x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Reportaje Inghesuiala pe metru patrat

Inghesuiala pe metru patrat

de Carmen Preotesoiu    |    23 Feb 2007   •   00:00

In Madrid, romanii isi dau de stire unul altuia cand iau o casa in chirie. Intr-un apartament cu trei camere din oraselul Arganda del Ray locuiesc si 15 romani daca e nevoie.

Corespondenta din Madrid, Spania
SPERANTA. La cei 35 de ani, Dana (stanga) si-a gasit linistea in Arganda del Rey alaturi de Paul, fratele salvator
Dorm si cate trei sau patru intr-un pat. Pentru o chirie mai mica, suporta toanele a opt, noua colegi de apartament. Romanii din Spania nu prea vor sa recunoasca greul pe care il duc. Mai cu seama ca, veniti in Romania, nu stiu cum sa-si creeze imaginea omului instarit. In realitate, pentru banii cheltuiti cateva zile in tara,ei trebuie sa munceasca in Spania si un an, pentru a-si acoperi datoriile.

Noaptea, cand trebuia sa se intoarca pe partea cealalta, dadea un ghiont vecinului de saltea si tot asa pana cei 6 insi cu care locuia in camera, se trezeau si se mutau cu fata in directia opusa. Asa traia Marian acum trei ani. Ajunsese in Madrid doar cu 200 de euro in buzunar. A cautat in zadar un loc in care sa poata locui singur. Nu s-a putut. "A trebuit sa miros picioarele nespalate si sa indur nesimtenia colegilor de camera mai bine de 1 an. Dupa o zi de munca, veneam acasa si imi venea sa plang", povesteste barbatul. "Am inchiriat un fel de garsoniera, si am inceput sa aduc colegi de munca, ca sa pot strange niste bani. Chiria era 300 de euro. Eu munceam la negru. Si erau zile cand castigam doar 10, 15 euro. Cand am venit aici, salariile erau foarte mici. Si cred ca m-au si tras in piep". A reusit sa-si faca acte si nu mai e nevoie sa stea la coada la toaleta din casa si nici sa intre pe rand in bucatarie ca sa-si pregateasca masa. Acum zice ca l-a agatat pe Dumnezeu de picior si crede ca ar pleca din Spania, numai daca "ar trebui sa o mai iau de la capat".

10 IN APARTAMENT. Ana, Aurelian, Viorica, Ioan, Maria, Tavifta, Stefan, Ionut, Grigore si Alex locuiesc cu totii intr-un singur apartament. Chiria pe care proprietarii casei o cer este de 800 de euro. Cam o treime din venitul unui cuplu "instarit". Viorica si Ioan au venit in Arganda del Rey, un orasel de langa Madrid, acum 7 ani. La inceput au schimbat mai bine de opt locuinte. De aproape 2 ani, in viata lor au aparut tripletii: Stefan, Ionut si Grigore. Medicii au sfatuit-o sa renunte la serviciu daca vrea sa duca sarcina la bun sfarsit. A intrerupt munca cateva saptamani. Dar neajunsurile erau mari. "Ce-o vrea Dumnezeu!", si-a spus femeia si s-a intors la lucru. La numai cateva zile, cand era in luna a sasea de sarcina, Viorica a nascut. "Unul avea un kilogram si 200 de grame, altul un kilogram si ultimul doar 800 de grame. Era cat palma", povesteste mama si-si strange baieteii la piept. Au cumparat doar trei patuturi si cateva hainute pentru copii si banii lor aproape ca se terminasera. Au hotarat atunci sa se mute toti cinci intr-o camera si sa imparta apartamentul cu alti oameni. Rand pe rand au venit Ana cu sotul ei, Aurelian si cu baiatul lor, Alex, dupa care alte doua femei, una dintre ele fiind "interna" - ingrijitoarea copiilor. "Platesc si chiria femeii care sta cu copiii cat sunt eu la lucru, plus mancarea si salariul ei de 600 de euro. Reusesc sa-i vad pe copii un pic spre dupa-amiaza pana se culca", spune femeia resemnata. Cu timpul au ajuns sa-si planifice fiecare treburile in bucatarie sau in baie, in asa fel incat sa se poata descurca ba cu spalatul rufelor, ba cu pregatitul mancarii sau baia copiilor, fara sa se calce in picioare.

SPERANTA. La cei 35 de ani, Dana (stanga) si-a gasit linistea in Arganda del Rey alaturi de Paul, fratele salvator

CU GANDUL ACASA. In camera cat o cutie de chibrituri in care stau cei cinci, de jur imprejurul patului sunt asezate cele trei patuturi, care nu-ti permit sa faci vreun pas in incapere. "Astea is conditiile", ridica din umeri Ioan, tatal baietilor. Sta oleaca pe ganduri, trosnindu-si degetele si zice: "Nu-i zi in care sa nu visez la momentul in care voi fi din nou acasa, in Romania. Asemenea Vioricai, Ana si Aurelian prefera sa se inghesuie intr-o camaruta si sa doarma trei intr-un pat, impreuna cu fiul lor de 5 ani, doar-doar vor reusi sa puna un ban deoparte pentru casa pe care au inceput-o in Arad. Femeia lucreaza de noapte. Pleaca la 5 seara de-acasa si strabate 25 de kilometri pana la locul de munca. Ajunge sa se intoarca acasa in zori. Dorul de parinti o fac sa-i dea lacrimile. S-a saturat sa fie 10 insi in trei camere. Acum viseaza cu ochii deschisi la casa din Romania.

OBISNUINTA. In Arganda del Rey sa gasesti o familie de romani care locuieste singura este o raritate. Dana doarme impreuna cu cele doua verisoare ale sale intr-un singur pat. Mihaela, Andreea, Paul si Sorin sunt alti patru care locuiesc in acelasi apartament. Chiria si costurile de intretinere depasesc cu mult 1.300 de euro pe luna. Mihaela ingrijeste de un copil spaniol. Salariul ei este de 650 de euro. "Mi-ar fi imposibil sa ma descurc cu banii daca ar trebui sa platesc eu toate cheltuielile", spune Mihaela si incepe sa socoteasca: 200 de euro gazul, 100 de euro lumina... In cele 3 camere mici, inguste, dar curate, cei sapte tineri traiesc de aproape un an. Vasile isi aminteste ca a fost o perioada in care a locuit in casa cu 15 persoane, dintre care cu cinci dormeau in pat. A rezistat doar trei luni, dupa care s-a hotarat sa-si cumpere o casa. Majoritatea prefera sa suporte in preajma lor alte 6, 7 persoane, constienti ca a avea propria locuinta este un tel prea inalt pentru un emigrant. Se feresc sa vorbeasca prea mult de greutatile lor. Cand sosesc in Romania nu stiu ce sa mai faca sa impresioneze cu "modul lor ridicat de trai". Parintele Adrian Pintea din Alcala de Henares isi aminteste de isprava unui roman pus pe "fapte mari": "In Spania o ducea ca vai de el. Dar cand s-a dus in vizita la parinti, in Romania, a plecat cu o masina luxoasa pe care a inchiriat-o. Ajuns in tara, a dat cu banii in stanga si in dreapta, iar la intoarcerea in Spania a trebuit sa munceasca un an de zile ca sa-si poata achita datoriile".

INACCESIBIL
In Madrid un apartament cu trei camere si salon poate ajunge si la 450.000 de euro, in vreme ce in Arganda del Rey sau Alcala de Henares la 300.000 de euro. Imprumuturile bancare se pot face numai daca esti salariat cu acte in regula. Putini romani sunt cei care se incumeta sa plateasca 30 de ani o rata care variaza de la luna la luna, cea mai mica fiind de 1.500 de euro. Majoritatea prefera sa locuiasca cu alte sapte persoane in aceeasi casa pentru o chirie mai mica.

Foto: Marin Raica

×
Subiecte în articol: reportaj