x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Andrei vochin - De la nea Piţi la nea Puiu

Andrei vochin - De la nea Piţi la nea Puiu

08 Sep 2008   •   00:00

Eşecul cu Lituania ne-a întors în timp. În timpul în care, indiferent ce echipă băgam pe teren, nu pierdeam acasă în faţa unui out sider de talia Lituaniei



Eşecul cu Lituania ne-a întors în timp. În timpul în care, indiferent ce echipă băgam pe teren, nu pierdeam acasă în faţa unui out sider de talia Lituaniei

Chivu, Raţ, Ovidiu Petre, Nicoliţă, Mutu şi, din minutul 52, Ciprian Marica. Imaginaţi-vă “naţionala” Generaţiei de Aur fără Gică Popescu, Dan Petrescu, Lupescu, Dorinel Munteanu şi Hagi, iar din minutul 52 să iasă şi Răducioiu, accidentat. Nu-i aşa că orice meci de acum 10 ani ar fi fost dificil? Staţi aşa! Lista de mai sus nu-i o cauţionare a selecţionerului, ci doar o circumstanţă atenuantă la ceea ce urmează.

Să continuăm exerciţiul de imaginaţie. Închipuiţi-vi-l pe Anghel Iordănescu. Cel din primul mandat, exigentul, durul, inflexibilul, nu cel din al doilea, permisivul şi acoperitorul escapadelor sexuale din barurile craiovene. Ei bine, ce ar fi făcut nea Puiu în situaţia dată?

De la 3 închizători la unul singur
Ar fi schimbat sistemul de joc? Niciodată. Piţurcă a încercat-o. Fără să aibă jucători pentru acel 4-1-4-1 folosit în finala CE de campioana Spania, actualul selecţioner a riscat. Rădoi a rămas singur închizător, care n-a beneficiat aproape deloc de coborîrile lui Cociş în dreapta sau ale lui Dică în stînga. Situaţie în care el a fost nevoit să închidă pe toată lăţimea terenului, şi pe deasupra să mai urce şi în atac (A fost jucătorul român care a iniţiat cele mai multe acţiuni finalizate: 9). Amintiţi-vă primele două goluri lituaniene. Pînă la execuţiile de manual, urmăriţi poziţiile marcatorilor. Liberi în stînga şi în dreapta lui Rădoi. Liberi la şut.

Puzzle cu jucători
Ar fi folosit 7 jucători pe alte posturi decît la echipele de club? Niciodată. Lobonţ, Săpunaru (în prima repriză), Tamaş şi Goian au fost singurii care şi-au respectat poziţiile. Sigur că Rădoi, Radu Ştefan, Cociş şi Marica pot evolua şi în acele zone, numai că, în ultima perioadă, la echipele lor de club n-au mai fost folosiţi acolo. Nu mai vorbim că Dică şi Daniel Niculae sînt străini de zonele în care au jucat. Dacă vrei să-i “omori” pe cei doi, ţine-i departe de poartă şi dă-le sarcini defensive şi-n propria jumătate. Le iei toate atuurile. Adevărat e că şi, în cazul lui Tamaş, penibilitatea evoluţiei nu mai are nici o conexiune tactică.

Fără spărgător de ziduri
Ar fi jucat în faţa unei echipe baricadate fără un atacant de bătaie? Niciodată. Marius Niculae a fost lăsat pe bancă. La pauză, cînd suferinţa pe atacul nostru poziţional era acută, cînd nimeni nu se bătea să recupereze mingea în apropierea careului advers, cînd presingul era armă SF, “Săgeată” a fost trimis pe teren. În primele 5 minute a jucat 4 mingi, toate îndreptate spre poarta adversă. A obţinut două cornere şi l-a pus cu faţa la poartă, în relaţie unu la unu, cu fundaşul, pe Marica, acesta fiind fost oprit prin fault la 20 de metri. Tot el a tras tare, pe poartă, dar şi pe portar. A avut din nou ghinion că partenerul său, Marica, cel care putea beneficia de culoarele făcute de Marius, s-a accidentat. După cum a avut ghinion la acel şut “peste” din careu, care ne putea repune în meci.

“N-am văzut nici o idee tactică la Piţurcă de cînd a preluat naţionala”, a spus Cornel Dinu după eşecul de sîmbătă seară. Fraza conţine extremism. Nu trebuie să uităm strategia de baricadare în faţa echipelor mari. Varianta letoniană înfăşurată în tricolor. Problema lui Piţurcă e atunci cînd trebuie să atace. Cînd trebuie să marcheze. Cînd trebuie să se arunce peste adversar, nu să-l aştepte. Şi cînd trebuie s-o facă fără Mutu, Chivu, Raţ, Nicoliţă, Ovidiu Petre şi, din minutul 52, şi fără Marica. “Şi cu ei pe teren lucrurile ar fi stat la fel”, a spus Piţurcă după meci. Ei, aici e problema, Iordănescu n-ar fi declarat niciodată aşa despre Hagi, Popescu, Petrescu, Lupescu sau Dorinel Munteanu.

  • 0,04 %  pase rapide au reuşit ai noştri din totalul mingilor jucate (27 din 600)
  • 0 accelerări au avut ai noştri pe parcursul meciului!
  • Doar 20% dintre atacurile noastre s-au purtat pe banda stîngă.
  • 88% din acţiunile noastre de atac au început cu 10 jucători adverşi în faţa mingii

Citiţi tot articolul pe blogul lui Andrei Vochin

×
Subiecte în articol: sport