x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Sarbatori cu sufletul chinuit de spaima

Sarbatori cu sufletul chinuit de spaima

28 Apr 2005   •   00:00

Ieri s-a implinit o luna de cand Marie-Jeanne Ion, Sorin Miscoci, Ovidiu Ohanesian si Mohamad Munaf au fost rapiti in Irak. Teama pentru soarta lor umbreste Sarbatorile Pascale. Dumnezeu sa-i ocroteasca!

  • Campioni impotriva terorismului
  • Stresul posttraumatic este cumplit
  • Partidul Islamic Irakian cere eliberarea
  • "Retragerea din Irak, putin probabila"
  • Consiliul Europei sare in ajutorul ziaristilor

  • Inregistrarea audio a mesajului adresat de rapitori Prima TV
  • Imaginile cu cei trei jurnalisti romani difuzate de Al Jazeera

  • de OANA STANCU

  • SOC. Ultimele imagini cu cei trei ziaristi aflati de o luna in captivitate au ingrozit Romania
    Nici o veste nu a mai razbatut ieri despre soarta ziaristilor romani luati ostatici in Irak. Semn bun ca acestia sunt in viata. Ultima informatie, de miercuri seara: partea romana a solicitat eliberarea lui Marie-Jeanne, pentru ca negocierile sa poata continua.

    Dupa expirarea si a celui de-al doilea ultimatum dat de gruparea care ii detine pe ziaristii romani luati ostatici in Irak, acestia sunt in viata. Asa aratau ultimele informatii pe care partea romana le avea, miercuri seara, despre soarta lui Marie-Jeanne Ion, Sorin Miscoci si Ovidiu Ohanesian, la finalul unei zile de teroare bine intretinute prin mesajele pe care Prima TV le primea prin telefon de la persoane care sustineau ca reprezinta gruparea care ii detine pe colegii lor. Acestea anuntau ca mai sunt doar cateva ore pana la expirarea ultimatumului, moment in care doi dintre ostatici vor fi ucisi. Autoritatile romane cerusera in cursul zilei prelungirea ultimatumului dat de gruparea care ii detine pe jurnalisti si, din fericire, timpul s-a scurs fara ca tragica amenintare sa se produca.

    MARIE-JEANNE. In cursul serii, partea romana a solicitat gruparii care ii detine eliberarea lui Marie-Jeanne inainte ca negocierile sa poata continua, explicandu-i-se acesteia ca poporul roman nu poate accepta un asemenea tratament pentru o femeie, intrucat in cultura romaneasca, dat fiind rolul pe care il joaca Fecioara Maria in religia ortodoxa, femeia este sfanta, tot astfel cum pentru poporul irakian copilul este sfant.

    INCA O ZI. Ieri, familiile ziaristilor s-au adunat din nou la Palatul Cotroceni pentru a astepta vesti despre Marie-Jeanne, Sorin si Ovidiu. Rudele lui Sorin Miscoci s-au intors acasa, la Sibiu, pentru a incerca sa se linisteasca putin dupa tensiunea in care si-au petrecut ultimele zile. Grupul operativ s-a intrunit si ieri, ca in fiecare zi, pentru a analiza elementele care apar in derularea negocierilor, insa nici o veste nu a mai fost furnizata de catre autoritati.

    RISC. Analistul politic francez Nicolas Henin a revenit ieri cu un comentariu pe marginea mesajului transmis de partea romana gruparii care-i tine captivi pe cei patru. Dupa parerea lui Henin, faptul ca partea romana a cerut eliberarea din motive religioase si umanitare a jurnalistei Marie-Jeanne Ion este ingrijorator. Potrivit lui, "este inteligent" sa se ceara eliberarea ei, avand in vedere ca e femeie. E in logica negocierilor, spune el. Dar pe el il ingrijoreaza ca "motivele religioase invocate de romani sunt crestine". "Sa nu uitam ca femeia este totusi protejata si importanta si in Islam, iar cand vad ca autoritatile romane folosesc motive crestine, si nu musulmane, pentru a justifica aceasta cerere de eliberare neconditionata, ma intreb daca folosesc acelasi discurs", spune Henin, citat de Mediafax.

    ATENTIE. Analistul este de parere ca, atunci cand vorbesti "unui astfel de grup radical, trebuie sa fii foarte atent la toate cuvintele folosite, la toate argumentele. Trebuie sa vorbesti aceeasi limba, sa te adaptezi in functie de persoanele pe care le ai in fata. Iar aici vorbim despre persoane care sunt foarte sensibile la argumentele religioase musulmane. Deci nu e o idee buna sa folosesti acest gen de argumente", spune Henin. El a spus ca este un semnal clar asupra unei stari de spirit a persoanei care se ocupa de negocieri din partea Romaniei. "Aceasta persoana nu reuseste, clar, sa inteleaga mentalitatea acestei grupari", crede Henin. Site-ul Ligii Islamice si Culturale din Romania mentioneaza faptul ca musulmanii au un mare respect pentru Fecioara Maria, Coranul vorbind despre "cresterea sa in neprihanire si cucernicie, fiind pregatita pentru fapta mare pentru care Allah a ales-o".

    AMANARE
    Vizita pe care ministrul afacerilor externe, Mihai-Razvan Ungureanu, urma sa o efectueze in Marea Britanie, in zilele de 28 si 29 aprilie, a fost suspendata, intrucat in aceste momente se impune prezenta sefului diplomatiei la celula de criza care gestioneaza situatia celor trei jurnalisti romani ostatici in Irak, a anuntat ieri oficiul de relatii cu presa al Ministerului Afacerilor Externe. Discursul pe care ministrul de Externe, Mihai-Razvan Ungureanu, trebuia sa il prezinte astazi, la Colegiul St. Antony’s din cadrul Universitatii Oxford, in deschiderea conferintei "South-East Europe: EU’s Next Enlargement", va fi citit de ambasadorul Romaniei la Londra, Dan Ghibernea.

    PUSTIU
    In Piata Universitatii ieri nu s-a mai solidarizat nimeni. Sau aproape nimeni. Nu pentru ca cei trei jurnalisti s-ar fi intors acasa sau celula de criza de la Palatul Cotroceni ar stapani perfect situatia. Inceputa vinerea trecuta, miscarea de solidaritate pornita de colegii de la Prima a inflacarat multimile de oameni doar doua zile, suficient pentru a da timp camerelor de luat vederi sa ia cateva cadre pentru jurnalele televiziunilor. Pentru o noua Piata ar trebui sa gasim o alta locatie sau poate chiar o alta Capitala. Piata Universitatii moare si nici cine sa o planga nu prea se mai gaseste. Dumnezeu sa fie alaturi de colegii nostri ziaristi, Sorin, Marie-Jeanne si Ovidiu!
    ×
    Subiecte în articol: eveniment marie-jeanne