x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Andrei Sevcenko a luat "Balonul de Aur"

Andrei Sevcenko a luat "Balonul de Aur"

14 Dec 2004   •   00:00

Atacantul lui AC Milan Andrei Sevcenko a castigat "Balonul de Aur", cel mai prestigios premiu acordat unui fotbalist in lume. El i-a depasit in clasament pe jucatorii lui FC Barcelona, Deco si Ronaldinho

CATALIN FAINISI

EXTAZ. Proaspatul "Balon de Aur" este in culmea fericirii dupa ce a fost onorat cu celebrul titlu oferit de France Football
Ucraineanul Andrei Sevcenko este unul dintre jucatorii cu cea mai spectaculoasa ascensiune din istoria fotbalului. Anul 1999 a fost unul de gratie pentru el, ajungand cu Dinamo Kiev in semifinalele Ligii Campionilor si devenind golgeterul competitiei, cu 11 goluri. Evolutiile senzationale ale acestuia l-au determinat pe patronul lui AC Milan, Silvio Berlusconi, sa plateasca nu mai putin de 25 de milioane de dolari pentru "perla" regretatului antrenor Valeri Lobanovski. Acum, increderea acordata de italian a fost rasplatita cu varf si indesat de "Seva", care a primit luni celebrul trofeu "Balonul de Aur", decernat de prestigioasa revista France Football.

TRADITIE. Ucraineanul a primit 175 de voturi si i-a devansat, cu 36 de voturi, pe portughezul Deco si, cu 42, pe brazilianul Ronaldinho, ambii de la FC Barcelona. El este al doilea fotbalist ucrainean care primeste aceasta distinctie, dupa Oleg Blohin, in 1975, care reprezenta, la acea vreme, Uniunea Sovietica. "Cand am inceput sa joc fotbal, visam sa devin un mare jucator si, poate, sa castig un premiu atat de important precum acesta. Sunt foarte fericit, dar simt din plin responsabilitatea pe care o implica. Acum vor fi atintiti asupra mea si mai multi ochi decat pana in prezent, toata lumea va astepta mereu ceva mai mult de la mine decat de la ceilalti", a spus "Seva", care il considera pe antrenorul milanez Carlo Ancelotti principalul responsabil pentru aceasta distinctie. In 2003, trofeul a fost castigat tot de un fotbalist din campionatul Italiei, cehul Pavel Nedved, de la Juventus Torino.

ONOARE

"Este un vis devenit realitate. Sunt foarte fericit. Am devenit un invingator datorita lui Carlo Ancelotti. Toti baietii care joaca fotbal trebuie sa se gandeasca la faptul ca poate veni si pentru ei o zi cum a fost aceasta pentru mine" - Andrei Sevcenko, castigator "Balonul de Aur"

FELICITARI DE LA KUCIMA
Distinctia primita de Sevcenko nu a ramas fara reactii in Ucraina, presedintele tarii, Leonid Kucima, felicitandu-l pe atacantul lui AC Milan pentru performanta deosebita. "Sunt fericit ca talentul si maiestria profesionala a celui mai bun reprezentant al scolii ucrainene de fotbal au fost recunoscute de lumea intreaga", se arata intr-un comunicat semnat de Kucima. Sevcenko a mai fost felicitat si de adversarul sau din competitie, Ronaldinho, care s-a clasat doar al treilea. "Sevcenko merita acest trofeu, pentru ca a muncit mult si pentru ca este un mare jucator. Cred ca oricine l-ar fi putut castiga. Pentru orice fotbalist este o onoare simpla nominalizare pe lista candidatilor la obtinerea «Balonului de Aur»", a spus brazilianul. De asemenea, ucraineanul este nominalizat, impreuna cu Thierry Henry si Ronaldinho, si la titlul de cel mai bun jucator al anului, care va fi decernat, pe 20 decembrie, de FIFA.
×
Subiecte în articol: sport sevcenko