x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Nicușor Dan are în sfârșit un plan: a preluat proiectele Gabrielei Firea

Nicușor Dan are în sfârșit un plan: a preluat proiectele Gabrielei Firea

de Diana Scarlat    |    21 Dec 2022   •   08:00
Nicușor Dan are în sfârșit un plan: a preluat proiectele Gabrielei Firea

Speranța votanților progresiști din București și spaima corupților, Nicușor Dan a venit la Primăria Capitalei criticând dur achizițiile STB și companiile municipale create de fostul primar Gabriela Firea.

Dar a preluat toate proiectele și le duce mai departe. Ultima realizare a primarului este achiziția a 100 de autobuze turcești, după ce a spus, inițial, că Societatea de Transport București ar fi trebuit să fie dotată cu Mercedes. Producătorul turc de vehicule Karsan a câștigat noua licitație pentru 100 de autobuze electrice care vor ajunge la STB. Contractul are o valoare de 293 de milioane de lei (aproape 60 de milioane de euro). Nici companiile municipale nu au fost desființate, demonstrând că sunt cele mai bune vaci de muls pentru clientela politică bine remunerată în aceste sinecuri.

Licitația pentru cele 100 de autobuze electrice care vor circula în curând prin București a fost lansată de PMB în SEAP pe 16 iunie 2022. Contractul include și achiziția infrastructurii de încărcare necesară acestora, în cadrul proiectului de modernizare a transportului public în comun din Capitală. Lăsând la o parte faptul că din vară până acum s-au întâmplat foarte multe lucruri care pun sub semnul întrebării posibilitățile reale de a mai putea încărca autobuzele proaspăt achiziționate, din cauza crizei de electricitate la nivel mondial, noua achiziție demonstrează încă o dată că așa se întâmplă atunci când se fac licitații: câștigă cel care îndeplinește condițiile din caietul de sarcini. Astfel se demonstrează că Nicușor Dan a folosit doar în scop electoral acuzațiile la adresa Gabrielei Firea, deși știa și atunci că turcii au câștigat îndeplinind cerințele, nu pentru că așa a vrut primarul.

Aceeași continuitate a proiectelor fostei conduceri a PMB o regăsim în mult blamatele companii municipale, pentru care Nicușor Dan a acuzat-o pe Gabriela Firea că și-ar fi construit sinecuri. Aceleași sinecuri par foarte productive și pentru el, din moment ce le menține și PMB plătește sume considerabile pentru angajații lor, dar mai ales pentru șefi. 

Sinecurile lui sunt mai bune

 

Companiile municipale au fost înființate în perioada 2017-2018, la propunerea primarului general de atunci, Gabriela Firea, apoi s-a declanșat un adevărat război al USR împotriva acestora. În 2018 a existat și o hotărâre a Curții de Apel București de anulare a hotărârilor de înființare pentru 20 dintre aceste companii, după procesul intentat de USR, dar în iulie 2019 li s-a recâștigat statutul, prin demersurile făcute de alianța PSD-ALDE, care avea și majoritate în Consiliul General, dar și sprijin la nivel de Guvern, astfel încât s-a reușit reintrarea în legalitate a celor 20 de companii care aveau hotărârile de înființare anulate de instanță. Aprobarea în consiliul general al PMB a hotărârilor de reconfirmare a fost posibilă pe baza modificării de către guvernul Dăncilă a Codului Administrativ, prin Ordonanță de Urgență. După tot acest război, Nicușor Dan a venit la conducerea PMB cu promisiunea de a le desființa, însă situația actuală arată că în cei doi ani de când a preluat conducerea Primăriei Capitalei s-a răzgândit.

După ce a promis solemn, în campania electorală din 2020, că va desființa companiile municipale înființate de fostul primar Gabriela Firea, spunând că astfel va „reduce risipirea banului public”, din cele 25 de companii a păstrat 13, pe bani foarte mulți din bugetul local. Dintre celelalte, 8 sunt în faliment și 4 - în procedură de dizolvare. Este adevărat că a scăpat de 3.860 de angajați din cei 19.108, câți erau la preluarea companiilor municipale, în 2020, rămânând până acum cu numai 15.248, inclusiv în STB și Termoenergetica, dar numai dacă ne uităm la salariile uriașe pe care le încasează șefii acestor structuri, ne dăm seama că nu a fost vorba niciodată de „salvarea banului public”.

 

La vremuri noi, tot ei

 

Chiar la Societatea de Transport București (STB), fosta Regie Autonomă de Transport București (RATB), a fost păstrat în funcția de conducere Adrian Criț, fost director general al și președinte al Consiliului de Administrație al RATB. Acesta a primit de la companie o indemnizație de 171.843 de lei, pentru perioada martie-decembrie 2021, potrivit declarației de avere, adică are salariul aproape 17.000 de lei pe lună. Dar este un profesionist în domeniu, fiind absolvent al Facultății de Inginerie Mecanică, Secția Motoare cu Ardere Internă din cadrul Universității Politehnica București, care activează în Transporturi, având funcții de conducere încă din 2010. Din iunie 2010 până în noiembrie 2011 a fost director general al și președinte al Consiliului de Administrație al RATB, iar apoi, până în vara anului 2021, a fost și la conducerea Consiliului de Conducere al Autorității Metropolitane de Transport București (ATMB), autoritate din subordinea Ministerului Transporturilor. 

Dacă în legătură cu expertiza în domeniul transporturilor se poate înțelege de ce a fost păstrat directorul STB în sistem, nu același lucru se întâmplă cu celelalte companii. De exemplu, Cristian Constantin Olaru a câștigat, ca director interimar al Companiei Municipale Parking București, 221.099 de lei în 2021, având un salariu brut de 28.900 de lei, valoare neschimbată din 2019. Claudiu Crețu a câștigat de la Compania Termoenergetica 25.900 de lei pe lună (brut), adică 15.151 de lei net, din iulie 2021, când a preluat funcția de director general. Înainte a fost administrator special al Electrocentrale București (ELCEN). Nicușor Dan l-a mutat de pe o funcție pe alta pentru a face posibilă fuziunea celor două companii, idee pe care o anunțase înainte de iunie 2021. Din declarația de avere pe anul fiscal anterior mai aflăm că pe lângă suma de 90.906 lei pe care a-ncasat-o de la Compania Municipală Termoenergetica București SA, și 55.000 de lei încasați ca administrator special al Electrocentrale București SA, soția sa a-ncasat suma de 80.000 de lei, salariu de la Compania Municipală Energetica Servicii București SA. Adică lucrează tot în domeniu, la altă companie municipală înființată de fostul primar Gabriela Firea, compania fiind acum în insolvență. Prin relațiile de rudenie între companiile municipale și dorințele exprimate de primarul general, se poate presupune că și această companie la care lucrează soția directorului general de la Termoenergetica va fi salvată, pentru că după alegerile locale, Nicușor Dan a anunțat că va păstra patru companii municipale: STB, Termoenergetica, Energetica Servicii și Trustul de Clădiri Metropolitane (TCM), singura companie municipală despre care actualul primar a spus că a fost înființată legal.

 

Afaceri internaționale și transpartinice

 

TCMB are în portofoliu proiectele mari de infrastructură, printre care se numără Pasajul de la Doamna Ghica și lărgirea străzii Prelungirea Ghencea. Directorul general al companiei, Hiver Cristian Jean Michel, a-ncasat în 2021 193.974 de lei pentru lunile februarie-decembrie (25.000 de lei net pe lună). Directorul belgian a fost adus din mediul privat, fiind fost director de dezvoltare la Estoria City (2018-2021) și, înainte de această funcție, consultant de dezvoltare pentru Immochan România (2016-2018), firme care au avut legătură cu activitatea anterioară a primarului general. TCM nu a fost propusă niciodată pentru dizolvare de Nicușor Dan, în 2020 înregistrând o cifră de afaceri de 23 de milioane de lei și un profit de 20.000 de lei, cu un număr de 400 de angajați, dar datoriile totale se ridicau la 48 de milioane lei în 2021, TCMB având pe rol și mai multe procese în care i se cere insolvența de către furnizori neplătiți. Cu toate astea, fostul director al societății, Mihai Corbu, a primit în 2020 o indemnizație de 233.220 de lei pe întregul an. 

Și la Compania Municipală Iluminat Public București se câștigă bine. Directorul general Mircea Cristian Morozan, numit din aprilie 2021, care a fost, în 2021, și administrator la compania Primăriei Sectorului 5 - Infrastructură S5, a-ncasat 165.056 de lei în perioada aprilie-decembrie 2021. Indemnizația pentru directorul general a crescut, în decembrie 2020, de la 20.969 de lei la 24.867 de lei brut pe lună. Mircea Morozan a mai fost, de-a lungul timpului, șef serviciu la Administrația Rezervelor de Stat și la Administrația Lacuri, Parcuri și Agrement București (2000-2003), director adjunct la Administrația Piețelor Sector 4 (2004-2008) și consilier local la Sectorul 4 (2008-2012).

×
Subiecte în articol: nicusor dan gabriela firea