x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Revelion la Palat cu Majestati si Altete

Revelion la Palat cu Majestati si Altete

02 Ian 2005   •   00:00

Seara, 31 decembrie 2004. Avem privilegiul, ca reporteri ai Jurnalului National, sa facem o incursiune intr-o lume asezata, departe de zgomotul petardelor si agitatia strazii. Suntem la Palatul Elisabeta, intr-o companie de sarbatoare. Vorbim, mai bine de trei sferturi de ora, cu Majestatea Sa Regele Mihai I, Majestatea Sa Regina Ana, Alteta Sa Regala Principesa Margareta si Alteta Sa Principele Radu.

CLAUDIA CURICI

PALATUL ELISABETA. 31 decembrie 2004. Familia Regala a Romaniei isi asteapta oaspetii in Salonul Alb, cu bucurie, pregatiti pentru trecerea in noul an
FESTIV. Masa regala isi asteapta oaspetii dincolo de geam
GANDURI BUNE. Cartea de Aur isi asteapta oaspetii
URARI. La Palat sosesc, de Sarbatori, sute de felicitari
Pentru multi dintre noi, petrecerea de Revelion presupune agitatie, muzica, mai multa mancare ca de obicei, programe tv speciale. Ce inseamna noaptea in care ne incheiem socotelile cu anul ce tocmai trece pentru Familia Regala? Am reusit sa aflam, printr-o incursiune la Palatul Elisabeta, cu putin inainte de miezul noptii.

SIMPLITATE DEZARMANTA. E ora 19:00. Suntem legitimati la poarta, apoi suntem poftiti in Palat. Holurile Palatului sunt pline de felicitari pe care Familia Regala le-a primit cu ocazia acestor Sarbatori. Ni se spune ca orice prilej de legatura cu exteriorul - prieteni, apropiati, colaboratori sau oameni simpli - este o bucurie. Cartea de Aur asteapta deschisa, la pagina la care nu scrie decat Revelion 2004-2005, mesajele invitatilor. Mergem mai intai sa vedem unde va lua masa de Revelion Familia Regala si invitatii sai. Masa este deja aranjata. Doar tacamurile si vesela speciale, care au insemnele Casei Regale, ne scot dintr-o simplitate la care nu ne asteptam. Nici urma de ostentatie. Se vor servi numai vinuri romanesti, accesibile multora dintre noi. Meniul este lejer, nici urma de mancare traditionala: somon fume cu capere, pui la cuptor, prajitura Gabriela. Sala in care se va lua masa, numita Sufrageria Mare, este, la randul ei, de o simplitate dezarmanta.

LINISTE SI BUNAVOINTA. Am intrat intr-o lume in care timpul parca a stat pe loc, oprindu-se in cea mai frumoasa dintre ipostazele lui. La bucatarie, nici urma de agitatie. Somonul si prajitura sunt gata, doar mirosul care a trecut de mult dincolo de usa cuptorului tradeaza pregatirea puiului. Toata lumea este bine dispusa, relaxata.

Ne pregatim sa mergem in Salonul Alb, acolo unde va avea loc cocteilul dinaintea mesei. Ne intampina Alteta Sa Principele Radu, impreuna cu Ursus, prietenul cu pedigree al Familiei Regale. In salon ne asteapta Majestatile Lor si Alteta Sa Regala Principesa Margareta. Frumosi, simpli si zambitori. Emotiile noastre sunt nejustificate. Adresarea vine de la sine, micile stangacii se dizolva in linistea si bunavointa din jurul nostru.

INCEPUT SI CONTINUITATE. Ne asezam si ceea ce banuisem a putea fi doar un miniinterviu protocolar se transforma intr-o discutie deschisa, presarata cu marturisiri, zambete si schimburi de idei si gesturi intre membrii Familiei Regale. Avea sa dureze mai bine de trei sferturi de ora. Ca un bilant la sfarsit de an, ca un plan pentru ce va sa vina. "Inceput si continuitate, spune Principesa, asta inseamna pentru mine aceasta trecere". Si, pentru ca se inteleg din priviri, Principele o completeaza: "Continuitate pentru ca suntem in anul, calendaristic vorbind, al patrulea de cand suntem aici, la Palat. De fapt, putem spune ca am intrat intr-al cincilea. Noutate, pentru ca, asa cum spunea Majestatea Sa Regele in mesajul de Anul Nou, Romania incepe o viata noua. Au avut loc alegeri, o schimbare de guvernare completa, pe de alta parte Romania incepe anul 2005 ca tara NATO, Uniunea Europeana a fixat o data certa si, de asemenea, negocierile s-au incheiat. Deci, pentru prima data in istoria ei, Romania incepe ca membra a unei aliante militare occidentale, iar din punctul de vedere al democratiei si libertatii o sa se intoarca in 2007 acolo unde ii e locul".

2004 - UN AN PLIN. Alteta Sa Principele vorbeste in continuare despre cateva dintre proiectele membrilor Casei Regale. Despre participarea la Forumul Economic din Anglia, din luna septembrie, unde Majestatea Sa Regele a sustinut, impreuna cu membri ai Guvernului, ai Opozitiei, cu oameni de afaceri, cauza Romaniei. Despre calatoriile in Italia, in tara, despre proiectul Universitatii Engleze de la Savarsin. Despre participarea Majestatii Sale Regele la intalniri oficiale, primindu-i pe toti verii lui care au venit la Bucuresti in vizite de stat, printre care Regele Spaniei sau Regele de Luxemburg, Regele Suediei sau Principele Hassan al Iordaniei. Despre vizitele Majestatii Sale Regina la spitale, scoli si manastiri, sustinand proiecte comunitare. Alteta Sa Regala ne povesteste despre activitatea Fundatiei Principesa Margareta, iar Principele revine, amintind de angajamentele Altetei Sale, ca Reprezentant Special al Guvernului, in tari europene, asiatice sau in interiorul tarii. "507 au fost in 2004", ne spune, zambind, Alteta Sa: "L-am numarat".

CREDINTA IN MAI BINE. L-am indemnat pe Majestatea Sa Regele, care completeaza discutia ori de cate ori are ceva de spus, sa impartaseasca cititorilor Jurnalului ce isi doreste de la noul an pentru oamenii pe care ii iubeste atat de mult, pentru romani. "Sa dea Dumnezeu, incepe Majestatea Sa, ca lucrurile sa mearga pe un fagas mai simplificat, intr-un fel, poate ceva mai repede. Sunt multe probleme, nu-i usor deloc. Si, prevazand intrarea in Uniunea Europeana, sper ca de la ei sa avem, pe langa lucrurile pe care trebuie sa le facem noi, ceva ajutor. Si sa dea D-zeu sa iasa ceva mai bine ca pana acum, caci a fost foarte greu." Intristat, dar cu o mina increzatoare, Majestatea Sa isi dezvaluie speranta ca si romanilor de rand le va fi mai bine. "Sunt zone cu mari greutati. Am vazut si cand am umblat la tara, si la Savarsin, si prin alte locuri. Chiar si cand economiile generale incep sa merga mai bine, oamenii de acolo, in spatiul lor mic, nu simt nimic. Asta imi doresc, sa dea Dumnezeu sa inceapa sa simta si ei ceva. Asta e speranta noastra acum."

COMPASIUNE. L-am rugat pe Majestatea Sa Regele sa ne dea un sfat cu privire la cum trebuie sa ne comportam fiecare dintre noi de acum incolo, pentru a ne fi mai bine. "E greu de spus asta, marturiseste Majestatea Sa, pentru ca fiecare are propriile greutati… Romanul isi apara viata lui asa cum poate. Ar trebui sa fie mai bataiosi, ca sa inteleaga cei care conduc lucrurile acolo ca trebuie facut ceva. Trebuie facut ceva mai mult decat pana acum pentru omul de rand, cum se spune. Si eu intotdeauna ma gandesc la acesti oameni saraci care n-au incotro, fac si ei ce pot."

"MA SIMT ACASA". In timp ce noi vorbim, Majestatea Sa Regina este atenta la fiecare detaliu si, desi nu vorbeste romaneste, intelege discutia noastra si se implica. Am vrut sa aflu ce simte Familia Regala in preajma Sarbatorilor de cand le petrece in Romania. Incerc sa ma adresez Principelui, el ma sfatuieste sa o intreb pe Majestatea Sa Regina. Chiar ii traduce intrebarea mea in engleza. Fara cea mai mica ezitare, zambitoare si calda, Majestatea Sa raspunde, natural: "Ma simt acasa. De fiecare data cand sunt aici, la Palat sau la Savarsin, inconjurata de colinde, de oameni buni, simt ca sunt parte din aceasta comunitate. La Savarsin am mers in vizita la oameni simpli care ne-au primit in casele lor cu mare bucurie. Am vizitat chiar un preot, care ne-a invitat in casa lui si ne-a oferit tuica. Peste tot unde mergi, oamenii sunt atat de deschisi, de primitori si de buni, incat nu te poti simti decat acasa".

SI NE RETRAGEM… Am vorbit, neintrerupt, trei sferturi de ora. Si am mai fi vorbit, daca nu trebuiau sa soseasca invitatii: colaboratori ai Fundatiei, ai Casei Regale, apropiati, prieteni. Discretia si simplitatea naturala care ne inconjoara ne impiedica sa fim mai curiosi de atat. Ne bucuram, fara vreo alta pretentie, ca o buna parte din seara de Revelion, Familia Regala a Romaniei a petrecut-o alaturi de noi. Si este mare lucru, pentru ca, dupa urarea de "La Multi Ani!" de la miezul noptii, Familia Regala se retrage. Ne luam la buna revedere si ne retragem si noi, cu sufletul plin, regretand linistea si discretia de la Palat.

MAI BATAIOSI

"In prag de An Nou le doresc romanilor sa fie mai bataiosi. Mi-am dat seama, in cei peste 50 de ani trecuti, ca au nevoie de mai multa initiativa. Am trecut prin ce-am trecut, cum stim toti, si asta a lasat urme in sufletele lor, in felul lor de a trai. E timpul acum sa se dezbare de asta. Traim intr-o alta lume, chiar daca la noi situatia nu este suta la suta alta, Europa s-a schimbat enorm. N-as zice intotdeauna in bine, dar in fine, totusi s-a schimbat. Si, ca sa facem si noi parte cinstit la Europa, trebuie sa le aratam ca suntem mai bataiosi, ca vrem sa traim altfel. Asta le-as dori romanilor, sa incerce sa recupereze din acesti ani pierduti" - Majestatea Sa Regele Mihai I

MARTURISIRE

"Pe cand sotului meu inca nu-i era permis sa se intoarca, am venit sa vizitez Romania ca turist francez. Imi doream foarte tare sa vad locurile de care sotul meu imi vorbea cu lacrimi in ochi in fiecare zi. Nu m-au putut opri. Am vazut atunci toate manastirile din nordul Moldovei, Marea, Dunarea, Delta. Multe dintre lucrurile pe care le vazusem pana atunci doar prin ochii lui mi se infatisau exact asa cum imi spusese. Acum le puteam atinge eu insami. Si oriunde am mers in aceasta tara, reactia oamenilor a fost fantastica. Atunci cand il vad pe sotul meu si ii spun Majestate, se vede lumina din ochii lor. Am inteles, dupa ce am vazut aceasta tara, de ce sotul meu iubeste atat de mult Romania" - Majestatea Sa Regina Ana

IMPLINIRE

"Majestatea Sa spunea in mesaj ca a asteptat 60 de ani sa se intoarca inapoi in tara, intr-o familie europeana libera, protejata militar si economic. Daca gandim din aceasta perspectiva, Romania trece printr-un moment extraordinar si, desi sunt o multime de necazuri prin care romanii au trecut in 2004, un an greu, putem totusi sa ne felicitam pentru ce s-a intamplat" - Alteta Sa Principele Radu

MENIU REGAL DE REVELION
  • Somon fume cu capere, smantana si marar
  • Pui cu smochine, caise si masline
  • Orez salbatic
  • Prajitura Gabriela
  • Chardonnay Jidvei 1999
  • Cabernet Sauvignon Recas 2003
  • Grasa de Cotnari 1999
  • Moet et Chandon
  • ×