Filmul execuţiei din strada Vasile Conta. Iunie 1941, Iaşi, zilele pogromului. Vă prezint un document din Arhivele Statului, supervizat de Chestura Poliţiei municipiului Iaşi şi biroul local al Siguranţei şi catalogat la acea vreme ca fiind “Strict secret”. El se referă la faptele în urma cărora s-a realizat o fotografie tragică, poate chiar imaginea simbol ce defineşte teribilul eveniment numit “Pogromul de la Iaşi”. Astăzi se împlinesc 73 de ani din ziua în care acest eveniment a început. Aveau să urmeze mai multe zile pline de tragism – suferinţă, schinghiuri, mii de morţi, sânge şi foc. Comunicatul - adresă aparţine Inspectoratului Regional de Poliţie. Iată un extras din acel document, pe care îl ataşăm: ”În ziua de 30 iunie 1941, cam pe la orele 13.30, un grup de soldaţi români au sesizat că, în clădirea în care se află Farmacia “Adace” din strada I.C. Brătianu, la etaj, s-ar fi tras cu arma. În acel punct, adică piaţa Sf. Spiridon, se afla şi un car de luptă român, care a şi pus mitraliera în funcţiune, trăgând spre clădire, perforând geamurile de la o cameră. Au procedat de îndată la percheziţionarea clădirii, precum şi a celorlalte şi au aduc circa 18 evrei, între care s-au identificat numiţii: Kunovici, care au magazin de pălării în strada Ştefan cel Mare, Simionovici Filip, brutar din strada I.C. Brătianu, Nacht din imobilul “Adace” şi fostul cârciumar Millo. Toţi aceşti 18 inşi, între care şi un copil cu tată şi mamă, au fost duşi în strada Vasile Conta, vis-a-vis de piaţa Sf. Spiridon, culcaţi la pământ şi au pus mitraliera carului de luptă în funcţiune, omorându-i. Mai erau de faţă acolo şi soldaţi nemţi, care au asistat la scenă, dar văzând că unii nu muriseră, i-au împuşcat şi pe aceştia care au murit pe loc. După câtva timp, un camion al Primăriei a venit acolo, a ridicat cadavrele şi le-a transportat probabil la cimitirul izraelit”.
Importantul document e datat 2 iulie 1941 şi este semnat de Chestorul Poliţiei Municipiului Iaşi, locotenent colonel Constantin Chirilovici şi Şeful Biroului Siguranţei, Ioan Gheorghe Filon. La articol ataşăm fotografii făcute publice recent. Într-unele din ele se văd trecătorii cum privesc impasibili la grupul celor morţi, imagini cu grupul de cadavre văzut de aproape, dar şi de la depărtare. În altele se văd frânturi din acel proces de triere al evreilor. Aceştia stau la coadă în primele zile ale pogromului pentru a primi câte un colţ de hârtie pe care scria “Liber” şi care nu avea să producă niciun efect. Dimpotrivă, prin acest şiretlic evreii au fost atraşi şi verificaţi de către organele de ordine. Imaginea în care se văd trecătorii opriţi lângă cadavre provine de pe un film foto scos la vânzare recent şi care a fost lăsat de un soldat german ce a participat la Operaţiunea Barbarossa şi care a fost prezent în Iaşi în timpul pogromului. Altele aparţin unui colecţionar olandez; acestea au fost achiziţionate recent de United States Holocaust Memorial Museum, Washington DC şi au fost făcute publice.
Despre evenimentele petrecute între 27 iunie şi 29 iunie 1941, chiar şi pe 30 - descrierea faptelor în rechizitoriul procesului pogromului dar şi alte drame din aceeaşi perioadă, citiţi aici:
1. Exclusiv: Premieră Jurnalul Naţional. Prezentarea faptelor abominabile comise de autori ai "pogromului de la Iaşi" (Video)
2. Pogromul de la Iaşi: Atunci s-a întrebat dacă există Dumnezeu. Un prieten mort atârna pe gard, peste tot era numai sânge şi creier împrăştiat (VIDEO)
3. Rechizitoriul procesului Pogromului de la Iaşi. Mii de evrei au fost omorâţi şi înghesuiţi în trenurile morţii
4. S-a întors din Infern. “Au început să ne bată. Pe mine m-au împuşcat în picior şi în cap, dar a ieşit glonţul într-o parte”
5. "Nu-ţi fie frică, nu ţine decît o clipă!"
6. Inedit. Au murit şi români în timpul pogromului de la Iaşi?
7. Creştinul Traian Marcu, singurul român supravieţuitor al trenurilor morţii