x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Mussolini a blocat-o pe românca "Francesca”

Mussolini a blocat-o pe românca "Francesca”

de Carmen Plesa    |    07 Sep 2009   •   00:00
Mussolini a blocat-o pe românca "Francesca”
Sursa foto: Damien Meyer/AFP Photo

Dacă la Festivalul de la Veneţia ar exista şi un Leu de Aur pentru filmul care a provocat cel mai mare scandal, cu siguranţă "Francesca", filmul românului Bobby Păunescu, l-ar câştiga fără emoţii, anul acesta.

După ce în timpul cazului Mailat Silvio Berlusconi scăpa de atenţia presei, concentrată pe violator, şi nu pe procesele în care era judecat premierul italian pentru acte de corupţie, acum "Francesca" îl scapă pe acelaşi Berlusconi de gura jurnaliştilor. Marele scandal aşteptat la Festivalul de la Veneţia era cel legat de "Videocracy", documentarul unui regizor italiano-suedez, care-l are în prim plan pe premierul italian şi modul în care acesta a manipulat opinia publică italiană prin imperiul media pe care-l deţine. Însă "Francesca" a bătut "Videocracy" la scandal, de departe.

Presa italiană a anunţat că toate proiecţiile filmului "Francesca" au fost suspendate în Italia, din cauza unei acţiuni legale înaintate împotriva casei de distribuţie Fandango, care deţine drepturile de difuzare asupra filmului. Fandango a fost cea care a cerut blocarea filmului, până la lămurirea problemelor de justiţie, scrie La Repubblica.

Doi politicieni italieni şi-au anunţat în ultimele zile intenţia de a-l da în judecată pe regizorul român Bobby Păunescu. Unul dintre ei este parlamentarul Alessandra Mussolini, nepoata celebrului dictator, care s-a arătat foarte jignită de una din replicile din film. Mussolini a mai anunţat şi că avocaţii săi au înaintat o cerere de interzicere a filmului în cinematografele italiene.
Celălalt politician care s-a arătat jignit este primarul Veronei, Flavio Tossi.

Primarul veronez intenţionase iniţial, după ce a auzit replica din film, doar să-l invite pe Păunescu la el în oraş, pentru a-i arăta că relaţiile cu comunitatea de români sunt foarte bune. La Verona primăria a acordat anul trecut, în concesiune, un teren într-o zonă foarte bună a oraşului, pentru construirea unui centru al românilor, primul de acest fel din Italia. Tossi susţine însă că a fost deranjat de declaraţiile de după film ale regizorului român, în care acesta ar fi spus că primarul Veronei a vrut să-i interzică pe români în oraşul său. Tossi a spus că nu a făcut niciodată şi nici nu a gândit un asemenea lucru şi a anunţat că-l va da în judecată pe Păunescu. "Ştirea că filmul a fost blocat mă lasă rece pentru că voi continua acţiunea legală deschisă împotriva regizorului român. Lăsând la o parte conţinutul filmului, acţiunea mea este legată de declaraţiile pe care Păunescu le-a făcut presei în privinţa mea", a spus primarul.


"SFÂNTĂ" ÎN LOC DE "CURVĂ"
Producătorul Domenico Procacci, de la Fandango, continuă să apere filmul şi pe regizorul român, susţinând că trebuie respectată "integritatea operei şi dreptul la liberă exprimare al autorului".

"Dacă un judecător îi va da dreptate Alessandrei Mussolini, atunci vom schimba acea replică, în acord cu regizorul filmului. Poate fraza va deveni Poate fraza va deveni «acea sfântă de Mussolini, care vrea să-i ucidă pe toţi românii", a spus Procacci.
"Dacă insulţi un întreg popor, aşa cum a făcut Mussolini când a spus că românii au violul în ADN-ul lor, nu se poţi aştepta ca nivelul tău de popularitate să fie foarte ridicat, printre români", a mai spus producătorul italian.

Celebrul jurnalist şi critic de film italian Alberto Crespi a sărit şi el în apărarea "Francescăi", într-un editorial publicat în L'Unita.
Crespi le transmite lui Tossi şi lui Mussolini că se comportă precum fotbalistul Materazzi, care a înaintat un denunţ împotriva unei ficţiuni prezentat de televiziunea Raidue, pe motiv că unul dintre personaje din film îl jigneşte.
"Însă o «vedetă» trebue să se aştepte să apară în replicile unui film, chiar şi într-un mod neplăcut. Gândiţi-vă ce s-ar întâmpla dacă cei din familia contelui Ugolino s-ar apuca să-i dea în judecată pe urmaşii lui Dante (n.r. Alighieri) pentru că i-a poziţionat în Infern (n.r. în opera Divina Comedia)". Crespi le transmite şi un mesaj celor de la casa Fandango: rezistaţi, băieţi!


DE UNDE A PORNIT SUPĂRAREA
Replicile din film care i-au deranjat pe cei doi politicieni italieni sunt: "curva aia de Mussolini vrea să ne omoare pe toţi" şi "primarul acela de rahat a Veronei". Cele două replici au fost însă primite cu aplauze şi râsete de jurnaliştii şi oamenii de film care au asistat la premiera de la Veneţia a peliculei. În film mai apar replici de genul "macaronarii de italieni" sau "italienii ne-au ajutat să intrăm în Europa doar ca să poată face sex cu femeile noastre fără să se mai deplaseze".

Regizorul Bobby Păunescu a explicat că a fost deranjat de o declaraţie mai veche a Alessandrei Mussolini în care aceasta spunea că românii au violul în profilul lor genetic şi că ar trebui toţi castraţi sau interzişi în Europa. Păunescu a mai adăugat că filmul nu este o insultă la adresa italienilor, ci vrea doar să atragă atenţia asupra prejudecăţilor instalate şi în societatea română, şi în cea italiană, din cauza oamenilor politici şi a presei din ambele ţări.

×
Subiecte în articol: special