x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Tatăl Alexandrei, la câteva sute de metri de curtea lui Dincă, în perioada în care se presupune că acesta incinera victima

Tatăl Alexandrei, la câteva sute de metri de curtea lui Dincă, în perioada în care se presupune că acesta incinera victima

de Ion Alexandru    |    27 Aug 2019   •   08:10
Tatăl Alexandrei, la câteva sute de metri de curtea lui Dincă, în perioada în care se presupune că acesta incinera victima

Surse apropiate investigațiilor din cazul tragediei de la Caracal devoalează o informație-bombă legată de un episod petrecut exact în momentele în care, potrivit declarațiilor lui Gheorghe Dincă, acesta incinera cadavrul Alexandrei Măceșanu în butoiul improvizat din curtea “casei groazei”. Pe 25 iulie, la ora 14.00, tatăl Alexandrei, împreună cu un echipaj de poliție, a descins la o adresă din strada Decebal, situată în imediata apropiere a casei lui Dincă, spre partea din spate. Polițiștii încercau să valorifice o informație primită de la diverse persoane, însă nu și-au asumat ei înșiși pătrunderea în respectivul imobil, punându-l pe tatăl victimei să “spargă” ușa. Aceleași surse arată că, în ciuda faptului că locul căutărilor era în proximitatea perimetrului în care Dincă o incinera pe Alexandra, nimeni nu a simțit miros de fum, de carne arsă și nici nu a fost observat vreun foc. Descinderea din strada Decebal nu este consemnată în niciun document oficial, nici în Raportul de control al PÎCCJ, nici în raportul întocmit de MAI, nici în dosarul de urmărire penală de la DIICOT.

 

Alexandru Cumpănașu, unchiul Alexandrei Măceșanu, i-a cerut, ieri, oficial, procurorului general al României să se demareze o investigație penală cu privire la acest episode. Contactat telefonic, Cumpănașu a precizat, pentru “Jurnalul”, că a cerut imperativ să se răspundă la întrebarea cine a dat adresa de pe strada Decebal, unde s-a făcut percheziție fără mandat, “la care a participat vărul meu. Locația este fix în spatele casei lui Dincă”. “Se întâmpla la ora 14.00, în ziua în care Alexandra a sunat la 112, dar a și vorbit cu polițiștii de la Caracal, care au sunat-o pe telefonul lui Dincă. Tatăl Alexandrei a mers cu ei la o adresă indicată de o «sursă», dar l-au pus pe el să spargă ușa. Evident, nu au găsit nimic. Vreau să aflu cine le-a indicat polițiștilor acea adresă. Poate inginerul cadastrist a cărui carte de vizită a fost găsită de Alexandra? Au fost acolo, în timp ce Dincă susține că a ars-o în butoiul ăla. Nu a simțit nimeni miros de ars, miros de carne. Nu a văzut nimeni niciun foc, nimic, deși locul este în spatele casei lui Dincă”, a precizat Alexandru Cumpănașu.

 

Descinderea din strada Decebal, ascunsă în documentele oficiale

 

Iar aceasta nu este singura ciudățenie legată de episodul cu pricina. Nici în Raportul de Control, întocmit de Secția de Îndrumare și Control din cadrul Parchetului General, nici în raportul Ministerului de Interne, prezentat inclusiv în ședința CSAT, nici în dosarul de urmărire penală acest eveniment nu este consemnat. Astfel, în Raportul Parchetului, se vorbește despre căutări și descinderi după ora 15.10, mai exact după ce procurorul DIICOT Craiova, Liviu Vasilescu, și-a contactat colegul de la Parchetul Caracal, Alexandru Zăvoianu, pe care l-a anunțat că vine în localitate să se ocupe de acest caz. Mai mult, fișa de eveniment a fost prezentată abia la ora 15.30, iar la ora 19.30 organele de poliție au obținut date din care rezulta posibila implicare a unor persoane domiciliate în comuna Redea, astfel încât la ora 19.30 procurorul Ovidiu Cristian Popescu a solicitat emiterea a trei mandate de percheziție, percheziții care au fost demarate la ora 20.00 și s-au încheiat la ora 21.00, fără rezultat.

De cealaltă parte, în Raportul MAI se vorbește că în ziua de 25 iulie, în timpul verificărilor, au fost primite date și informații de la diferite surse, cu privire la o posibilă zonă în care s-ar fi putut afla telefonul mobil când fata a sunat la 112. Este vorba de Aleea Mihai Viteazul, din Caracal, din cartierul Poroșeni, unde nu s-a confirmat prezența Alexandrei. Nici acest raport nu face referire la descinderea din strada Decebal. Se notează ora 11.45, când a fost constituită echipa operativă formată din polițiști de la Judiciar, de la Ordine Publică și de la postul de poliție din Dobrosloveni, căreia i s-a alăturat și Nelu Măceșanu. “După trei ore de căutări fără niciun rezultat, în jurul orelor 16.00, polițiștii au revenit la sediul subunității, pentru analizarea cauzei”, se arată în raport.

 

Procurorul cu # Popescu va da cu subsemnatul la SIIJ

 

Ascunderea acestei descinderi din strada Decebal ridică, astfel, un nou set de semne de întrebare. Însă cu adevărat strigător la cer este modul în care a acționat, post-factum, procurorul Cristian Ovidiu Popescu. Acesta a transmis, în ziua de 26 iulie 2019, în jurul orei 20.00, un mesaj pe grupul WhatsApp, în care și-a anunțat, neoficial și neprocedural, colegii procurori că “la ora 2.00 (în noaptea de 25 spre 26 iulie – n.red.), când s-a aflat potențialul autor, victima nu mai era în viață. Cel mai probabil, după ce autorul a aflat că aceasta a sunat la 112, a turbat, a strâns-o de gât și a ars-o într-un butoi din curte, unde au și fost găsite oasele în cenușă”. La acea oră nici măcar nu era finalizată cercetarea la fața locului.

Dovadă că procurorul a transmis informația că Alexandra a fost ucisă și incendiată de Dincă în acel butoi, înainte ca probele minimale să fie administrate, se regăsește în raportul MAI, unde se arată că “până în jurul orelor 21.00, a continuat percheziția la adresa numitului Dincă Gheorghe, ocazie cu care s-au ridicat probe, haine arse într-un butoi, oase, bijuterii, 5 pungi de carne în congelator (stabilindu-se că niciuna nu era de proveniență umană), iar în mașină a fost identificat un cercel al minorei Măceșanu Alexandra. Fragmentele osoase găsite la fața locului au fost ridicate de medicii legiști, urmând a se stabili natura acestora sau dacă provin de la una sau de la mai multe victime”. Comentariile sunt de prisos.

 

Noi dosare penale în cazul “Alexandra”

 

Alexandru Cumpănașu a depus, ieri, la PÎCCJ, o a patra plângere penală împotriva Institutului Național de Medicină Legală, pentru modul defectuos în care au administrat probele furnizate spre expertiză, așa cum rezultă din Raportul de Control al Ministerului Sănătății. Această chestiune va face obiectul unui dosar penal instrumentat de Secția de Urmărire Penală și Criminalistică. De asemenea, procurorul Cristian Ovidiu Popescu va fi audiat de Secția pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție, secție care va purcede și la audierea inginerului cadastrist Lucian Popescu, din Caracal, dar și a familiei foștilor șefi din Poliția Caracal, Mirea. DIICOT va deschide un al doilea dosar penal cu privire la sesizările referitoare la grupările de crimă organizată din Caracal.

 

Dosarul “Caracal” se sparge în mai multe bucăți. Parchetul General și Secția pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție vor ancheta modul în care a fost tratată această tragedie, începând cu data de 25 iulie și până în prezent

 

 

 

 

 

×