x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Soldații TikTok și propaganda cu cadavre

Soldații TikTok și propaganda cu cadavre

de Victor Petru Popa    |    21 Apr 2022   •   07:15
Soldații TikTok și propaganda cu cadavre

Imagine înainte de plecarea pe front: șiruri lungi, aliniate, de soldați masivi. Filmări din dronă, de deasupra capetelor, cât să prindă și blindatele ce străjuiesc batalioanele. Totul, pe cântece patriotice. 

Imagine de pe front: doi inși în uniforme murdare târăsc o capră. O târăsc printre blindate și o duc la bucătărie. Sunet – râsete și behăit. Mercenarii ceceni de pe frontul ucrainean au transformat războiul într-o filmare aproape continuă unde propaganda se contopește cu violența și, uneori, cu prostia. Ucrainenii i-au poreclit pe oamenii lui Kadîrov „soldații TikTok”.

Mariupol, acum trei zile. Filmarea arată iadul pe pământ: o stradă unde casele sunt făcute mormane, iar mașinile sunt doar niște carcase arse. În șanțuri se văd umbre de cadavre. Se aude bubuit groaznic de explozie, țiuie gloanțe. Camera telefonului se întoarce brusc și e umplută de fața lată și bărboasă a unuia care rânjește. Are cască de camuflaj  împletită cu panglica negru-portocalie rusească: „Allahu Akbar!”. Autorul vede că nu se încadrează bine și-și montează telefonul pe un accesoriu pe care-l au mai toți combatanții ceceni aflați pe front: selfie-stick-ul. De aici explică cum a filmat luptele grele din cartier. Este unul din sutele de filme-propagandă pe care canalele Federației Ruse l-a împrăștiat în lumea virtuală. Doar că acest film arată, un pic, și adevărul. 

Astfel, scena întâi, chiar la începutul filmării, urmărește un mercenar venit de la Groznîi cum încinge pistolul-mitralieră trăgând foc automat spre „inamic”. Aprigul luptător stă după un colț de zid, ochește cu atenție. Și varsă zeci de gloanțe.  Ghinion sau lipsă de orientare, căci următorul cadru arată cum cecenul trăgea aiurea într-un zid. Mai rău, la câțiva metri, pe stradă, se ducea adevărata luptă – se vedea praf ridicat de exploziile unor grenade. Cadrul e încheiat brusc. Iar filmarea trece la un alt moment. La fel de ciudat. 

Imaginile arată acum doi războinici ceceni care mătură cu automatele tot ce e în față. Doar că, înaintea lor, nu e picior de dușman. Stradă goală, nici țipenie. Ba, mai mult, mercenarii au mitralierele deasupra capului, ca și cum ar trage peste un obstacol. E drept, în fața lor este o rămășiță de mașină, nu le vine nici până la brâu. În această poziție de tragere – care vrea să arate ferocitatea luptătorilor lui Kadîrov – oricine îi poate mătura. Dar trupele ucrainene sunt retrase de mult în combinatul Azovstal de la marginea orașului. 

Liderul Ramzan Kadîrov postează imaginile cu comentarii în care vrea să arate curajul și loialitatea oamenilor săi față de Putin. Și urmează al treilea moment: un atac cu arma la șold. Mica „ofensivă” e dată în fundul unei curți, printre rupturi de case și fiare contorsionate. Doi soldați scot strigăte de luptă și trag la unison din poziția „șold”. Ca în filme. În fundal, însă, chiar pe linia de tragere sunt alți doi ceceni. Stau pe resturi de cărămidă și pare că sunt la un grătar. Unul fumează și privește ușor scârbit spre „atacatori”, celălalt e atât de plictisit că abia întoarce capul.  Se uită către camarazii care scuipă foc și mai privește ușor nedumerit în direcția în care trag. Nu e nimic acolo, se mută liniștit pe o roabă. Cadrele se opresc, din nou, brusc. Apoi vine concluzia filmării: „Vom învinge!”.

Filmare-tablou: cecen cu bicicletă furată

Când orașele ucrainene din est și nord gemeau de lovituri de rachetă și erau năruite sub șenile de tanc, liderul cecen Ramzan Kadîrov își începea epopeea transmisiilor „de front”.  Prima a fost cu o gașcă de soldați sprijiniți într-o rână, ascunși bine într-o pădure. Gesturi fioroase și zâmbete largi: „Ahmat Sila”. Sloganul înseamnă „Ahmat Putere” - vine, probabil, de la numele „părintelui națiunii”, Ahmat Kadîrov – tatăl actualului lider de la Groznîi. Ahmat a fost președintele micuței republici care face parte din Federația Rusă, ajuns la putere după ce, în timpul războiului ruso-cecen, a întors armele în favoarea lui Putin. Așa, a ajuns președinte al Ceceniei și fiul său – Ramzan. 

Șirul de videoclipuri cecene din Ucraina au continuat surprinzând mercenari în toate pozițiile: pe tanc, în mașini blindate, în grup cu cagulele trase. Nimic de luptă. Au urmat două filmări devenite virale pentru că, între timp, „dușmanii ucraineni” le capturaseră. Și râdea lumea cu lacrimi. Primul video era cu un soldat care furase o bicicletă. Cecenul habar n-avea să folosească velocipedul, așa că se dădea doar la vale. Când urca spre cameră repeta mereu, parcă obligat: „Ahmat Sila!”. A doua filmare a surprins primul „prizonier” luat de ceceni: o capră. Cărată, șchiopătat, printre blindate, animalul a fost dus în strigăte de luptă „Allahu Akbar”  spre bucătărie. 

Propagandă, sânge și ruine

Apoi a început tragedia din Mariupol. Iar canalul virtual al lui Kadîrov s-a umplut de asasinate și demolări. Cele mai dese imagini sunt trase la indigo: față de un cecen care rânjește, iar în fundal câte un altul cu AG-ul (aruncătorul de grenade) pregătit. La semn, respectivul depășește colțul de bloc unde se adăpostește și dă drumul proiectilului exploziv care face ravagii. Nu se văd pagubele, locul unde bubuie grenada este departe, cameramanul, probabil, nu are curaj să iasă să filmeze. Cel care a folosit arma grea se repede la loc râzând și cu aceleași sloganuri de război urlate în limba arabă. La fel, telefoanele montate pe selfie-stick-uri surprind aceleași distracții, cu rânjete și chicoteli: grenade aruncate în pivnițe unde se adăpostesc „dușmanii”,  tancuri pe care fluturau drapele cu figura lui Kadîrov ce calcă tot în picioare – membre, capete, torace - sau atacuri ale unor apartamente de bloc cu lovituri de lansator antitanc. Nu mai rămâne cărămidă pe cărămidă.

Pe mai toate imaginile au fost presărate, din montaj, de către liderul cecen, cântece religioase ori de propagandă. Unele dintre acestea au fost folosite, odinioară, și de teroriștii ISIS.

Ultimele imagini de propagandă au fost publicate acum două zile. Tot de Kadîrov și sunt tot absurde. În primul film trei ceceni sunt într-o mașină parțial distrusă care încă merge. Automatele ies prin geamuri, unul călărește capota. Ștergătoarele merg pe modul ploaie abundentă. Parbriz, însă, nu mai există. „Ahmat Sila”, se aude în hârâitul motorului. La fel, strigătul e folosit și în a doua filmare în care doi soldați de-ai lui Kadîrov călăresc hlizindu-se o motocicletă cu ataș, de furat. Cel din dreapta ține o mitralieră de tanc și vrea să dea onorul: trage salvă către cer. Motocicleta e gata să se răstoarne. Se aud râsete și „....Sila”. Kadîrov e încântat pe net.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

×
Subiecte în articol: Ramzan Kadîrov