x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Reportaje Washingtonul este cu ochii pe retrocedările lăcaşurilor de cult din Transilvania

Washingtonul este cu ochii pe retrocedările lăcaşurilor de cult din Transilvania

de Istvan Deak    |    02 Aug 2011   •   10:37
Washingtonul este cu ochii pe retrocedările lăcaşurilor de cult din Transilvania

Procesul lent cu care se desfasoara retrocedarea bunurilor bisericesti, confiscate in timpul comunismului in Romania, a intrat si in atentia politicienilor de la Washington. Deputatul republican de Ohio, Jean Schmidt, a ridicat problema retrocedarilor din Romania, in cadrul unei sedinte, care a avut loc saptamana trecuta, la Washington. "In timpul comunismului, statul roman a confiscat 7568 de bunuri bisericesti, o mare parte reprezentand lacasuri de cult si terenuri aferente.

Pana in prezent, doar o treime a revenit proprietarilor de drept. De asemenea, atrag atentia ca Directia Nationala de Anticoruptie din Romania (DNA) a inceput urmarirea penala, in cazul retrocedarii Colegiului Szekely Miko, din Sfantu Gheorghe, catre Biserica Reformata din Transilvania. Trei persoane, Marko Attila (reprezentantul UDMR-ului in comisia de retrocedare), Marosan Tamas (juristul Parohiei) si Silviu Clim (fost jurist al Ministerului de Justitie), au fost pusi sub acuzare, pentru ca au pus in aplicare decizia de retrocedare din 2002. Este pregatita Ambasada SUA de la Bucuresti sa trimita un observator la procesul care va incepe pe 6 septembrie la Buzau?', a intrebat Jean Schmidt, membra in comisia de la Washington pentru solutionarea problemelor din Europa si Euro-Asia.

Secretarul de stat in probleme externe din SUA, Thomas Melia, a promis ca va da un raspuns, in scris, privind problemele semnalate de Jean Schmidt. Deputatul democrat Gregory Meeks a declarat in cadrul aceleiasi sedinte, de la Washington, ca SUA trebuie sa acorde o mai mare atentie problemelor minoritatilor din Europa. 'In Europa de Est avem o reala problema legata de minoritatile nationale. Acolo, puterea majoritatii decide in problemele minoritatilor. Vom avea trei membri intr-o comisie de 11, care va analiza problemele retrocedarilor bunurilor bisericesti din Romania', a spus Gregory Meeks.

×