Maratonul electoral european a continuat ieri cu "etapa" din Irlanda şi Cehia, la o zi după ce alegătorii din regatul Ţărilor de Jos şi Marea Britanie şi-au exprimat opţiunea. Rata de participare a fost de 36,5% în Ţările de Jos. Marea Britanie nu a făcut însă publice propriile estimări.
Scrutinul olandez s-a încheiat cu performanţa partidului de extremă-dreapta PVV (Partidul pentru Libertate), al cărui lider, Geert Wilders, doreşte desfiinţarea Parlamentului European, excluderea României şi Bulgariei din Uniunea Europeană şi expulzarea în masă a imigranţilor din Olanda.
Acest tip de discurs i-a adus votul a aproape 17% dintre alegătorii care s-au prezentat la urne, patru locuri în Parlamentul European dar şi interdicţia de intrare în Marea Britanie şi un dosar pe rol în Olanda, pentru instigare la ură. Despre Geert Wilders se mai spune că a preluat locul lăsat vacant de Pim Fortuyn, liderul populist asasinat în 2002.
SCANDAL PE PARŢIALE
Creştin-democraţii s-au clasat pe primul loc, dar vor obţine numai cinci locuri în Legislativ, cu două mai puţin decât în mandatul 2004-2009. Comisia Europeană a solicitat explicaţii Guvernului de la Haga pentru a afla de ce a încălcat această convenţie valabilă în toate statele membre. Olandezii se apără spunând că rezultatele parţiale nu au caracter oficial şi că, oricum, cetăţenii au dreptul să afle, măcar în linii mari, care este situaţia.
În Marea Britanie, autorităţile nu vor da publicităţii nici un detaliu până duminică seara, când secţiile de votare din întreaga Uniune se vor închide, dar analiştii estimează că supravieţuirea politică a Guvernului laburist condus de Gordon Brown s-a jucat la acest scrutin, care a coincis cu alegerile locale.
TRIPLU SCRUTIN
Ieri s-au prezentat la urne cetăţenii din Cehia şi Irlanda iar azi începe votul şi în Cipru, Slovacia, Italia, Letonia, Malta. În Irlanda, scrutinul este triplu, alegătorii primind buletine de vot pentru europarlamentare, pentru locale şi pentru legislative parţiale. Cei 3,2 milioane de alegători irlandezi au de desemnat 12 eurodeputaţi. Cât despre cehi,
ei au votat în două etape - vineri şi sâmbătă pentru a-i desemna pe ocupanţii celor 22 de fotolii de europarlamentar.
Citește pe Antena3.ro