Mihaela Dincă, secretar general adjunct în Ministerul Dezvoltării şi Turismului, este unul dintre bugetarii de lux ai sistemului de casă promovat de PDL. Potrivit declaraţiei de avere, aceasta câştigă 56.882 de lei din funcţia de secretar general adjunct şi alţi 5.470 de lei din Consiliul de Administraţie al Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare în Turism (INCDT). Gurile rele din minister vorbesc însă despre încasări de 300 milioane de lei pe lună pentru doamna Dincă. Potrivit bugetului alocat pentru anul 2009, un secretar general adjunct este încadrat cu un salariu de bază de aproape 4.000 de lei. Dincă este însă şi membru al Consiliului de Administraţie al ANL şi, până nu demult, încasa 120 milioane de lei pe lună din CA al Eximbank, mai spun surse neavizate.
În timp ce alţi bugetari pierd indemnizaţii, ajutoare sau procente generoase din salarii, funcţionarii de rang ai ministrului Dezvoltării câştigă zeci de milioane de lei pe lună. Mihaela Dincă a deţinut funcţia de director al Direcţiei Juridice, Resurse Umane şi Achiziţii Publice în cadrul Ministerului Turismului. Sub semnătura ei s-au derulat mai toate achiziţiile ministerului dirijat de Elena Udrea. De altfel, Dincă a devenit cunoscută în momentul în care s-a constituit comisia parlamentară de anchetă în cazul Elenei Udrea de anul trecut. Chemată la audieri, Dincă a intrat însă subit în concediu de odihnă şi a evitat cu eleganţă momentul dificil al anchetării modului în care Ministerul Turismului a manageriat contracte de publicitate prin atribuire directă. Deputaţii au constatat că Ministerul Turismului a folosit un artificiu legislativ prin care a evitat licitaţia publică la contractele de publicitate. Cheia în acest demers a fost tocmai Mihaela Dincă. De altfel, surse din minister susţin că promovarea în actuala funcţie de secretar general adjunct al Ministerului Dezvoltării este o dovadă de recunoştinţă şi prietenie oferită de Elena Udrea. Tot colegii de minister ai doamnei Dincă spun că aceasta nu încetează să se laude în instituţie cu faptul că Udrea îi e mai mult decât datoare. Contactată telefonic, Mihaela Dincă ne-a precizat: “A fost decizia mea personală să nu merg la comisie, pentru că nu a fost constituţională. S-a şi dovedit de altfel că lucrurile au fost în regulă. În plus, eram în concediu cu fiica mea care era bolnavă şi nu aş fi plecat de lângă ea nici dacă mă dădeau afară. În plus, nu aş putea să îmi permit vreodată să spun ceva despre doamna ministru. Avem norocul ca instituţia aceasta să aibă un ministru care nu ne cere altceva decât să respectăm legea. În comisia Orban şi-a făcut singură apărările şi nu a avut nevoie de mine”.
Colegii de minister ai doamnei Dincă susţin că nu ar avea experienţa necesară cerută de statutul funcţionarilor publici. “Funcţia de director al Direcţiei Juridice, Resurse Umane şi Achiziţii Publice din Ministerul Turismului a deţinut-o ilegal, cu acceptul tacit al Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici (ANFP), întrucât nu a avut vechimea în studii necesară ocupării funcţiei de conducere, concediul de îngrijire copil neputând fi considerat vechime în studii”, au precizat surse din minister. Potrivit articolului 56 din Legea funcţionarilor publici, sunt ceruţi cinci ani în specialitatea studiilor necesare exercitării funcţiei publice, pentru ocuparea funcţiilor publice de conducere. “Am terminat facultatea în 2003 şi am şi şcoala de înalţi funcţionari publici, plus că am 15 ani de muncă în justiţie. Sunt mai mult decât calificată pentru funcţia pe care o am. ANFP este cea care dă avizul necesar numirii şi nu aş fi putut să deţin această funcţie dacă nu îndeplineam condiţiile necesare. Am statutul de înalt funcţionar public şi a fost o numire de excepţie. Premierul când a realizat numirea nu ar fi făcut demersurile fără avizul ANFP”, a precizat Mihaela Dincă. În privinţa salariului, secretarul general adjunct al Ministerului Dezvoltării a spus că acesta este în conformitate cu statutul pe care îl deţine.
Şi cum unde-s doi banu’ sporeşte, doamna Dincă şi-a adus soţul lângă ea. Corneliu Leonard Dincă a devenit de curând auditor energetic, iar în această calitate se găseşte exact sub mâna soţiei sale. Corneliu Leonard Dincă are un salariu anual de 11.123 de lei. “Auditorul energetic este acea persoană acreditată de statul român prin Ministerul Dezvoltării şi locuinţei care întocmeşte expertiza energetică şi auditul energetic al clădirilor existente sau al celor noi. Auditorul energetic este cel care întocmeşte certificatul energetic al construcţiilor. Fără certificatul energetic nu se mai pot face recepţii ale imobilelor, nu se mai pot închiria sau vinde”, se arată în statutul categoriei profesionale inventate de curând, cerută bineînţeles de noile prevederi ale Uniunii Europene. Cei doi soţi deţin, potrivit declaraţiei de avere de pe site-ul Ministerului Dezvoltării, două apartamente, dintre care unul cu statut de moştenire, un autoturism Renault Megan achiziţionat în leasing, bijuterii în valoare de 6.000 de euro, două conturi bancare în valoare de aproximativ 8.000 de euro, 25 părţi sociale la SC Rom – Caro – Service SRL, un împrumut de 6.600 de euro scadent în 2013, iar 40.000 de euro au încasat cei doi din cadouri de nuntă şi botez.
3,7 milioane euro pe publicitate
Anul trecut, Elena Udrea era adusă în faţa unei comisii parlamentare condusă de Ludovic Orban. Comisia a încercat să ancheteze modul în care au fost cheltuiţi banii publici la Ministerul Turismului. Elena Udrea, din funcţia de ministru a alocat pentru promovarea turismului în 2009 cei mai multi bani de la bugetul de stat pentru publicitate, respectiv 3,7 milioane de euro. Din aceasta suma a cheltuit 10,7 milioane de lei prin intermediul a opt contracte, toate prin negociere directă, prin publicarea unui singur anunţ de participare. Elenei Udrea a motivat atunci atribuirea directă prin faptul că nu exista un alt operator economic căruia să-i fie oferit contractul şi apariţia unei situaţii de urgenţă, care a impus negocierea doar cu un singur agent economic. Ludovic Orban a explicat că, prin plăţile pentru publicitate şi reclamă s-a “încălcat grav” legea şi că “toate cheltuielile de publicitate care au fost efectuate de
minister nu au avut bază legală, au fost trecute la alte bunuri şi servicii, încălcându-se grav articolul 4 din Legea Finanţelor Publice”. Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PICCJ) a decis neînceperea urmăririi penale în cazul Elenei Udrea. “NUP-ul dat Elenei Udrea dovedeşte că trăim într-o lume halucinantă. În mod firesc, parchetul trebuia să aştepte finalizarea procedurilor parlamentare, raportul Curţii de Conturi, abia apoi putând vorbi de o anchetă temeinică şi justificată. În loc de asta, domnii procurori s-au repezit să se autosesizeze şi să dea verdictul de nevinovat mai înainte ca, nu cumva, Parlamentul să aibă altă opinie. Evident, procedurile parlamentare trebuie să îşi urmeze cursul, ceea ce teoretic, înseamnă că noi am putea ajunge să sesizăm Parchetul pe o chestiune deja tranşată, cu o promptitudine mai mult decât suspectă, de procurori. Este o situaţie incredibilă, tipică pentru regimul Băsescu”, a declarat Ludovic Orban, în momentul în care i-a fost comunicat răspunsul Parchetului de neîncepere a urmăririi penale în cazul Udrea.