Prețurile pieței devin incerte, dacă vor fi eliminați micii crescători de animale, iar cu mai puțin de o lună înainte de Paștele ortodox, Direcțiile Sanitar-Veterinare au început raziile. DSVSA Bacău a fost prima instituție care a anunțat interzicerea sacrificării ovinelor în afara abatoarelor autorizate și a vânzării mieilor în afara gospodăriei. Această decizie îi lovește pe crescătorii de ovine din județul Bacău care au doar două astfel de abatoare la dispoziție și astfel nu vor putea vinde miei. Foarte mulți spun că vor renunța la animale, pentru că nu-și mai permit să le crească, devenind necompetitivi, cu adaosul costurilor suplimentare de la abator și transportul animalelor. Perdanți ar putea fi și marii fermieri, dacă din import va fi adusă carne la preț de dumping. Carnea artificială pare a fi, astfel, mai aproape de consumatorii din România decât ne-am fi așteptat, în caz de criză alimentară, în viitorul apropiat.
Bacăul avea printre cele mai multe gospodării cu ovine, până acum zece ani, când a-nceput o adevărată campanie de denigrare a micilor producători din județ. În preajma Paștelui, oierii băcăuani erau acuzați că practică cele mai mari prețuri de pe piață, iar consumatorii au fost, de fiecare dată, îndemnați să cumpere mai mult de la marile magazine. Legislația s-a modificat, în ultimii ani, astfel încât crescătorii de animale mai pot sacrifica și vinde doar dacă apelează la un abator specializat, ceea ce a complicat lucrurile foarte mult pentru cei care cresc ovine în județul Bacău, unde sunt doar două astfel de abatoare. „O să renunț la oi. Dacă plătesc transportul și abatorul, eu trebuie să vând la preț dublu. Cine vine să cumpere de la mine, dacă sunt obligat să vând de două ori mai scump? Și ca să dau la același preț ca la magazin, trebuie să muncesc și să vin și cu bani de-acasă. Știți ce înseamnă să te duci cu oile la munte, să cobori la iernat, să le asiguri mâncarea, peste iarnă? Să vină la noi, să vadă cum se cresc animalele și după aia să dea legile din pix”, a declarat, pentru Jurnalul, Ovidiu, un crescător de oi din județul Bacău.
Limitele județului nu pot fi depășite
Nici restul țării nu stă mult mai bine, la acest capitol. Anul trecut, în perioada de lockdown, Bacăul a beneficiat de o derogare dată la nivel național, astfel încât oierii au putut sacrifica în gospodărie sau la stână și au putut vinde miei în piețe, târguri și oboare. Anul acesta nu vor mai beneficia de aceeași derogare. Direcția Sanitar-Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Bacău a-nceput controale drastice la crescătorii de ovine pe 22 martie, iar pe 29 martie a anunțat că ciobanii vor putea vinde miei de Paște doar cu ștampilă, fiind interzisă comercializarea cărnii pentru consum public direct din gospodăria proprie. Astfel, prețul unui miel crescut în gospodărie se poate dubla, prin adăugarea costurilor suplimentare cu transportul și abatorul, iar cele două locuri din județ unde se poate face acest lucru - în localitățile Nicolae Bălcescu și Mănăstirea Cașin - nu vor putea face față cererii din partea tuturor crescătorilor. Evident, unii dintre aceștia ar fi putut să meargă în alt județ, pentru un abator aflat mai aproape de gospodăria lor, dar și acest lucru a fost interzis de DSVSA, în contextul pestei porcine.
Contextul internațional actual
În acest timp, instituțiile statului spun că nu este nicio problemă cu sacrificarea animalelor pentru consumul propriu, în gospodărie. „Sacrificarea mieilor și consumul cărnii de miel în gospodăria/curtea cetățeanului nu intră sub incidența legislației comunitare. În schimb, este interzisă comercializarea cărnii de miel pentru consum public, direct din gospodăria proprie. Menționăm că, la nivelul județului Bacău, nu a fost, încă, aprobată inființarea de spații sau locuri amenajate temporar pentru sacrificarea mieilor”, explică DSVSA Bacău. Totuși, aceste restricții și interdicții înseamnă sărăcirea micilor producători. Pierderea lor va genera o altă problemă: în contextul crizei economice care deja s-a declanșat, la nivel mondial, dar și în contextul crizei de alimente care se anunță, încă de anul trecut, la nivel mondial, eliminarea micilor crescători de animale ar putea să ne ducă direct în criză alimentară. România este una dintre puținele țări care și-ar putea asigura cel puțin hrana pentru propriii cetățeni, dacă măcar nu li s-ar pune piedici micilor producători și s-ar menține agricultura de subzistență – lucru discutat, anul trecut, și de unii membri ai fostului guvern Orban.
Ingineria financiară neînțeleasă de marii fermieri
Deși pericolul acestei crize alimentare este din ce în ce mai intens discutat, la nivel mondial, tocmai agricultura de subzistență și micii fermieri sunt în vizorul actualului guvern și al instituțiilor precum ANSVSA, respectiv DSVSA din fiecare județ. „Într-o astfel de situație, degeaba s-ar bucura marii crescători de ovine. Prin interzicerea sacrificării în gospodărie, crescătorii de ovine sunt obligați să vândă cu un preț mult mai mare decât cel al pieței, din momentul Paștelui, când există și discounturi, la marile magazine. Astfel, micii fermieri vor renunța la ovine, pentru că nu vor mai putea vinde, nefiind competitivi. Marii fermieri ar putea să se bucure că preiau întreaga piață, doar că vor avea o mare concurență din partea importatorilor care aduc în România carne la prețuri mai mici decât își pot permite fermierii să vândă”, explică un consultant economic. Practic, ingineria financiară este aceasta: fără eliminarea micilor producători, prin interzicerea vânzării animalelor din gospodărie sau de la stână, importatorii nu ar risca să aducă o cantitate mare de carne de oaie și miel, în această perioadă, astfel încât să poată obține de la furnizori prețuri de dumping, pe care să le impună pe piața românească. Astfel vor pierde nu doar micii fermieri, ci și marii crescători de ovine, în competiția cu prețul cel mai mic.
Casetă
Ne pregătim pentru carne artificială
Pierzând foarte mulți bani, din afacerile neprofitabile cu ovine, atât micii, cât și marii crescători de oi ar urma să renunțe la animale, pentru a nu intra în faliment, iar astfel, România va rămâne fără o resursă importantă de hrană, dar și de producție internă și de export, până anul viitor. Dacă se va declanșa, tot de anul viitor, criza alimentară la nivel mondial, așa cum se preconizează, prețurile cărnii de oaie sau miel vor exploda, importurile vor fi foarte greu de făcut, iar soluția care ar rămâne pentru consumatori ar fi carnea artificială, care deja a intrat în producție și este pe agenda de priorități a Comisiei Europene.
Este interzisă comercializarea cărnii de miel pentru consum public direct din gospodăria proprie. Crotaliile provenite de la caprinele și ovinele sacrificate în gospodăria proprie se predau în termen de 7 zile de la sacrificare medicului veterinar din localitate.
DSVSA Bacău