x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Un nou proiect al Jurnalului Naţional: Concursul Cartea de Istorie

Un nou proiect al Jurnalului Naţional: Concursul Cartea de Istorie

18 Noi 2010   •   21:50
Un nou proiect al Jurnalului Naţional: Concursul Cartea de Istorie
Sursa foto: Karina Knapek/Jurnalul Naţional

După alte reuşite în proiectul promovării valorilor culturii universale şi naţionale, Jurnalul Naţional se adresează iubitorilor de istorie, istoricilor şi editorilor prin lansarea primei ediţii a Concursului Cartea de Istorie.

Integrat spiritului de conservare a identităţii comunitare şi individuale în contextul mondializării, concursul realizat în parteneriat cu Asociaţia Română de Ecologie Politică (ONG) urmăreşte în principal valorizarea şi popularizarea celor mai bune cărţi de istoriografie românească editate pe anul în curs.  

Un juriu alcătuit din academicieni şi profesori universitari, în frunte cu academicianul Dan Berindei, vicepreşedintele Academiei Române, va decerna la data de 15 decembrie a.c. următoarele premii:

I. Historia, Magistra Vitae – premiu pentru volum de autor cu temă relevantă pentru istoriografia românească (epocă, eveniment, actori politici)

II. Istorie şi societate – premiu pentru autor unic sau autor colectiv acordat pentru excelenţa în metodologie şi tehnicile de redactare, interpretare şi actualizare a faptului istoric

III. Memoria vie – premiu pentru volum de interviuri, amintiri, memorii, jurnale

IV. Memoria documentului – premiu pentru volum bazat pe document de arhivă (document istoric, arhive media, arhive foto, arhive speciale)

V. Clio Auditor – premiu acordat unui volum de debut în istoriografie

VI. Pro Istoria – premiu acordat unei edituri pentru promovarea istoriografiei româneşti.

Contactaţi din vreme în legătură cu propunerea noastră, editorii ne-au trimis până în prezent  aproape 50 de cărţi de istorie publicate în 2010 (lista integrală a volumelor primite pe www.jurnalul.ro). Deoarece difuzarea de carte de specialitate are multe lacune, apelăm şi pe această cale la editori şi autori pentru a expedia pe adresa redacţiei Jurnalului Naţional, secţia Istorie recentă, cărţi pentru concursul Cartea de Istorie (termen-limită  – 1 decembrie a.c.).

Apelăm, de asemenea, la firme de stat sau private care doresc să sprijine proiectul nostru printr-o colaborare directă, instituind, în nume propriu, noi premii. Acordarea lor se va face prin jurizarea specialiştilor şi ţinând seama de criteriile generale ale organizatorilor, inspirate de manifestul asociaţiei  “Libertate pentru istorie” ce grupează valoroşi istorici, în frunte cu Pierre Nora. De actualitate în problematica şi statutul istoriografiei contemporane, principiile “Libertăţii pentru istorie” precizează:

1. Istoria nu este religie. De aceea istoricul nu acceptă dogme, interdicţii, tabuuri.

2. Istoria nu este morală. De aceea rolul istoricului nu e acela de a elogia sau condamna, ci de a explica.

3. Istoria nu este supusă actualităţii. De aceea istoricul nu aplică asupra trecutului scheme ale ideologiilor şi gândirii sociale contemporane.

4. Istoria nu este memorie. De aceea istoricul ţine cont de memoria martorilor, dar nu se rezumă la aceasta, ci practică demersul ştiinţific de stabilire a faptelor prin confruntarea amintirilor cu documente.

5. Istoria nu este obiect juridic. Într-o societate democrată, adevărul istoric nu-l stabilesc nici Parlamentul, nici autorităţile judiciare. Oricât de bune intenţii ar anima o politică de partid sau de stat, aceasta nu poate fi şi politica istoriei.

 

Lista volumelor primite la Jurnalul Naional pentru Concursul Cartea de Istorie

×
Subiecte în articol: observator