x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Reportaje Cea mai bătrână mamă din lume şi-a sărbătorit fiica la şcoală

Cea mai bătrână mamă din lume şi-a sărbătorit fiica la şcoală

de Andreea Sminchise    |    14 Ian 2011   •   15:56
Cea mai bătrână mamă din lume şi-a sărbătorit fiica la şcoală
Sursa foto: Dragoş Stoica/Jurnalul Naţional

Fiica Adrianei Iliescu, femeia care în 2005 a devenit cea mai vârstnică mamă din lume, va împlini duminică 6 ani. Ea a fost sărbătorită de colegii şi profesorii ei astăzi, într-o mini-petrecere la şcoală.

Eliza e în clasa I la şcoala nr. 164 din Bucureşti, deşi în septembrie anul trecut avea numai 5 ani. Adriana Iliescu spune că n-ar fi dat-o la şcoală dacă fetiţa nu ar fi fost de acord - "i-am explicat că în clasa I o să fie la fel ca la grupa pregătitoare, numai că va primi calificative şi va avea de făcut teme. A fost încântată, aşa că am cerut o dispensă de la Ministerul Învăţământului. Eliza a fost evaluată de psihologul grădiniţei şi de cel al şcolii, care au considerat că se poate integra în clasa I. Aveam oricum opţiunea de a ne întoarce la grădiniţă dacă nu se adapta. Dar n-a fost cazul. Îi place mult la şcoală”.

E cea mai mică şi mai firavă dintre colegii ei, dar Eliza a fost astăzi o prinţesă. Îmbrăcată într-o rochiţă roz, cu trandafiri, "cadou de la mama”, după cum a ţinut să precizeze, şi cu o panglică roşie în păr, fetiţa s-a arătat iniţial timidă în faţa aparatelor de fotografiat şi a camerelor de filmat. Însă imediat ce toată lumea a început să-i cânte "La mulţi ani”, zâmbetul i-a revenit pe faţă şi nu şi-a mai luat ochii de la torturi şi cadouri. N-a vrut să spună nimănui ce dorinţă şi-a pus când a suflat în lumânări, dar a mărturisit că, atunci când va fi mare, vrea să se facă avocat.

Adriana Iliescu spune că i-ar plăcea ca visul Elizei să se împlinească, pentru că tatăl ei a fost, la rândul lui, avocat. "Eu i-am spus că, în ceea ce priveşte şcoala, n-am s-o forţez la nimic. Până acum are numai   în catalog, dar i-am explicat că mama o iubeşte orice notă ar lua însă, pentru ea, e bine să se pregătească. Mi-ar plăcea să încerce de toate. Dacă ar fi după mine, i-aş spune să facă şi un an de Litere, şi unul de Management, mi-ar plăcea să facă şi regie de film... Acum, rămâne să vedem ce va vrea ea să facă, atunci când va creşte”, spune mama.

Dacă o întrebi ce-i place cel mai mult la şcoală, Eliza îţi răspunde fără să clipească - "matematica”. Iar învăţătoarea ei confirmă că fetiţa se descurcă de minune la calcule. Însă, de ziua ei, n-o preocupă nici o materie şi nu se gândeşte la teme. E ocupată să-şi deschidă cadourile şi să danseze cu colegii ei.

În ciuda informaţiilor apărute în presa străină, Adriana Iliescu spune că nu-şi mai doreşte alţi copii: "Nici vorbă. Asta e o fantezie de presă absolut aberantă. Eu am deja o vârstă şi am o obligaţie teribilă să cresc acest copil – pe Eliza. Nu vreau şi nu pot să mă dispersez. Eliza este copilul meu şi sunt datoare, cât timp mă ţin puterile, să fac tot ce pot pentru ea. Să o văd la liceu, să-i fac logodnă... Să o văd că poate lua singură viaţa în piept”.

Adriana Iliescu a intrat în Cartea Recordurilor în 2005 când i-a dat naştere Elizei la vârsta de 66 de ani. În 2008, o indiancă de 70 de ani a născut gemeni, bătând recordul deţinut de româncă. Iliescu spune însă că recordul indiencei Omkari Panwar nu a fost omologat, pentru că femeia nu avea certificat de naştere care să-i ateste cu exactitate vârsta.  

×
Subiecte în articol: adriana iliescu