x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special "Sora mai mare" - De Gaulle, primit regeşte în România

"Sora mai mare" - De Gaulle, primit regeşte în România

de Ilarion Tiu    |    01 Feb 2008   •   00:00
 "Sora mai mare" - De Gaulle, primit regeşte în România

Ziariştii francezi veniţi la Bucureşti cu ocazia vizitei generalului de Gaulle au fost fascinaţi de primirea românilor. VIDEO

Ziariştii francezi veniţi la Bucureşti cu ocazia vizitei generalului de Gaulle au fost fascinaţi de primirea românilor. 

Publicaţiile franceze au relatat pe larg programul "de lucru" al lui de Gaulle, deşi în Franţa se desfăşura celebra grevă generală din mai 1968. Ziarul "Le Monde" îşi justifica astfel interesul pentru subiect: "Franţa este al şaselea partener comercial — şi al treilea partener occidental — al României: din 1960 până în 1966, schimburile comerciale între cele două ţări au crescut cu 140%. Guvernul de la Bucureşti caută pieţe de desfacere pentru produsele noii industrii româneşti, fiind interesat de semnarea unor contracte şi a unei clauze de «cooperare» cu furnizori francezi. Relaţiile culturale sunt întărite de afinităţile lingvistice: 65% dintre elevii învăţământului secundar din România învaţă limba noastră. O problemă mult mai delicată este deschiderea unei biblioteci franceze la Bucureşti. În timp ce în alte ţări socialiste s-au putut inaugura astfel de instituţii, România a refuzat până în prezent să-şi dea acordul, de teamă să nu creeze un precedent. Este foarte posibil ca vzita generalului de Gaulle să faciliteze demersurile în acest sens, pentru ca relaţiile culturale dintre aceste două ţări latine, în ciuda vicisitudinilor istorice, să devine permanente".


"VIVE DE GAULLE".  Trimiştii speciali ai cotidianului parizian "Le Figaro" au rămas profund impresionaţi de primirea pe care i-au pregătit-o românii generalului de Gaulle: "Cortegiul oficial a fost ovaţionat de 5-600.000 de oameni, care strigau «Vive de Gaulle!», o adevărată flotă umană. Din maşina decapotabilă în care era, generalul le-a răspuns, prin gesturi, în felul său caracteristic. Elevi din şcoli, muncitori, funcţionari s-au adunat, s-au busculat, într-o manifestaţie de sinceritate ce nu a mai vazut de mult Capitala română. Peste tot fluturau drapelele tricolore ale celor două ţări. Avionul prezidenţial a fost acompaniat, de la intrarea în frontierele Republicii Socialiste România şi până la aeroportul Băneasa, de o escortă de onoare a Armatei".


COOPERARE ECONOMICÅ. Şi ziarul "Le Monde" a urmărit pas cu pas vizita preşedintelui Franţei: "În cursul zilei de miercuri (16 mai, n.n.) generalul a participat la o mare recepţie oferită de domnul Ceuşescucu la palatul consiliului de miniştri, în prezenţa demnitarilor români şi a şefilor misiunilor diplomatice. Generalul a evocat proiectul de construcţie a două centrale atomice de 300 şi 600 megawaţi, cu reactoare franţuzeşti (în timp ce conducătorii români nu şi-au exprimat încă alegerea lor), de asemenea crearea unui centru de documentare ştiinţifică şi tehnică la Bucureşti. Domnul Ceuşescu a menţionat, la rândul său, importanţa cooperării în domeniul electronic şi a menţionat dificultăţile pe care România le întâmpină din partea Pieţei Comune în privinţa exporturilor. Perspectiva unei Pieţe Comune agricole este văzută ca o inechitate aici.

Domnul Couve de Murville (ministrul de Externe fracez, n.n.) a răspuns exprimându-şi speranţa unei dezvoltări a cooperării franco-române în domeniul fabricării produselor căutate pe piaţa internaţională. El şi-a exprimat speranţa echilibrării decalajelor economice dintre Europa occidentală şi ţările din Est, prin modernizarea rapidă a economiei.

O singură decizie practică s-a înregistrat până în acest moment: crearea unei comisii de cooperare economică franco-romnână, asemănătoare organismelor deja existente între Franţa şi alte ţări din Europa de Est, cum ar fi URSS".


ORGANIZARE MAGNIFICÅ. "Românii au organizat magnific vizita de la Craiova a generalului de Gaulle, scoţând în evidenţă prodigioase resurse folclorice ale ţării lor. Pese tot, generalul a fost înconjurat de ţărani îmbrăcaţi în costume naţionale, de cântece şi de hore populare. Toate casle din satele pe unde a trecut şi-au împodobit balcoanele cu flori, semnul tradiţional al ospitalităţii în Balcani. Mulţimile au fost masate pe şoselele pe unde a trecut timp de şase ore, chiar după ce s-a lăsat seara fiind acolo oameni care salutau cortegiul. Barajele poliţiei au fost rupte la Piteşti şi la Ploieşti şi au existat câţiva răniţi. Generalul a fost vizibil emoţionat de modul cum a fost primi de români".

 

 

 


Franţa – România: Două secole de prietenie

 

×
Subiecte în articol: romania ediţie specială franta gaulle