x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Tenorul din Ceruri

Tenorul din Ceruri

de Claudia Daboveanu    |    Roxana Ioana Ancuta    |    Ramona Draghici    |    07 Sep 2007   •   00:00
Tenorul din Ceruri
Sursa foto: KARIM JAAFAR/

Luciano Pavarotti, tenorul de un imens talent, a murit ieri, la 71 de ani. Lumea artistică e-n doliu, admiratorii de pretutindeni sunt trişti, dar il vor păstra veşnic in suflet şi-n minte pe Big Luciano. Giorgio Pighi, primarul oraşului Modena, in care s-a născut şi a murit Pavarotti, ne-a acordat un interviu in exclusivitate.

• Corespondenţă din Italia: "Bucuria sa mă făcuse să am speranţe..."
FOTO:Â O viata in imagini - Luciano Pavarotti

VIDEO: This is a man's world (cu James Brown) • Too much love will kill you (cu Queen) • Nessun dorma • Ave Maria (cu Bono)



S-a stins cea mai senzuală voce a tuturor timpurilor

A plecat, răpus de cancer. Tocmai el, sinceritatea şi generozitatea intruchipate. Talentul-insuşi. Vocea lui, care adesea se spune că atingea perfecţiunea, s-a stins la 6 septembrie, la 71 de ani. Cu "All’alba vincero" (Voi invinge-n zori) işi incheia aria "Nessun dorma" din Turandot. Moartea l-a invins in zori...


Vorbele-s sărace ori de căte ori ne despărţim de cineva pe care l-am admirat şi iubit. Teama de ridicol şi derizoriu ne impiedică să exprimăm ce simţim faţă de cel trecut "dincolo". Unii sunt patetici in declaraţii, alţii sunt stăngaci in a-şi găsi cuvintele potrivite. Şi totuşi, ceilalţi sunt oglinda care ne reflectă propria imagine. In loc de s-a născut la 12 octombrie 1935 şi a murit la 6 septembrie 2007... şi-ntre inceput şi sfărşit o biografie bogată, dar seacă, am preferat amintirile celor care i-au fost aproape marelui Luciano Pavarotti. Poate cel mai mare tenor al tuturor timpurilor. Dacă nu cel mai mare, atunci cu siguranţă cel mai iubit. Un om dintr-o familie modestă, al cărui talent l-a propulsat pe marile scene ale lumii. Hăruit cu cea mai senzuală voce de tenor din căţi au existat. "Incărcat" de Divinitate cu o misiune grea: aceea de a repune Opera pe drumul pe care pornise, dar de la care a deviat, cel al marii popularităţi. Misiunea şi-a indeplinit-o cu vărf şi-ndesat. Apoi, Cineva sau Ceva a considerat că prea mult şi prea frumos a căntat pămăntenilor, aşa că l-a luat acolo, Sus, să incănte spiritele de lumină, intre care ne rugăm să-şi găsească locul.


CEL FĂRĂ PERECHE. "Un atăt de mare artist rămăne nemuritor. De aceea e mult mai dificil să realizăm ideea dispariţiei dintre cei vii a tenorului de excepţie şi a colegului meu, Luciano Pavarotti", spune soprana Angela Gheorghiu. Un gănd de lumină ii trimite Luminiţa Arvunescu, realizator Radio Romănia Muzical: "Luciano Pavarotti - magnificul, uimitorul, adoratul «tenorissimo» din Modena, care in urmă cu 46 de ani răvăşea «obişnuitul» sălii de spectacole de la Teatrul Reggio Emilia, a murit; şi aş fi preferat să nu fac eu, astăzi, prima emisiune «in memoria» sa, la Radio Romănia Muzical: eu, care am atăt de pregnant in minte vocea sa superb timbrată, eu care i-am ascultat aproape toate inregistrările şi care cred cu tărie că «Nessun dorma» căntată de Pavarotti va rămăne - cel puţin in Serile de operă pe care le realizez - fără de pereche...

Despre ce anume ar trebui să ne amintim mai intăi acum, cănd Pavarotti nu mai este?

Despre spectacolele sale alături de cei mai mari căntăreţi ai veacului nostru - şi nu numai de operă! - , despre recitalurile de pe stadioane (este celebru recitalul său din Central Park din New York, unde a fost ascultat şi aclamat de un sfert de milion de persoane) - niciodată obosindu-l! - , despre inregistrările sale devenite deja legendare, Concursul de canto organizat şi finanţat de el şi toate Cursurile lui de măiestrie sau despre marile gale susţinute alături de colegii şi prietenii săi Placido Domingo şi Jose Carreras? Este foarte greu de ales. Despre orice am vorbi insă, o singură imagine se suprapune peste toate: cea cu un Luciano Pavarotti mereu zămbind, gata in orice clipă să... cănte; să cănte simplu şi firesc, cu vocea sa cuceritor de catifelată şi, in mod sigur, rămasă de-acum de neegalat...".


TRIO LEGENDAR. Invitat de cele mai prestigioase teatre din lume, de la debutul său strălucitor in 1961, Pavarotti a intrat in perioada de vărf a carierei sale incepănd din 1990, după ce a căntat alături de tenorii spanioli Placido Domingo şi José Carreras in timpul Cupei Mondiale de fotbal in Italia. Cei 6.000 de spectatori prezenţi la Therme din Caracalla i-au răsplătit atunci pe cei trei tenori cu peste 20 de minute de aplauze. Pavarotti, Carreras şi Domingo se vor reuni, patru ani mai tărziu, pentru a cănta in timpul Campionatului Mondial de fotbal de la Los Angeles. Concertul, la care au asistat 56.000 de persoane, a fost urmărit de 1,3 miliarde de spectatori. Albumele cu aceste prime două concerte au inregistrat recorduri de vănzări, cu aproximativ 23 de milioane de exemplare văndute. Aflat la apogeul popularităţii, trioul se va reuni de mai multe ori pentru a susţine concerte in lumea intreagă, atrăgănd milioane de spectatori, mai ales in timpul cupelor mondiale de la Paris (1998) şi din Japonia (2002). Concertele colosului italian, pe care le-a susţinut singur sau alături de tenorii Domingo şi Carreras sau alături de artiştii invitaţi la "Pavarotti and Friends", au atras milioane de spectatori, miliarde de telespectatori şi au contribuit la vănzarea a aproximativ 100 de milioane de albume, un record in registrul clasic. Iată mai jos o selecţie a albumelor lui Luciano Pavarotti, inregistrate sub baghetele celor mai prestigioşi dirijori din lume, in cursul a 25 de ani de carieră, de cănd tenorul italian a debutat, pe 29 aprilie 1961, pe scena Teatrului Reggio Emilia. 1988: "Idomeneo" (Mozart), 1990: "Carreras, Domingo, Pavarotti, cei trei tenori", 1990: "Boema" (Puccini), 1991: "Traviata" (Verdi), 1998 "Balul mascat" (Verdi), 2003: "Ti adoro", (căntece din repetoriul popular italian) etc.


IN ROMĂNIA. Intre turnee, concerte şi inregistrări, marele Pavarotti şi-a găsit timp să facă un dar nepreţuit romănilor. La 11 august 1999, cu ocazia eclipsei totale de Soare, a dat un superconcert in faţa Parcului Izvor din Bucureşti. Mihai Constantinescu, directorul ARTEXIM - firma care l-a adus pe Luciano Pavarotti in Romănia, are amintiri frumoase despre Big Luciano: "Cănd nu era incorsetat de protocol, Luciano Pavarotti devenea el insuşi. Era o persoană extrem de caldă, abordabilă, dar in acelaşi timp era inconjurat, prin natura meseriei, de o intreagă industrie. La repetiţia de la Sala Radio, de dinaintea concertului din 1999, a discutat cu oamenii, cu spectatorii care veniseră să-l vadă, spre disperarea celor din staff-ul său. Imi amintesc că a vrut un apartament dotat cu bucătărie, in care şi-a făcut singur de măncare. Nu ne-a cerut lucruri speciale. Imi pare rău că cei care ar fi trebuit să-i dea mai multă importanţă nu au făcut-o. După plecarea lui Pavarotti, multe voci ne-au reproşat că nu am adus un artist mare. Luciano Pavarotti a fost un artist foarte mare. Numele său va fi intotdeauna legat de omenire. Concertul lui Luciano Pavarotti din Romănia, din 1999, a fost printre singurele evenimente unde statul romăn nu s-a implicat din nici un punct de vedere. Prin contract, Pavarotti a cedat organizatorilor romăni drepturile internaţionale de televiziune, dar nimeni nu a vrut să fructifice acest lucru. Feed-back-ul de la statul romăn s-a «contabilizat» numai prin numărul mare de invitaţii cerute".


CĂNTĂREŢ GENIAL, ACTOR SLAB. Dincolo de concerte, Pavarotti a inregistrat şi opere pentru televiziune sau a jucat in filme. Puţini sunt cei care ştiu că artistul italian a fost nominalizat de mai multe ori la Premiul Emmy. Printre spectacolele la care a fost nominalizat se află "Live from Lincoln Center", "Live from Metropolitan Opera", "Great Performances" sau "Pavarotti in Paris". "Paiaţe", "Bal mascat", "Tosca", "Elixirul dragostei", "Boema", "Aida", "Ernani", "Rigoletto" sunt numai căteva dintre cele peste 20 de opere pentru televiziune făcute de acesta. In 1982, cariera lui Pavarotti s-a imbogăţit chiar cu un film artistic. In "Yes, Georgio", el a jucat rolul unui tenor, Giorgio Fini, care işi pierde vocea in timpul unui turneu şi ajunge să se indrăgostească de doctoriţa care trebuia să il vindece. Pentru performanţa sa actoricească, Pavarotti a reuşit atunci un record negtiv, şi anume să ia celebrul premiu "Zmeura de Aur", dedicat rolurilor... catastrofale.


O VOCE SOLARĂ. Puţini artişti l-au cunoscut şi mai puţini pot vorbi despre el. Soprana Mariana Nicolesco spune: "S-a stins Luciano Pavarotti, tenorul care a incăntat lumea cu timbrul solar al vocii sale, cu strălucirea sa mediteraneană, cu virtuozitatea de care a dat dovadă mai ales in prima parte a unei glorioase cariere şi a cărui popularitate, datorată deopotrivă acelei voci minunate ca şi figurii sale uriaşe şi joviale, depăşea imaginabilul.
Intr-un rănd, la defilarea de Saint Patrick’s Day, marea sărbătoare populară de pe Fifth Avenue din Manhattan, ziarul The New York Times publica in prima pagină o imagine reprezentănd două personaje călare in mijlocul mulţimii. Legenda fotografiei era formulată astfel: Cine este personajul de lăngă Luciano Pavarotti? Era preşedintele Statelor Unite, Jimmy Carter. Pavarotti a cunoscut cele mai mari triumfuri pe care le-a avut vreun tenor de la Caruso incoace. Şi prelungindu-şi in timp, dincolo de posibilităţile vocale, o carieră de vis, a cunoscut şi eşecul, la Metropolitan Opera din New York, de pildă, acum căţiva ani, tocmai in opera «La Figlia del Regimento de Donizetti», care cu fantastica serie de acute ale tenorului ii adusese lui Pavarotti, pe aceeaşi scenă, cu trei decenii in urmă, o faimă fără egal. Rămăne in sufletul nostru aura luminoasă a căntului său şi mărturia unor inregistrări de incomparabilă valoare. Sper ca Domnul să-l aşeze in apropierea Lui, printre vocile pe care ii va plăcea şi Lui, oricănd, să le asculte".


TRIMIS DE DUMNEZEU PE PĂMĂNT. Jazzmanul Johnny Răducanu, un mare admirator al tenorului, declară: "Personal nu l-am cunoscut, dar l-am văzut de foarte aproape, in conjunctura unui spectacol pe care l-a susţinut el in America. Era chiar la mică distanţă de mine, cald, blănd şi enervant de modest. Pavarotti cănta..., cănta de plăcere, din suflet, iubea foarte mult căntecul, cănta dintr-o mare bucurie. Era ca un medicament trimis de Dumnezeu pe Pămănt pentru a-i vindeca pe cei in suferinţă, pentru a le alina durerile, pentru a le măngăia sufletele. Şi nimeni n-a fost ca el. Şi a avut acel mare noroc că l-a popularizat televiziunea. Astfel, vocea şi căntecul său au uns inimile a miliarde de oameni. Natura e zgărcită şi nu cred că o să se mai repete acest capitol. Nu cred că va mai fi cineva ca el, vreodată. Mare păcat că a murit!...".


CARRERAS, LA DESPĂRŢIRE. Tenorul spaniol Jose Carreras l-a caracterizat pe Luciano Pavarotti drept unul dintre cei mai mari căntăreţi de operă, un prieten de nădejde, un bucătar fin şi un excelent jucător de pocher. "Cele mai bune amintiri sunt cele din intimitate. Era o personalitate foarte amuzantă", a declarat Carreras. "Trebuie să ne amintim de el ca de un mare artist şi un om cu extraordinară carismă. Pavarotti era atras şi de domeniul gastronomic, care ii plăcea atăt de mult. Era un foarte bun prieten şi un mare jucător de pocher."

Fără el, lumea a rămas mai săracă. Ne rămăn "conservele" lui de muzică, aşa cum numea inregistrările pe orice fel de suport marele nostru Sergiu Celibidache.


Cea mai frumoasă voce

Ioan Holender, directorul Operei din Viena şi al Festivalului George Enescu, este indurerat, dar lucid: "Vestea morţii lui nu m-a prins pe neaşteptate, pentru că ştiam in ce stare este. Pavarotti cu siguranţă a fost cea mai frumoasă voce a timpurilor noastre, tenorul cu vocea cea mai senzuală, cea mai aproape de perfect. Am avut o relaţie personală apropiată cu el şi sunt bucuros că Opera din Viena intră in istorie prin faptul că a fost singura scenă din Europa unde el a căntat ultimul lui rol, Andreea Chenier de Giordano, pe care l-a interpretat la New York, in 1996". Pentru tenorul Ionel Voineag, Pavarotti e de neinlocuit: "Pentru mine, personal, a insemnat enorm, il ascultam incontinuu ca să inţeleg cum rezolvă notele de la pasajul atăt de complicat al tenorului. Regret enorm că nu a reuşit să ducă mai departe măcar căţiva ani viaţa lui pe acest pămănt. Dar el va rămăne in sufletele noastre. Să sperăm că va mai apărea un al doilea Pavarotti căndva. Ceea ce este foarte, foarte greu de imaginat".




NEMURITOR
"Un atăt de mare artist rămăne nemuritor. De aceea e mult mai dificil să realizăm ideea dispariţiei dintre cei vii a tenorului de excepţie şi a colegului meu Luciano Pavarotti"
Angela Gheorghiu, soprana


UNIC
"«Nessun dorma» căntată de Pavarotti va rămăne - cel puţin in Serile de operă pe care le realizez - fără de pereche..."
Luminiţa Arvunescu, realizator radio


CARISMATIC
"Cele mai bune amintiri sunt cele din intimitate. Era o personalitate foarte amuzantă. Trebuie să ne amintim de el ca de un mare artist şi un om cu extraordinară carismă"
Jose Carreras, tenor


MEDICAMENT
"Pavarotti cănta..., cănta de plăcere, din suflet, iubea foarte mult căntecul, cănta dintr-o mare bucurie. Era ca un medicament trimis de Dumnezeu pe Pămănt pentru a-i vindeca pe cei in suferinţă"
Johnny Răducanu, jazzman


GLORIOS
"S-a stins tenorul care a incăntat lumea cu virtuozitatea de care a dat dovadă mai ales in prima parte a unei glorioase cariere"
Mariana Nicolesco, soprană


Pavarotti and Friends

Figură marcantă in cadrul trioului intrat in legendă, Pavarotti - Domingo - Carreras, Big Luciano putea să incănte singur 500.000 de spectatori, aşa cum a făcut-o in timpul concertului de pe Central Park, New York, in iunie 1993. Pavarotti a reuşit să dinamiteze imaginea clasică, "scorţoasă" a interpretului liric, alcătuind duete inedite cu staruri rock, pop sau soul. Mariah Carey (foto), James Brown, Sting, Bono, Barry White, Zucchero, Stevie Wonder şi Elton John sunt numai căţiva dintre artiştii care au participat, de la jumătatea anilor ’90, la concertele anuale "Pavarotti and Friends", un proiect caritabil al Maestrului.

×