de venituri și cheltuieli al companiei pe anul 2023.

 

Cuantumul subvenţiei de la bugetul de stat alocate societății în anul 2023, prin Legea bugetului de stat pe anul 2023, este în valoare de 784.799.000 lei  și reprezintă circa 67% din necesarul fundamentat de Ministerul Transporturilor. Suma alocată  la capitolul bugetar „Subvenţii pentru transportul călătorilor cu metroul”  nu acoperă cheltuielile privind activitatea curentă de exploatare a metroului, ridicând serioase probleme în ceea ce privește siguranța circulației, avertizează Metrorex.

 

„Precizăm că nerealizarea întreţinerii şi reparaţiei căii de rulare (înlocuiri parţiale ale elementelor ce intră în componenţa acesteia) va conduce la încălcarea normelor de siguranţă a circulaţiei cu repercusiuni majore deoarece neefectuarea acestor lucrări va determina în mod obligatoriu introducerea de limitări de viteză cu consecinţe directe în ceea ce priveşte:

-scăderea veniturilor din încasări ca urmare a diminuării numărului de călători transportaţi (scăderea vitezei determină creşterea intervalului de succedare a trenurilor şi, implicit, scăderea numărului de călători transportaţi);

-uzura accelerată a elementelor ce intervin în contactul roată-șină deoarece sistemul de cale de rulare este proiectat să funcţioneze optim în relaţia cu trenurile de metrou la valori predefinite de viteză conform normelor de proiectare şi siguranţă feroviară”.

 

Proiectul de venituri și cheltuieli pe 2023 al Metrorex

 

160 milioane de călători estimează Metrorex că va transporta anul acesta, după ce în 2022 numărul lor a fost de aproape 121 de milioane

 

Cheltuielile cresc mai repede decât veniturile

 

Pentru anul acesta, indicele de creştere al cheltuielilor de 101,99%  (3,24 miliarde de lei  în 2023 față de 1,69 miliarde de lei în 2022) este mai mare decȃt indicele de creştere al veniturilor, care este estimat la 77,45% (venituri de 2,85 miliarde de lei în 2023 față de 1,62 miliarde de lei în  2022). Bugetul companiei este fundament pe o pierdere de 390.774.570 lei, echivalentul a 80 de milioane de euro. În 2022 compania a reușit să obțină un profit de 1,8 milioane de lei, deși inițial bugetul prevedea o pierdere de circa 400 de milioane de lei. În 2021 subvenția primită de Metrorex de la bugetul de stat a fost de 818 milioane lei, suma păstrându-se și în 2022. 

 

×
Subiecte în articol: metrou restricţii viteza