x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Zi decisiva pentru soarta ostaticilor

Zi decisiva pentru soarta ostaticilor

27 Apr 2005   •   00:00

Ieri, la 21:10, ora Romaniei, au aparut pe Al-Jazeera noi imagini cu cei patru romani rapiti in Irak. Sorin Miscoci si Mohamed Munaf sunt imbracati in portocaliu, tipic pentru cei care sunt condamnati la moarte. Viata fiecarui cetatean roman e mai importanta, credem noi, decat toate orgoliile oficiale. Romanii cer ca trupele romane sa fie retrase din Irak. Pe 28 martie, inainte de rapire, conform unui sondaj CURS, 55% dintre ei nu erau de acord cu prezenta militarilor romani in Irak. Acum doua zile, 70% din populatia Romaniei cerea retragerea trupelor pentru a salva viata jurnalis tilor. Salvati vietile acestor oameni! Retrageti trupele din Irak!

  • Click pentru a asculta inregistrarea audio a mesajului adresat de rapitori Prima TV
  • Click pentru imaginile cu cei trei jurnalisti romani difuzate de Al Jazeera

    Imagini-soc la Al-Jazeera


    Postul de televiziune Al-Jazeera a difuzat aseara, in jurul orei 21:00, ora Romaniei, o noua inregistrare video cu cei trei ziaristi romani rapiti in Irak si o imagine separata cu insotitorul lor irakiano-americano-roman Mohamed Munaf.

    Rapitorii au anuntat, in mesajul difuzat, ca au prelungit cu 24 de ore ultimatumul pentru uciderea celor patru captivi, cu conditia ca Romania sa-si retraga trupele din Irak. Prima TV a refuzat sa dea publicitatii inregistrarea video, motivand ca nu este momentul pentru ca publicul sa vizualizeze aceste imagini. Imagini in care cei trei jurnalisti - reporterul Prima TV, Marie-Jeanne Ion, in varsta de 32 de ani, cameramanul Sorin Miscoci de la Prima TV, in varsta de 30 de ani, si jurnalistul de la cotidianul Romania libera, Ovidiu Ohanesian, in varsta de 37 de ani - plangand, vorbesc pe rand si implora Guvernul, familiile si populatia sa ii salveze din Irak.

    SCHIMBAREA. Obositi, cu hainele schimbate, legati la maini, cu lacrimi in ochi. Cei trei jurnalisti stau asezati pe podea, cu picioarele goale, iar in jurul lor se afla oameni mascati si inarmati.

    Pe o alta inregistrare, apare Mohamed Munaf, imbracat in portocaliu, care face din nou apel la presedintele american, George W. Bush, cerandu-i sa-l ajute. Si Miscoci poarta o imbracaminte de culoare portocalie, de tipul celor in care sunt imbracati detinutii din inchisoarea de la Guantanamo, din Cuba si cum au fost imbracati multi dintre ostaticii din Irak care au fost ulterior executati.

    70% dintre romani cer retragerea


    70% dintre romani sustin retragerea trupelor romanesti din Irak pentru a salva viata jurnalistilor rapiti, asa cum au cerut rapitorii, releva un sondaj de opinie, realizat de CURS, in perioada 23-24 aprilie 2005 si dat publicitatii acum trei zile. Doar 18% dintre intervievati spun ca nu sunt de acord, iar 12% nu stiu/nu raspund. Grupate pe categorii de varsta, 67% dintre persoanele chestionate cu varsta cuprinsa intre 18-30 ani s-au pronuntat in favoarea retragerii trupelor din Irak ca solutie pentru salvarea jurnalistilor romani, lucru sustinut de 71% dintre cei intre 31-55 ani si de 73% dintre cei care au peste 56 de ani. Din punct de vedere al mediului rezidential, sustin retragerea trupelor 65% dintre oraseni si 74% din cei care traiesc in mediul rural. Pe sexe, retragerea trupelor se bucura de mai multa sustinere in randul femeilor 76% si mai mica in randul barbatilor 63%. Sondajul CURS mai arata ca majoritatea sustinatorilor retragerii trupelor - 78% au studii sub liceu, 71% au liceul, iar 62% peste liceu. Intrebati daca Romania ar trebui sa retraga trupele indiferent daca jurnalistii sunt eliberati sau nu, 57% dintre intervievati au raspuns da, 33% nu si 10% nu raspund/nu stiu. In privinta modului cum au reflectat mass-media criza ostaticilor, persoanele chestionate au acordat o nota medie de 7,2, iar pentru preocuparea autoritatilor - celula de criza in rezolvarea problemei celor rapiti o nota medie de 6,9. Sondajul a fost realizat pe un esantion de 1.020 de persoane si are o marja de eroare de 3%, fiind realizat la comanda postului de televiziune Antena 1.

    "Asteptam sa-i vedem morti?"


    La putin timp de la difuzarea pe postul Al Jazeera a ultimelor imagini cu jurnalistii romani, senatorul Vasile Ion, tatal lui Marie-Jeanne, a declarat in Piata Universitatii ca nu mai trebuie sa ne invartim in jurul cozii. "Am avut o anumita intelegere timp de 24 - 25 de zile cu autoritatea sa nu facem declaratii publice. Acum, nu cred ca mai putem sa nu atacam direct ceea ce solicita rapitorii si modul teribil in care copiii nostri cer acest lucru pentru vietile lor", a spus Vasile. El afirma ca cei "trei copii sunt intr-o stare crunta, deplorabila". "Eu nu stiu ce mai asteptam? Asteptam sa-i vedem morti? Cine asista impasibil la o crima este un criminal", a acuzat Vasile. "Probabil ca daca mai continua o zi starea asta nici nu mai e nevoie sa-i ucida cineva. Eu cred ca este un act de clementa, in momentul de fata, ca Dumnezeu a dat ca ei sa mai stea inca 24 de ore", a continuat el. Senatorul crede ca este timpul de actiune si considera ca este obligatia autoritatilor sa dea un raspuns politic la o revendicare politica. Vasile a facut apel la solidarizarea populatiei si la organizarea unor manifestatii pasnice, prin care cetatenii sa determine autoritatile sa dea curs cererii de retragere a trupelor dupa un calendar care sa inceapa "chiar de maine" (n.r. - astazi). Mama cameramanului Sorin Miscoci, epuizata psihic, a declarat la randul ei: "Suntem la pamant. Daca imaginile vi se par cutremuratoare voua, ce sa mai spunem noi, ca parinti? Nu pot sa spun daca mai cred in vreo negociere. Am ajuns la capatul puterilor".

    Rapitorii s-au adresat Prima TV inainte de ora H


    Dan Dumitru, directorul de stiri de la Prima TV, a fost sunat de pe un numar de Irak si a primit un nou mesaj din partea rapitorilor. Convorbirea, inregistrata, a ajuns la presedintie. Cei trei jurnalisti fac apeluri disperate pentru a fi salvati. Jurnalul National va prezinta mesajul jurnalistilor.

    "Vietile noastre sunt in mainile voastre"



    DISPERARE. Ultima speranta a ziaristilor nostri este solidaritatea tuturor romanilor
    Ieri, Dan Dumitru, directorul de stiri de la Prima TV, a fost sunat de pe un numar de Irak si a primit un nou mesaj din partea rapitorilor. Convorbirea, respectiv cel de-al doilea apel telefonic a fost inregistrata si a ajuns la presedintie. Inainte de a intra in sedinta celulei de criza, Dan Dumitru a inmanat o copie a casetei audio jurnalistilor care asteptau la intrare. Va redam continutul mesajului primit ieri de Prima TV.

    MESAJUL. Cei trei jurnalisti se prezinta fiecare in parte cu numele, respectiv institutia mass-media, iar vocile care se aud sunt, in ordine, ale lui Marie -Jeanne Ion, Sorin Miscoci si Ovidiu Ohanesian.

    "Numele meu este Marie-Jeanne Ion, sunt de la postul roman de televiziune Prima TV din Bucuresti. Acest mesaj este in special pentru televiziunea la care lucrez si va rog sa-l transmiteti. Presedintele roman poarta in prezent negocieri cu rapitorii, dar oficialii romani nu sunt de acord cu solicitarile facute. Asa ca va rog pe voi, popor roman, sa ne ajutati, sa ne salvati viata. Si va rog sa faceti demonstratii, pentru a face presiuni asupra oficialilor, ca ei sa raspunda solicitarii".

    "Numele meu este Sorin Miscoci, sunt cameraman la Prima TV in Bucuresti. Va rog, domnule presedinte, popor roman si familia mea, sa ne salvati. Rapitorii mi-au spus ca voi fi primul care va fi ucis. Va rog, popor roman, sa faceti presiuni asupra oficialilor sa retraga trupele din Irak pentru a ne salva. Va rog."

    "Numele meu este Eduard Ovidiu Ohanesian (plange), sunt jurnalist la ziarul Romania Libera. Va rog popor roman (se aude plangand din ce in ce mai tare), va rog familia mea, va rog guvern si domnule presedinte sa ne salvati, sa nu-i lasati sa ne omoare. Imi pare rau. Vietile noastre sunt in mainile voastre."

    Dan Dumitru incearca sa intrebe "so that’s..." (n.r. - "deci asta e tot..."), dar convorbirea se intrerupe.

    DECLARATIA LUI DAN DUMITRU. La Co0troceni, directorul Departamentului Stiri al Prima TV, Dan Dumitru a spus: "Nu raspund la nici o intrebare. Nu este momentul si nici situatia nu reclama raspunsuri la intrebari. Pot doar sa va spun ca acum aproape trei ore am primit un apel telefonic de la un numar irakian, am raspuns, am discutat, am inteles ca este omul abilitat sa transmita un mesaj din partea colegilor nostri rapiti acolo in Irak si intr-adevar cateva minute mai tarziu a venit acel mesaj. In linii generale spunea acelasi lucru ca ultimul mesaj de la Al-Jazeera.

    Era un apel facut de fiecare dintre cei trei ziaristi pentru ca opinia publica, societatea civila sa determine autoritatile sa ia o decizie. Va spun cinstit, din punctul meu de vedere a fost o usurare acest mesaj. Dovedeste ca exista o comunicare cu rapitorii, dovedeste ca respectivii sunt interesati sa negocieze si speculeaza cum pot in momentul de fata orice, in asa fel incat sa-si asigure conditii cat mai bune de negocieri".

    Durerea si asteptarea parintilor


    De vineri seara, de cand si-au vazut copiii la televiziunea Al-Jazeera cum implorau sa traiasca, cu lacrimi in ochi, parintii lui Marie-Jeanne, Sorin si Ovidiu stau pe strada. Asteapta o veste, un semn de speranta... Si ieri, la pranz, rudele celor patru romani aflati ostatici in Irak au venit in Piata Universitatii sa se alature oamenilor care manifestau pentru solidaritate. Distrusi, fara sa mai aiba puterea sa mai spuna ceva, parintii jurnalistilor romani asteptau, ca toti ceilalti oameni aflati acolo. In jurul orelor 13:00, au fost anuntati ca vor fi primiti la Cotroceni de consilierul prezidential Claudiu Saftoiu si au plecat in graba intr-acolo. Mai erau doar cateva ore pana la expirarea ultimatumului... Ajunsi la Presedintie, au fost lasati sa astepte concluziile sedintei celulei de criza, reunita de urgenta in jurul orelor 15:00. Ministrul de Extrene, Razvan Ungureanu, care ajunsese ultimul in Palatul Cotroceni, a coborat din masina alergand, pentru a nu intarzia la discutii. Erau vesti noi? Erau vesti bune? Nici un indiciu. Vreme de un ceas, nimic nu parea sa fie iesit din comun. Vasile Ion, tatal jurnalistei Marie-Jeanne Ion, statea pe hol, chiar in fata incaperii in care celula de criza discuta si despre soarta fiicei lui. Mama lui Marie-Jeanne mergea pe hol citind dintr-o carte de rugaciuni. Pasii, ca si sufletul, ii erau grei de lunga si chinuitoarea asteptare... La un moment dat insa, sotul ei a fost chemat de urgenta inauntru, iar ea a inchis nerabdatoare cartea asupra careia statuse aplecata de zeci de minute bune. In curtea Palatului Cotroceni a intrat precipitat Dan Dumitru, directorul de Stiri de la Prima TV, care a fost invitat in sedinta.

    UN NOU MESAJ. Acesta a lasat jurnalistilor o copie a casetei cu ultimul mesaj din partea jurnalistilor rapiti. Mesajul aducea o informatie buna: prelungirea cu o zi a termenului acordat autoritatilor romane pentru retragerea militarilor din Irak, dar si vesti proaste: faptul ca vor incepe sa-i execute pe rand, daca cererea nu e indeplinita.

    Dan Dumitru nu a specificat daca mesajul telefonic inregistrat era o convorbire cu cei trei jurnalisti sau o inregistrare primita ca atare.

    "Noi nu facem politica aici"



    APROAPE. Sustinere si din partea Familiei Regale
    Si ieri, in cea mai lunga zi a ultimatumului dat de rapitori, in Piata Universitatii din Capitala s-au adunat trecatori sau colegi de breasla, in semn de solidaritate cu cei trei ziaristi rapiti.

    Ion Solcanu a fost primul dintre politicienii veniti in Piata Universitatii sa se solidarizeze cu familiile si colegii celor trei jurnalisti. Tinea stingher un afis in mana si isi intrupea din cand in cand "cura de solidarizare" pentru a conversa, soptit, la un mobil sofisticat, numai bun de apelat Bagdadul. Langa el, Ilie Sarbu, care se facea ca nu aude vorbele de mahala ale diversilor gura-casca la adresa fiicei sale. Ion Vasile, tatal Marie-Jeannei, era singurul dintre rudele celor rapiti care s-a alaturat grupului de politicieni.

    Intre jurnalisti, un anonim cantautor de strada se bucura de cele 15 minute de celebritate pe care i le oferea ocazia: "Credinta este spatiul ce desparte Bucurestiul crestin de Bagdadul musulman", zdranganea din chitara fara prea mult talent sau pasiune. Ploaia i-a alungat pe cei 300 de sustinatori din piata, grabiti sa-si gaseasca un adapost, dar nu inainte de a-si tine discursul previzibil proapatul presedinte al PSD, Mircea Geoana. Diplomatul a incercat sa se amestece printre cei tacuti, dar curiosii nu i-au dat pace si, dupa ce a mai acordat vreo doua interviuri, Geoana s-a facut invizibil, ocazie de care au profitat si alti lideri social-democrati. "Noi nu facem politica aici... ca baiatul meu e acolo si el nu a furat, nu a dat in cap la nimeni", se plangea mama lui Ovidiu Ohanesian, spre disperarea unor apropiati care incercau sa o linisteasca. Suparati ca discursurile politice au devenit centrul de interes al jurnalistilor, familiile celor trei au pornit spre Cotroceni, sperand sa primeasca de acolo informatii noi. Si datatoare de speranta.

    SUSTINERE REGALA. Fostul rege al Romaniei, Mihai I, a afirmat si el sustinerea fata de cei trei. Fostul suveran a declarat ca este alaturi de familiile jurnalistilor romani rapiti in Irak si si-a exprimat speranta ca situatia se va rezolva cu bine. Regele Mihai a vizitat Universitatea de Arte alaturi de Regina Ana, Principesa Margareta si Principele Radu. (Lucian Florea, Doru Cobuz)

    SOLICITARE
    Presedintele Senatului, Nicolae Vacaroiu, si liderii grupurilor parlamentare din aceasta Camera au avut ieri o discutie referitoare la situatia ziaristilor rom‚ni ostatici in Irak, convenindu-se ca Vacaroiu sa ii solicite presedintelui Traian Basescu informatii pe aceasta tema. Potrivit lui Vacaroiu, discutia a fost una de informare, dorindu-se sa se vada daca liderii de grup care reprezinta partidele aflate la guvernare au informatii suplimenatre legate de situatia celor trei ziaristi. "Din pacate, nu aveau nici o informatie in plus", a spus Vacaroiu.

    America ne vrea in Irak


    Departamentul american de Stat crede ca Romania va continua sa "sustina eforturile de stabilizare a Irakului si Afganistanului" chiar daca tara noastra este pusa in acest moment in fata deciziei privind continuarea implicarii sale in Irak si Afganistan, care trebuie luata in functie de interesul sau national. "Romania a fost si este un aliat ferm, curajos si valoros in lupta impotriva terorismului", a spus Adam Ereli, adjunctul purtatorului de cuvant al Departamentului de Stat american, subliniind implicarea tarii noastre in eforturile de instaurare a pacii, stabilitatii si prosperitatii in Irak si in Afganistan. Statele Unite apreciaza Romania "pentru contributia si sacrificiile facute" in procesul de instaurare a pacii in aceste zone, dar "Romania, ca orice alta tara implicata in aceasta incercare nobila, trebuie sa decida ce va face in viitor in functie de interesul sau national".

    Cu toate acestea, a spus Erdeli, SUA au "toate motivele sa creada ca Romania va actiona intr-o stransa coordonare cu Statele Unite si cu forta multinationala". (Ana Ilie)

    SPRIJIN
    Portretele lui Ovidiu Ohanesian, Marie-Jeanne Ion si Sorin Miscoci vor fi afisate si la cinematograful Le Latina din Paris, care va gazdui pana pe 3 mai Panorama Filmului Romanesc Contemporan. Presedintele organizatiei Reporters Sans Frontieres, Robert Menard, va fi prezent la una dintre proiectiile saptamanii filmului romanesc pentru a-si exprima solidaritatea cu jurnalistii.
  • ×